Przepis na biszkoptowy deser z warstwami śmietany i brzoskwiń

Przepis na biszkoptowy deser z warstwami śmietany i brzoskwiń
Brzoskwinie w puszce lub nawet sczerniałe śliwki mogą w tym przepisie działać równie dobrze jak świeże brzoskwinie.

Nicola Galloway

Brzoskwinie w puszce lub nawet sczerniałe śliwki mogą w tym przepisie działać równie dobrze jak świeże brzoskwinie.

Ten deser inspirowany tiramisu przypomina kuchnię włoską. To warstwowe danie ze śmietany i biszkoptu, ale tutaj różni się przepis na użycie gotowanych brzoskwiń i ich soków.

Zamiast mascarpone używam też śmietanki (nie ma jej w tradycyjnym tiramisu) i jogurtu. Uwielbiam mascarpone, ale nie jest to codzienny składnik, który większość z nas ma w lodówce.

Mieszanka śmietany i maślanki to jedna z opcji, której często używam zamiast zwykłej bitej śmietany, ponieważ jest bardziej stabilna w lodówce. Jogurt dodaje też wspaniałej kwaśnej nuty do śmietany.

Jest to przepis, którym można się dzielić, a brzoskwinie z puszki lub nawet sczerniałe śliwki będą równie dobre (używam 820 g brzoskwiń lub śliwek).

Uwaga: Żółtka można pominąć, jeśli wolisz – dodają dodatkowego bogactwa, ale rozumiem „co mam zrobić z resztą białek jaj?” Dylemat w czasach niedoboru jaj.

Lub pomiń to, jeśli podajesz komuś, kto nie może jeść surowych jaj. W obu przypadkach zwiększ ilość śmietany do 300 gramów i ubij ją z cukrem lub miodem.

Czytaj więcej:
Przepis: sałatka ziołowa, fasola i suszone pomidory
* Przepis: Figi karmelizowane miodem z ricottą
* Przepis: Kruche ciasto ze złocistym masłem i rumiankiem

Deser biszkoptowy z warstwami brzoskwiń i śmietany

Czas przygotowania: 30 minut

ustawienia czasu: 2 godziny

Podawać: 6-8

składniki:

Około 600 gramów późnych brzoskwiń

Pół szklanki cukru lub miodu

½ laski cynamonu

2-3 płatki anyżu gwiazdkowatego

2-3 całe goździki

Około 2 szklanek wrzącej wody

2 żółtka

3 łyżki cukru lub miodu

1 szklanka (250 ml) śmietany

½ szklanki (125 ml) niesłodzonego jogurtu naturalnego

1 łyżeczka wanilii

200g Savoyardi Biszkopty (Lady Fingers)

Ciemna czekolada dla ludzi

droga:

  1. Przygotuj gotowane brzoskwinie z wyprzedzeniem. Pokrój brzoskwinie w 2-centymetrowe kliny (dobry użytek z brzoskwiń, które mogą mieć kilka siniaków, to łącznie około 600 g). W dużym rondlu dodaj cukier, przyprawy i 2 szklanki wrzącej wody. Mieszaj mieszaninę i pozostaw na małym ogniu. Dodaj kliny brzoskwini, upewniając się, że są zanurzone w wodzie – w razie potrzeby dolej więcej wrzącej wody. Dusić na małym ogniu, następnie zdjąć z ognia. Przykryj i pozostaw do ostygnięcia w płynie do gotowania. Brzoskwinie można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać z sokiem z boćwiny w hermetycznym pojemniku w lodówce.

  2. Przygotuj mieszankę kremową. Umieść żółtka i cukier lub miód w mikserze stojącym (lub użyj miksera ręcznego). ubijaj na średnich obrotach, aż masa stanie się gęsta i kremowa, około 3 minuty. Dodaj śmietanę i kontynuuj ubijanie, aż utworzą się miękkie szczyty. Dodaj jogurt i wanilię i ubijaj przez kolejne 2-3 minuty, aż zgęstnieje.

  3. Zbierz cukierki. Wlej około 1 szklanki soku brzoskwiniowego (lub soku odsączonego z owoców z puszki) do płytkiego naczynia. Pokrój brzoskwinie w plastry o grubości 1 cm i przygotuj biszkopty.

  4. Rozłóż cienką warstwę kremowej masy na dnie kwadratowej tortownicy o boku 20 cm (wybierz formę o bokach co najmniej 6 cm). Zanurz patyczki biszkoptowe w soku brzoskwiniowym, obracając je, aby nasiąkły z obu stron – nie zostawiaj ich zbyt długo, bo zmiękną. Nałożyć jedną warstwę na podstawową warstwę kremu. Na wierzchu ułóż połowę plasterków brzoskwini i przykryj połową pozostałej mieszanki kremowej.

  5. Powtórz proces z kolejną warstwą nasączonych biszkoptów, plasterków brzoskwini i ostatniej warstwy kremu.

  6. Bardzo dobrze zetrzyj ciemną czekoladę, aby obficie pokryć powierzchnię. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny (ale nie więcej niż 6 godzin). Przełożyć do miseczek do serwowania.

READ  WHO twierdzi, że mandaty na szczepionki powinny być „ostatnią deską ratunku” wśród sagi Novaka Djokovica

Nicola Galloway jest wielokrotnie nagradzaną pisarką kulinarną, autorką książek kucharskich i edukatorką kulinarną.

www.domowa-kuchnia.co.nz

Pat Stephenson

„Obrońca popkultury. Pytanie o pustelnika w komedii. Alkoholista. Internetowy ewangelista”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *