Polska proponuje wysyłanie kurczaków do Stanów Zjednoczonych

Polska proponuje wysyłanie kurczaków do Stanów Zjednoczonych

Polska dostała zielone światło na eksport produktów drobiowych do Stanów Zjednoczonych.

Służba ds. Bezpieczeństwa Żywności i Badań Żywności USDA (FSIS) dokonała przeglądu polskich przepisów ustawowych, wykonawczych i systemu kontroli drobiu i uznała, że ​​są one równoważne z Ustawą o Kontroli Produktów Drobiowych (PPIA) i Organizacją Badań nad Bezpieczeństwem Żywności Stanów Zjednoczonych.

Produkty z ubitych i przetworzonych kurczaków z certyfikowanych polskich firm mogą teraz być eksportowane do Stanów Zjednoczonych. Obejmuje to produkty surowe i przetworzone. Wszystkie produkty zostaną poddane przeglądowi w punktach wejścia inspektorów FSIS.

Polska musi przestrzegać innych wymogów, w tym Służby Badań nad Zdrowiem Zwierząt i Roślin (ABHIS) USDA, w zakresie kontroli rozprzestrzeniania się niektórych chorób zwierząt.

Problemy salmonelli w Polsce
Polska jest największym producentem drobiu w Unii Europejskiej. Eksport przekroczył 1,3 miliona ton metrycznych w 2019 roku, według Overseas Agricultural Service z USDA.

Do tej pory w tym roku Europejska Organizacja Szybkiego Ostrzegania (RASFF) opublikowała blisko 200 raportów dotyczących salmonelli u drobiu z Polski. Jednak większość z nich została zadeklarowana przez Polskę w ramach oficjalnych ograniczeń.

W latach 2016-2020 wybuch epidemii Salmonella enteritis powiązano z jajami z Polski. Dotknęło 18 krajów UE i było związane z 1656 zakażeniami i dwoma zgonami, co jest największą epidemią w Europie, jaka kiedykolwiek została odnotowana.

W kraju występują inne problemy z salmonellą. Od stycznia 2020 r. do maja 2021 r. dwóch dostawców odkryło w Polsce mrożone surowe, pieczone produkty z kurczaka, ponieważ 511 przypadków salmonellozy w Wielkiej Brytanii było spowodowanych przez dwa szczepy Salmonella enteritis. Od maja 2018 r. do grudnia 2020 r. prawie 200 osób zostało zarażonych w Danii, Finlandii, Francji, Niemczech, Irlandii, Holandii, Polsce i Szwecji.

Proces zatwierdzania
W kwietniu 2016 roku FSIS wydał proponowaną zasadę, że na podstawie wyników audytów z 2011 i 2014 roku polski system kontroli drobiu powinien wymieniać Polskę na równi ze Stanami Zjednoczonymi i eksportować produkty drobiowe. Na temat planowanej reguły uzyskano dwa poglądy. Poparł ją polski rząd, a grupa prawników ds. konsumentów sprzeciwiła się temu.

READ  United Cup: Numer 1 Świata Kobiet Ika Świątek chętnie będzie reprezentować Polskę w Perth

W 2016 i 2017 r. Polska wysłała do FSIS pisma opisujące zmiany wprowadzone w systemie badań drobiu zgodnie z przepisami w Stanach Zjednoczonych z 2014 r.

Kontrola na miejscu badania mięsa w Polsce w 2017 r. wzbudziła obawy, że inspekcje mogli przeprowadzać pracownicy kontraktowi, a nie pracownicy rządowi. Polska zapewniła FSIS, że śledczy rządowi skontrolują wszystkie miejsca uboju i przetwórstwa, które kwalifikują się do eksportu towarów do Stanów Zjednoczonych. Kolejny audyt na miejscu w 2019 r. wykazał, że Polska rozwiązała problemy zgłoszone w 2017 r.

FSIS USDA planuje również przeprowadzenie na miejscu audytu systemu inspekcji drobiu w Polsce w celu sprawdzenia bieżącego salda w ciągu przyszłego roku.

FSIS szacuje, że maksymalny eksport polskiego drobiu do Stanów Zjednoczonych wynosi od 19 400 do 31 600 ton metrycznych. Obecnie 24 młyny zamierzają eksportować drób do Stanów Zjednoczonych. Masakra w Stanach Zjednoczonych w 2020 roku wyniosła 20,1 miliona ton.

Według FSIS wielkość handlu może być niewielka i oczekuje się, że będzie miała niewielki lub żaden wpływ na amerykański drób lub ceny. Da to jednak konsumentom większy wybór przy zakupie kurczaków.

Jeśli produkt nie spełnia wymagań Stanów Zjednoczonych, należy odmówić mu wjazdu do kraju i zwrócić do kraju w ciągu 45 dni od zakończenia, zniszczyć lub przerobić na paszę dla zwierząt.

(Aby zarejestrować bezpłatną subskrypcję Wiadomości Bezpieczeństwa Żywności, Kliknij tutaj.)

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *