Nicola Galloway
Brzoskwinie w puszce lub nawet sczerniałe śliwki mogą w tym przepisie działać równie dobrze jak świeże brzoskwinie.
Ten deser inspirowany tiramisu przypomina kuchnię włoską. To warstwowe danie ze śmietany i biszkoptu, ale tutaj różni się przepis na użycie gotowanych brzoskwiń i ich soków.
Zamiast mascarpone używam też śmietanki (nie ma jej w tradycyjnym tiramisu) i jogurtu. Uwielbiam mascarpone, ale nie jest to codzienny składnik, który większość z nas ma w lodówce.
Mieszanka śmietany i maślanki to jedna z opcji, której często używam zamiast zwykłej bitej śmietany, ponieważ jest bardziej stabilna w lodówce. Jogurt dodaje też wspaniałej kwaśnej nuty do śmietany.
Jest to przepis, którym można się dzielić, a brzoskwinie z puszki lub nawet sczerniałe śliwki będą równie dobre (używam 820 g brzoskwiń lub śliwek).
Uwaga: Żółtka można pominąć, jeśli wolisz – dodają dodatkowego bogactwa, ale rozumiem „co mam zrobić z resztą białek jaj?” Dylemat w czasach niedoboru jaj.
Lub pomiń to, jeśli podajesz komuś, kto nie może jeść surowych jaj. W obu przypadkach zwiększ ilość śmietany do 300 gramów i ubij ją z cukrem lub miodem.
Czytaj więcej:
Przepis: sałatka ziołowa, fasola i suszone pomidory
* Przepis: Figi karmelizowane miodem z ricottą
* Przepis: Kruche ciasto ze złocistym masłem i rumiankiem
Deser biszkoptowy z warstwami brzoskwiń i śmietany
Czas przygotowania: 30 minut
ustawienia czasu: 2 godziny
Podawać: 6-8
składniki:
Około 600 gramów późnych brzoskwiń
Pół szklanki cukru lub miodu
½ laski cynamonu
2-3 płatki anyżu gwiazdkowatego
2-3 całe goździki
Około 2 szklanek wrzącej wody
2 żółtka
3 łyżki cukru lub miodu
1 szklanka (250 ml) śmietany
½ szklanki (125 ml) niesłodzonego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka wanilii
200g Savoyardi Biszkopty (Lady Fingers)
Ciemna czekolada dla ludzi
droga:
-
Przygotuj gotowane brzoskwinie z wyprzedzeniem. Pokrój brzoskwinie w 2-centymetrowe kliny (dobry użytek z brzoskwiń, które mogą mieć kilka siniaków, to łącznie około 600 g). W dużym rondlu dodaj cukier, przyprawy i 2 szklanki wrzącej wody. Mieszaj mieszaninę i pozostaw na małym ogniu. Dodaj kliny brzoskwini, upewniając się, że są zanurzone w wodzie – w razie potrzeby dolej więcej wrzącej wody. Dusić na małym ogniu, następnie zdjąć z ognia. Przykryj i pozostaw do ostygnięcia w płynie do gotowania. Brzoskwinie można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać z sokiem z boćwiny w hermetycznym pojemniku w lodówce.
-
Przygotuj mieszankę kremową. Umieść żółtka i cukier lub miód w mikserze stojącym (lub użyj miksera ręcznego). ubijaj na średnich obrotach, aż masa stanie się gęsta i kremowa, około 3 minuty. Dodaj śmietanę i kontynuuj ubijanie, aż utworzą się miękkie szczyty. Dodaj jogurt i wanilię i ubijaj przez kolejne 2-3 minuty, aż zgęstnieje.
-
Zbierz cukierki. Wlej około 1 szklanki soku brzoskwiniowego (lub soku odsączonego z owoców z puszki) do płytkiego naczynia. Pokrój brzoskwinie w plastry o grubości 1 cm i przygotuj biszkopty.
-
Rozłóż cienką warstwę kremowej masy na dnie kwadratowej tortownicy o boku 20 cm (wybierz formę o bokach co najmniej 6 cm). Zanurz patyczki biszkoptowe w soku brzoskwiniowym, obracając je, aby nasiąkły z obu stron – nie zostawiaj ich zbyt długo, bo zmiękną. Nałożyć jedną warstwę na podstawową warstwę kremu. Na wierzchu ułóż połowę plasterków brzoskwini i przykryj połową pozostałej mieszanki kremowej.
-
Powtórz proces z kolejną warstwą nasączonych biszkoptów, plasterków brzoskwini i ostatniej warstwy kremu.
-
Bardzo dobrze zetrzyj ciemną czekoladę, aby obficie pokryć powierzchnię. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny (ale nie więcej niż 6 godzin). Przełożyć do miseczek do serwowania.
Nicola Galloway jest wielokrotnie nagradzaną pisarką kulinarną, autorką książek kucharskich i edukatorką kulinarną.
www.domowa-kuchnia.co.nz