123RF
Ser Saganaki to popularna grecka przystawka.
Nie budzi kontrowersji stwierdzenie, że najlepszą częścią tostu jest ta chrupiąca część, w której przypala się ser wyciekający na patelnię. Jest coś uzależniającego w sposobie, w jaki ser karmelizuje i przekształca ładny blok mleczny w złotobrązową chwałę.
Greckie saganaki to idealne połączenie dla miłośników idealnej skórki serowej – i kolejna miłość dla miłośników Halloumi.
Talerz
Ser Saganaki to chrupiący, miękki i pyszny ser smażony. Jest to popularna grecka przystawka, chociaż ma pewne korzenie europejskie i bliskowschodnie. „Saganaki” odnosi się do małej patelni z dwoma uchwytami, używanej do smażenia sera. Nawet ta nazwa ma swoje korzenie w tureckiej miedzianej patelni, sahn i arabskim sahn, co oznacza mały talerz lub naczynie.
To, co odróżnia ser saganaki od tradycyjnego smażonego sera Halloumi, jest subtelne, ale ważne. Tradycyjny ser saganaki pokryty jest cienką warstwą oliwy z oliwek i mąką, dzięki czemu po smażeniu powierzchnia jest bardziej chrupiąca.
Ser owczy lub kozi, zwykle kefalograviera, kasseri lub kefalotiri, może mieć bardziej miękką, mniej skrzypiącą konsystencję niż ser Halloumi.
Sernik smażymy do momentu, aż obie strony będą chrupiące, a środek zacznie lekko mięknąć. Rozkoszuj się gorącym serem z wyciśniętą cytryną, aby zrównoważyć tłuszcz i kwasowość.
Spróbuj na zewnątrz
Biorąc pod uwagę etymologię słowa saganaki, nie jest zaskakujące, że moje pierwsze spotkanie miało miejsce w Albanii, która była niegdyś częścią Imperium Osmańskiego i pozostawała pod silnym wpływem kuchni greckiej. Zamówiłam to danie jako dodatek do ulubionej lokalnej restauracji w Sarandzie, niedaleko Grecji, skąd widać Korfu z plaży.
Spodziewałem się aromatycznego, ale lekko ciągnącego się sera, takiego jak ser Halloumi. Dostałem kawałek chrupiącego, słonego smażonego sera z odrobiną soku z cytryny.
Ser Saganaki można znaleźć w całej Grecji, a także w miejscach takich jak południowa Albania, gdzie grecka kuchnia jest na pierwszym miejscu. W restauracjach w Ameryce Północnej często eksperymentuje się z pokazem, a szefowie kuchni zapalają przy stole brandy lub ouzo w stylu płonącego talerza.
Spróbuj tutaj
Jeśli jesteś w Auckland, QT Hotel’s Esther (estherrestaurant.com) Restauracja serwuje dania kuchni śródziemnomorskiej szefa kuchni Seana Connolly’ego, w tym ser saganaki. Connolly nadaje potrawie własny akcent, piecząc ser kefalograviera na patelni i posypując go miodem i papryczką chili, aby zamiast cytryny dodać słodko-pikantnego smaku.
W tawernie Costas (costastaverna.co.nz) W Christchurch saganaki pojawia się na stole w płomieniach. Restauracja polewa kefalografierę dojrzewającą w beczce brandy, następnie ją podpala i podaje z plasterkami cytryny i oregano.
„Obrońca popkultury. Pytanie o pustelnika w komedii. Alkoholista. Internetowy ewangelista”.