Produkcja warzyw w Polsce wzrosła, ale przy wysokich cenach i niskim spożyciu

Produkcja warzyw w Polsce wzrosła, ale przy wysokich cenach i niskim spożyciu

Nieznaczny spadek produkcji warzyw w Europie i nieznaczny wzrost w Polsce. Ceny detaliczne warzyw w Polsce wzrosły, spożycie spadło.

W ubiegłym roku w większości krajów Unii Europejskiej (UE-27) zebrano 63 mln ton wszystkich warzyw, czyli mniej niż w roku poprzednim (2021) o 65,7 mln ton. Spowodowane to było niesprzyjającymi warunkami pogodowymi – niewielką ilością opadów i upałów wiosną i latem. Nastąpił znaczny spadek produkcji warzyw u ważnych producentów europejskich, takich jak Włochy i Hiszpania. W tym samym okresie produkcja warzyw w Polsce nieznacznie wzrosła – z 5,6 mln ton do 5,7 mln ton.

Warzywa w Polsce
W 2021 roku łączna powierzchnia uprawy warzyw w Polsce wyniosła 169,5 tys. ha. Do 2022 roku było to 163 000 hektarów. Produkcja wszystkich warzyw wyniosła 5,3 mln ton w 2021 r. i 5,4 mln ton w 2022 r., choć z mniejszym udziałem. W tych liczbach dominują warzywa gruntowe, które w zeszłym roku były uprawiane na obszarze 157,8 tys. ha, ze zbiorami na poziomie 3,85 mln ton.

Warzywa pod pokrywką
W ubiegłym roku warzywa uprawiano na powierzchni 5220 hektarów. Zbiory szacuje się na 1,53 mln ton. Największy udział w tej liczbie miały pomidory, z powierzchnią 1750 hektarów uprawianych w 2022 roku. Ich produkcję szacuje się na 700 tys. ton, czyli o 7% więcej niż rok wcześniej. Jeśli chodzi o ogórki, w ubiegłym roku zebrano 330 tys. ton na powierzchni 970 hektarów, czyli o 8% więcej niż w 2021 r.

Ceny detaliczne wzrosną…
W 2022 roku (styczeń-październik) ceny detaliczne żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 14,1% w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego. Ceny detaliczne świeżych i schłodzonych warzyw wzrosły w tym okresie o 9,8%. Jednym z warzyw, które najbardziej zdrożały w sprzedaży detalicznej, były pomidory (wzrost cen o 18,8%), natomiast nieznacznie wzrosły ogórki (o 12,1%).

…spadek konsumpcji
Wzrost cen detalicznych przyczynił się do spadku spożycia warzyw, grzybów i ich przetworów. Na podstawie danych za I kwartał 2022 r. – w porównaniu do I kwartału 2021 r. – spożycie warzyw, grzybów i ich przetworów było wówczas o 7,2% niższe i wyniosło 12,36 kg na osobę. Spożycie świeżych i schłodzonych warzyw (w tym grzybów) spadło w I kwartale o 7,7% i wyniosło 9,0 kg na mieszkańca. W przypadku świeżych pomidorów spożycie spadło o 9,4%, a popularność ogórków spadła o 4,8%.

Niestety, w wyniku podwyżek cen detalicznych, w sezonie 2022/23 konsumpcja produktów ogrodniczych i ich konserwantów będzie mniejsza niż dotychczas. Dotyczy to przede wszystkim konsumentów z rodzin o relatywnie niskich dochodach.

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *