Dzięki Covid-19 miłośnikom kotów trudno jest zdobyć ulubioną karmę dla kotów.
Ponieważ jest importowana, niektóre półki supermarketów są puste z powodu problemów z dostawami związanych z Covid.
Wattie powiedział, że popyt na karmę dla kotów wzrósł w tym czasie o około 20 procent w zeszłym roku.
Steph Redhill z 9 Lives Orphanage mówi, że zmagają się z tak wieloma zwykłymi pokarmami i przedmiotami, że starają się zachować je jako stabilną paszę.
„W tym momencie zmagamy się z podstawami. Nawet takie rzeczy jak torby szefa kuchni. Jest wiele supermarketów, które nie mogą mieć ich teraz w magazynie, więc musimy spojrzeć na inne opcje” – powiedział.
„Zbyt wczesna zmiana jedzenia na nich może spowodować rozstrój żołądka i prawdopodobnie zmiany behawioralne, ponieważ zwierzę źle się czuje.
„Ważne jest dla nas, aby wszystko było jak najbardziej spójne”.
Samantha Salmond z Remuera Vets powiedziała, że trudno im karmić koty z cukrzycą lub z problemami z nerkami i układem moczowym.
Właściciele kotów również mają problem. Debbie Eagle powiedziała, że musi uciekać się do słodyczy, takich jak pokusy, aby zaspokoić swoje lekkomyślne zachcianki.
Koty Breanny Barraclough zwykle otrzymują mieszankę dwóch różnych marek.
„Kiedy oboje wychodzą, zacząłem się trochę niepokoić. To oznacza, że biegam po mieście, próbując znaleźć jej jedzenie, ponieważ musisz robić to, czego chce kot”.
Dr Stacey Tremayne z The Pet Vet w Rotorua powiedziała, że staranie się o regularną karmę dla kotów jest prawdziwym stresem. Powiedział, że koty śniadaniowe są wybredne, a ludzie po prostu ich nie lubią.
„Znasz to spojrzenie, kiedy patrzą na ciebie, patrzą na jedzenie i robią to pięć razy i odchodzą. To naprawdę zależy od ewolucji, ponieważ koty rozwinęły nowe fobie lub strach przed nowymi rzeczami, ponieważ mogą jedzą i jak wąskie są ich gusta.”
„Ryzyko zjedzenia czegoś, co prawdopodobnie nie powinno powodować rozstroju żołądka na wolności, narażając cię na ryzyko. To zaburzenie, ale jest ku temu bardzo dobry ewolucyjny powód. Jedna z rzeczy, które ten gatunek stawia w tej sytuacji jest to, że mają tylko około 440 do 470 kubków smakowych, a my mamy ich ponad 5000. Więc znowu ograniczenia dotyczące ich gustów są dość surowe.
„Inną rzeczą jest to, że nie mają genów, które kodują coś słodkiego. Są bardzo wrażliwe na gorzkie rzeczy, więc nie możemy też zbliżyć się do końca spektrum, więc utknęliśmy w samym środek. To skała i niestety trudne miejsce.
Tremaine twierdzi, że wystawianie kota na działanie jednego źródła białka, takiego jak kurczak lub ryba, w niewielkim stopniu uzależnia od niego.
„Naprawdę chcesz urozmaicić te białka. Inną rzeczą, o której należy pamiętać, zwłaszcza w przypadku kotów, jest to, że trzymają się mięsożerców, co jest tylko szybkim sposobem na powiedzenie, że potrzebują tylko białka i tłuszczu”.
Miał następujące „sztuczki” dla miłośników kotów, aby pomóc ich kotom przejść na nową markę lub dietę:
Pokusy można przełamać i wykorzystać jako odrobinę „proszku degustacyjnego” do nowej żywności
– Upewnij się, że w domu jest więcej niż jeden kot, aby oddzielić miejsca karmienia
Upewnij się, że miska na karmę dla kota nie znajduje się obok miski na wodę
Upewnij się, że karma i woda dla kota znajdują się w odległości co najmniej dwóch metrów od kuwety
– Nakarm je na wyższej powierzchni. czuć się bezpieczniej
Wybierz nową markę, która ma stosunek białka do tłuszczu około 2 do 1. Zawartość energii kotów z białka powinna być taka sama jak tłuszczu. Tłuszcze mają w sobie dwukrotnie więcej energii, czyli 2 do 1
Nakarm kota nową karmą w małych ilościach – wiele „przekąsek”, w tym pięć lub sześć razy dziennie, jeśli możesz. Pamiętaj, aby podnieść danie, jeśli go nie jedzą. Wprowadzanie nowej żywności powoli zmniejsza ryzyko biegunki
„To trudne” – powiedziała Tremaine – „Jestem weterynarzem, uważam to za trudne”.
„Obrońca popkultury. Pytanie o pustelnika w komedii. Alkoholista. Internetowy ewangelista”.