Poza menu: Restauracje usuwają pozycje z menu ze względu na wysokie koszty jedzenia

Poza menu: Restauracje usuwają pozycje z menu ze względu na wysokie koszty jedzenia
Upokoina George-Yates, kierownik Churly's Brewpub & Eatery, musiała wymienić pozycje w menu, ponieważ wzrosły ceny żywności.

Abigail Dougherty/Personel

Upokoina George-Yates, kierownik Churly’s Brewpub & Eatery, musiała wymienić pozycje w menu, ponieważ wzrosły ceny żywności.

Właściciele restauracji muszą wymieniać pozycje w menu lub absorbować koszty, ponieważ rosnące ceny żywności wywierają presję na sektor.

Upokoina George-Yates, dyrektor Churly’s Brewpub & Eatery w Auckland, powiedziała, że ​​rosnące koszty były wyzwaniem, zwłaszcza w ciągu ostatnich sześciu miesięcy.

I chociaż bar zwykle zachowywał swój sezonowy skład, nadal musiał wprowadzać zmiany, aby obniżyć koszty.

„W przypadku niektórych ekologicznych produktów przeszliśmy od outsourcingu od większych dostawców, takich jak Produce, do mniejszych, lokalnych producentów, którzy są bardziej przystępni cenowo, ale mogą być dostarczani tylko w większych formatach”.

Czytaj więcej:
* Rachunki za artykuły spożywcze wciąż rosną wraz ze wzrostem kosztów podstawowych towarów
* Koszt utrzymania: Rosnące „przerażające” koszty żywności uderzają w kieszenie kupujących
* Rosnące koszty utrzymania sprawiają, że nisko opłacani pracownicy znajdują się na niepewnym gruncie

Na przykład firma kupuje teraz świeże mleko w 50-litrowych beczkach, aby zaoszczędzić na kosztach.

„Są przypadki, w których musieliśmy odejść od takich rzeczy jak pietruszka, która odnotowała 140% wzrost kosztów” – powiedział.

RNZ

Szczegóły wyjaśniają, dlaczego nasza żywność jest tak droga, gdy produkujemy wystarczająco dużo, by wyżywić 40 milionów ludzi.

Ankieta przeprowadzona w tym miesiącu przez członków stowarzyszenia restauracyjnego wykazała, że ​​70,87% odnotowało wyższe ceny żywności we wszystkich krajach, z największym wzrostem w produktach mlecznych, mięsnych i suchych.

Ośmiu na dziesięciu dostosowało ceny w menu, aby pokryć rosnące koszty żywności, zastąpiło 43,9% tańszymi produktami i pochłonęło ponad połowę dodatkowych kosztów.

Ponad 86% stwierdziło, że zauważyło brak produktów, w tym wołowiny, kurczaka, oleju spożywczego i opakowań do żywności.

Mandy Lusk, właścicielka restauracji Vivace w Fort St w Oakland, powiedziała, że ​​jest przyzwyczajona do „siekania i przebierania się” o tej porze roku z powodu pogody wpływającej na uprawy.

READ  Dawny dom Margaret Mahe jest najczęściej oglądaną własnością Trade Me w 2021 r.
Vivace z Auckland walczy o zdobycie wystarczającej ilości jedzenia.

dostarczony

Vivace z Auckland walczy o zdobycie wystarczającej ilości jedzenia.

„Najtrudniejsze jest to, jak wiele z nich nie jest dostępnych na co dzień, ponieważ wszyscy rolnicy walczą o personel i nie mogą zbierać żywności.

„Sam jeździmy po mieście, poruszając się w poszukiwaniu rzeczy”.

Powiedziała, że ​​w każdej firmie, z której restauracja dostarczała produkty, brakuje personelu, głównie z powodu choroby, co oznaczało wyższe ceny i opóźnioną dostawę.

Cena używanych produktów Vivace wzrosła w ciągu ostatnich trzech miesięcy nawet o 10%. Powiedziała, że ​​zioła, rukola i papryczki chili przyniosły w zeszłym tygodniu 179 dolarów za kilogram.

Marissa Bidwis, dyrektor naczelna Nowozelandzkiego Stowarzyszenia Restauracji, mówi, że branża jest zdenerwowana rosnącymi kosztami utrzymania.

dostarczony

Marissa Bidwis, dyrektor naczelna Nowozelandzkiego Stowarzyszenia Restauracji, mówi, że branża jest zdenerwowana rosnącymi kosztami utrzymania.

Marisa Bedwis, dyrektor naczelna Stowarzyszenia Restauracji Nowej Zelandii, powiedziała, że ​​branża wciąż próbuje odzyskać siły po dwóch latach słabego handlu.

„Podczas gdy handel z pewnością się odbija, nadal istnieje obawa, że ​​wyższe koszty życia wpłyną na wydatki dyskrecjonalne.

„W ciągu ostatnich dwóch lat ludzie nie mogli wyjść i cieszyć się jedzeniem poza domem tak często, jak zwykle, więc miejmy nadzieję, że nadal będą wychodzić”.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *