Krakowska Bottiglieria 1881 została pierwszą w Polsce restauracją z dwiema gwiazdkami Michelina, po podwyższeniu statusu jednej gwiazdki w tegorocznym przewodniku.
Liczba restauracji w Polsce Uznanie przewodnika Michelin w tym roku prawie się podwoiło, a 22 nowe dodatki dały w sumie 49 rekomendacji w całym kraju. 18 w Krakowie, 11 w Poznaniu, 1 w Kościelisku i 19 w stołecznej Warszawie.
Inspektorzy Michelin zbadali również scenę restauracyjną w Poznaniu w zachodniej Polsce, identyfikując 11 restauracji w mieście.
Po raz pierwszy w Polsce pojawiła się restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin. W przewodniku 2023 dwie nowe restauracje otrzymały gwiazdkę Michelin, a sześć nowych restauracji Bib Gourmand.
Bottiglieria 1881 otrzymuje dwie gwiazdki, dwa menu degustacyjne, „wstępne” lub „pełne doświadczenie”, z których oba oferują „kreatywne, dobrze zbilansowane dania”, zgodnie z przewodnikiem.
Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor MICHELIN Guides, powiedział: „Cieszymy się, że możemy ogłosić pierwszą w Polsce restaurację z dwoma gwiazdkami Michelin, ponieważ nadal śledzimy ekscytujące wydarzenia gastronomiczne w Krakowie i Warszawie. Cieszymy się, że możemy rozszerzyć nasz zasięg w Polsce o jedną najstarszego miasta w kraju, Poznania z jego bogatą historią kulturalną.Analitycy byli pod wrażeniem tętniącej życiem i szybko rozwijającej się sceny restauracyjnej i znaleźli wiele atrakcyjnych restauracji, które warto polecić naszym czytelnikom.
Przewodnik Michelin Nordic Countries 2023 został opublikowany w tym miesiącu, dodając 42 restauracje, co daje łączną liczbę 271 restauracji.
AIRA w Sztokholmie w Szwecji i Kone w Kopenhadze w Danii otrzymały w tym roku dwie gwiazdki Michelin. W Danii, Finlandii, Islandii, Norwegii i Szwecji ogłoszono 14 nowych restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin.
Z innych wiadomości, Sushi Kanesaka w Hotelu 45 Park Lane, będącym częścią Dorchester Collection, poprosił gości, aby unikali noszenia mocnych zapachów, które mogłyby zdominować aromat kluczowego składnika. Przeczytaj więcej tutaj.
„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”