„Polska oferuje możliwości eksportu sycylijskich pomidorów”

W 2019 roku w Polsce znajdowało się 2102 ha szklarni, produkujących 677 tys. ton zbóż. Pomidory szklarniowe uprawiane są przez cały rok – połowa z nich (1037 ha) w prawdziwych szklarniach, a reszta z polietylenu typu „włóknina”. Prace żniwne prowadzone są głównie od maja do października. Liczby te zostaną omówione podczas Sympozjum Pomidorowego Comiso w dniach 29-30 października 2021 r. Omówione zostaną również potencjalne możliwości eksportowe dla produkcji włoskiej. To już czwarta edycja wydarzenia organizowanego przez Agricilia Publishing i obejmuje dwa dni spotkań, konferencji oraz przestrzeń wystawienniczą poświęconą produkcji sycylijskiej.

Krajem partnerskim na rok 2021 jest Polska. Dzięki obecności Bartolomieja Majdy, konsultanta największych polskich sieci handlowych, w tym Biedronki i Auchan Polska, będziesz mógł poznać preferencje polskich konsumentów, krajową produkcję, najnowsze trendy biznesowe i potencjał eksportowy dla sycylijskich producentów.

Choć wymagane są znaczne inwestycje w nowoczesne technologie, w ostatnich latach w Polsce coraz bardziej popularne staje się oświetlenie sztuczne. W Polsce najszerzej uprawianymi odmianami pomidorów różowych w środowisku chronionym najpopularniejszymi na rynku krajowym są pomidory mięsne, pomidory koktajlowe oraz różne odmiany pomidorów koktajlowych (żółte, czekoladowe).

Ostatnie trzy lata były bardzo różne, z ostatnimi zmianami, zwłaszcza podczas epidemii Govt-19. Wbrew pozorom rok 2020 był dla rolników dobrym rokiem, charakteryzującym się wzrostem konsumpcji produkcji krajowej, gdyż nie można jej importować z Hiszpanii, Holandii i Turcji.

W ubiegłym roku bowiem znaczny wzrost cen energii elektrycznej, nawozów, paliwa (ogrzewanie szklarni w Polsce odbywa się za pomocą węgla) i gazu sprawił, że pomidory stały się nieopłacalne. Sytuacja pogarsza się z dnia na dzień, ale rolnicy nie zmienili modeli produkcji na 2022 rok. Oczekuje się, że koszty produkcji podwoją się, a import z Hiszpanii i Turcji wzrośnie, gdy ich klimat stanie się bardziej sprzyjający. Na zakupy detaliczne silnie wpłynie także wzrost cen energii, który obciąży produkcję krajów zimnych na rzecz krajów śródziemnomorskich i umożliwi eksport.

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *