Polska: zmiana w kościele; Aktualizacja hackometru | Artykuł

Należy zwiększyć inflację

Z surą lub bez niej, nasze prognozy dotyczące CBI wzywają do zapoczątkowania normalizacji polityki pieniężnej. W 2021 roku widzimy średni CPI na poziomie 4% rocznie, jednak oczekuje się, że w ciągu najbliższych kilku miesięcy CPI osiągnie 5% r / r, czyli znacznie powyżej celu NBP (2,5% +/- 1% ). Jak dotąd znaczna część inflacji była spowodowana cenami regulowanymi (wywóz śmieci i energia elektryczna) oraz niższą bazą cen ropy. Ale w grze jest coś więcej niż tylko prezentacja.

Od jakiegoś czasu argumentujemy, że ożywienie po recesji Govita-19 będzie inne niż w poprzednich cyklach. W tej chwili fundusze są w domach, aby wrócić do wyższych kosztów po ustąpieniu epidemii. Recesja wpływ recesji na rynek pracy i inflację powinien być w tej chwili minimalny. Co więcej, kolejne pomiary inflacji w gospodarkach poczyniły wielkie postępy w ponownym otwieraniu pozytywnych niespodzianek CBI.

Naszym zdaniem średnioroczna inflacja CPI powinna w przyszłym roku osiągnąć wysoki poziom 3,4%.

Naszym zdaniem średnioroczna inflacja CPI powinna w przyszłym roku osiągnąć wysoki poziom 3,4%. Wynika to z niekorzystnej struktury PKB w ostatnich latach, przy malejącym udziale inwestycji prywatnych. Liczymy, że dodatkowe presje inflacyjne w 2022 r. Stworzy fundusz naprawczy i stymulacja finansowania z lokalnego budżetu.

Wysoka inflacja wymusiła przełom w komunikatach RPP, które stały się niższe. Na razie przeważa opinia większości Izby, że jest to zjawisko przejściowe, ale uważamy, że już się to zmienia i kolejny plan inflacyjny NBP powinien zmusić NBP do działania. Oczekujemy, że pierwsza podwyżka stóp procentowych w Polsce nastąpi w pierwszej połowie 2022 roku (por. 7 na 10 członków RPP, których kadencja wygasa w I kwartale 22). Nie wykluczamy jednak podwyżki stóp w kolejnej aktualizacji planu inflacyjnego w listopadzie 2021 roku.

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *