Dean Williams / Rzeczy
Zimą pory, kumara i brokuły są sezonowe, więc dostaniesz więcej za swoje pieniądze.
Łatwo jest teraz spojrzeć na cenę opcji i wkurzyć się, że przekroczyła granicę 6 USD.
Jednak Ajay Gina, niezależny dostawca świeżych produktów i dyrektor zarządzający Jina’s Fresh Produce, zachęca konsumentów do spojrzenia poza wysokie ceny pozasezonowych owoców i warzyw i rozważenia dobrej wartości, która jest nadal dostępna.
„Mamy w Nowej Zelandii wiele produktów, które nadal mają dobrą wartość i ceny” – powiedział.
Gina powiedziała, że kupowanie owoców i warzyw w sezonie to jeden z najłatwiejszych sposobów na zaoszczędzenie pieniędzy w podróży – ale niewiele osób wie, jak to zrobić.
Czytaj więcej:
* 17% wzrost owoców i warzyw prowadzi do wzrostu cen żywności
* Czy zapłaciłbyś 39 dolarów za kilogram za cukinię?
* Awokado ma najtańszą cenę od początku 2017 r.
„Im lepiej rozumiesz pory roku, tym bardziej zrozumiesz, dlaczego rzeczy ewoluują w ich cenach”.
Pięć plus dzień Wyjaśnił, że strona internetowa pokazała większość owoców i warzyw, które były w ich obecnym sezonie.
Por, brukselka, kumara, jabłka, kiwi i mandarynki są w sezonie, podczas gdy ogórki, sałata, papryka, awokado i jagody są poza sezonem.
Ogórki i papryka kosztowały w tej chwili ponad 5 dolarów, głównie dlatego, że generalnie były produktem letnim.
Gina powiedziała, że chociaż rośnie w Nowej Zelandii przez cały rok, potrzebuje ogrzewania i ciepła, aby rosnąć, i to jest źródłem kosztów.
stałe boiska
Julie Lamplog z Rangiory chce stworzyć usługę, która rozprowadza nadmiar warzyw z rodzinnych ogrodów wśród seniorów i chce, aby społeczność Rangiora stała się przykładem dla reszty narodu.
„Mandarynki są teraz cudowne, wartościowe i cudowne do jedzenia.
„Nie kupuj produktów poza sezonem, chyba że naprawdę ich potrzebujesz” – powiedziała Gina.
Cukinia i fasolka szparagowa były droższe niż zwykle, a także trudno było je zdobyć.
Kilogram cukinii w New World kosztował 17,99 USD, a w Pak 'n Save 14,99 USD, podczas gdy w Countdown nie były one dostępne.
To dlatego, że w Nowej Zelandii było tylko kilku rolników, a większość z nich pochodziła z Australii, powiedziała Gina.
„Obecnie jest tak mało zielonej fasoli i cukinii, że musimy je importować”.
W Australii również brakowało warzyw, co oznaczało, że było je trudniej i drożej zdobyć. Wzrosły również koszty wysyłki do Nowej Zelandii.
Powiedział, że podaż i popyt już zaczynają kontrolować ceny produktów w następstwie pandemii.
Jeśli produkt jest w sezonie i jest duża podaż, ceny zwykle pozostają niskie i odwrotnie, jeśli podaż jest niewielka i jest poza sezonem, ceny idą w górę.
rewizja: Wcześniejsza wersja tej historii błędnie twierdziła, że sezon na brokuły, cukinię i fasolkę szparagową. (Edytowane o 18.27, 17 czerwca 2022)