Erin Clarkson
Ten przepis ma bardzo długą żywotność, więc pamiętaj o tym.
pracowałem nad Kilka wersji gorących bułek krzyżowych Podczas mojego czasu na tworzenie przepisów te przepisy zaznaczają wszystkie pola — super puszyste, z odpowiednią ilością przypraw i nadziewane owocami.
Lubię maczać owoce w gorącej herbacie Earl Grey, ale możesz też użyć ciepłego soku z pomarańczy lub jabłka lub innej herbaty do wyboru. To pyszny tost również na następny dzień.
Czytaj więcej:
* Przepis: Mini Ciastko Czekoladowe Jajko
* Przepis: mętny ser kuchenny i ciasta pesto
* Klasyczny różowy tort lukier z Cloudy Kitchen
* Przepis: Ciasta Wielkanocne z Miodem i Przyprawami
Czas przygotowania: 4 godziny (w tym lifting)
Czas pieczenia: 30 minut
Sprawia: 9 gorących bułek krzyżowych
Składniki:
Tang Czong
20 gram wysokiej jakości mąki
90 g mleka pełnotłustego
namoczone owoce
100 gramów rodzynek lub rodzynek
25 gram suszonych porzeczek
200g gorącej, mocno parzonej herbaty Earl Grey
Gorące ciasto churros
Wszystkie Tangzhong
130 g pełnotłustego mleka
60 g brązowego cukru
275g wysokiej jakości mąki
2 łyżeczki drożdży instant
1 duże jajko (rozmiar 8), lekko ubite
15 g mleka w proszku
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 1/2 łyżeczki cynamonu
¾ łyżeczka gałki muszkatołowej
Pół łyżeczki mielonego imbiru
Pół łyżeczki zmiażdżonego kardamonu
Pół łyżeczki mielonych przypraw
¼ łyżeczki mielonych goździków
Pół łyżeczki mielonej kolendry
Kilka rolek czarnego pieprzu (opcjonalnie)
30g masła w temperaturze pokojowej
krzyże
40g mąki zwykłej lub wysokiej jakości
40 gramów wody
roztwór cukru
30 gramów wody
25 gramów cukru
½ łyżeczki pasty waniliowej (opcjonalnie)
mała szczypta soli
metoda:
Tang Czong
Do małego rondelka wsyp mąkę i mleko. Na średnim ogniu gotować cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i utworzy gęstą pastę – powinno to zająć 2-3 minuty.
Przenieś go do miski blendera i umieść kawałek plastiku na wierzchu, aby zapobiec tworzeniu się skórki.
Schłodzić do temperatury pokojowej. Moczę owoce, gdy się stygną.
gorące ciasto na chleb
-
Rodzynki i porzeczki włożyć do średniej miski i przykryć herbatą. Pozostaw na 30 minut, a następnie dobrze odcedź.
-
Usuń plastikową folię z tangzhong i przenieś ją do miski miksera, jeśli jeszcze nie jest. Dodaj wszystkie pozostałe składniki ciasta z wyjątkiem masła i odsączonych owoców.
-
Umieść mikser na haku do ciasta i miksuj na średnich lub wysokich obrotach przez 10-12 minut. Ciasto będzie wyglądało na bardzo lepkie i nie będzie się zlepiać – będzie.
-
Ciasto wymieszać, aż będzie gładkie i gładkie, szczotkując boki miski. Zajmuje mi to około 12 minut, ale w zależności od blendera może potrwać dłużej lub krócej. Zobacz, jak wygląda ciasto zamiast czasu. Jeśli tak naprawdę nie pasują do siebie, dodawaj po łyżeczce wysokiej jakości mąki, aż ciasto oczyści boki miski. Dodaj masło i mieszaj na średnim ogniu przez kolejne 3-5 minut, aż się zmiksują.
-
Wyłóż ciasto na odtłuszczoną powierzchnię i delikatnie dociśnij do prostokąta. Dodaj odsączone owoce na ciasto i zwiń, aby zmiksować. Zagnieść ciasto za pomocą skrobaczki stołowej, aż owoce zostaną równomiernie wymieszane. W razie potrzeby użyj trochę więcej mąki, aby uformować kulkę, a następnie umieść w lekko naoliwionej lub posmarowanej masłem misce.
-
Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do około podwójnej wielkości. Powinno to zająć 2-3 godziny. Możesz to zrobić w przezroczystym pojemniku, jeśli chcesz zlokalizować linię ciasta, gdy zaczyna się wyrastać, aby móc łatwo zmierzyć.
-
Wyłożyć ciasto na lekko posypaną powierzchnię. Zważyć ciasto, a następnie podzielić na 9 równych kawałków. Uformuj z nich ciasną kulę, a następnie umieść kulki ciasta pod kawałkiem lekko naoliwionej folii plastikowej i odstaw na 10 minut. Gdy ciasto odpoczywa, posmaruj papierem do pieczenia 23 cm blachę do pieczenia.
-
Z każdej kulki ciasta uformuj ciasną kulkę (użyj odrobiny mąki, aby włożyć wszystkie owoce do kulki) i umieść je na przygotowanej blasze do pieczenia.
-
Patelnię przykryć folią foliową i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 do 2 godzin, aż ciastka nabiorą się i przy delikatnym naciśnięciu palcem pozostaną niewielką szczelinę, która zacznie się pojawiać.
-
Pod koniec procesu podnoszenia rozgrzej piekarnik do 180°C.
-
Przygotuj ciasto crossover, mieszając mąkę z wodą i miksując, aż będzie gładkie. Przenieś do worka do szprycowania.
-
Odetnij końcówkę rękawa do szprycowania i przecięcia na wierzchu ciastek (zrób najpierw wszystkie pionowe linie, potem poziome. Zrób jedną ciągłą linię zamiast pojedynczych przecięć). Możesz najpierw zastosować odpowiedni nacisk na kawałku papieru do pieczenia.
-
Piecz babeczki przez 30 minut na złoty kolor, w temperaturze wewnętrznej 90°C (koniecznie sprawdzaj w kilku miejscach, aby termometr przypadkowo nie dostał się do rodzynek!)
-
Pod koniec pieczenia przygotuj syrop cukrowy, mieszając wszystkie składniki w małym rondelku i gotując przez 1-2 minuty. Ciasto posmaruj syropem, gdy tylko wyjdzie z piekarnika.
-
Ciasto lekko ostygnąć, a następnie podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej z masłem. Przechowuj resztki w hermetycznym pojemniku w temperaturze pokojowej i krótko odśwież je w kuchence mikrofalowej lub piekarniku przed jedzeniem – wspaniale się pieczą.
Uwagi: Ten przepis również się podwaja, pieczony na patelni o wymiarach 23 cm x 33 cm.
Ten przepis ma bardzo długą żywotność, więc pamiętaj o tym.
To jest lepkie ciasto – staraj się nie dodawać dodatkowej mąki, gdy jest w mikserze, ale jeśli trzeba, dodawaj po łyżeczce, aż ciasto odciągnie się od boków miski.
Opracowałem ten przepis, gdy byłem w Stanach i nie miałem dostępu do mieszanych przypraw, więc jeśli nie chcesz mierzyć wszystkich przypraw osobno, możesz zamiast tego użyć mieszanych przypraw.