Przerażające skutki uboczne COVID-19 sprawiają, że jedzenie smakuje i pachnie jak śmieci

Przerażające skutki uboczne COVID-19 sprawiają, że jedzenie smakuje i pachnie jak śmieci

W tym momencie epidemii wiadomo, że Utrata zmysłu smaku i węchu Jest to powszechny objaw COVID-19. Ale jest o wiele rzadszy i przerażający efekt uboczny, który zdarza się niektórym: kiedy smak i zapach zostają w końcu przywrócone, ich jedzenie nie smakuje tak dobrze, jak je pamiętają. Zamiast tego smakuje jak dosłowne śmieci.

„Odkąd odzyskałem swój zapach i smak, poczułem ten zapach i posmakowałem tego obrzydliwego smaku i nie mogę zrozumieć, co to jest” – wyjaśniła jedna osoba w historii udostępnionej przez zespół wsparcia Covid Parosmia. Konto TikTok. „Nie mogę już pić niektórych moich ulubionych napojów ani jeść niektórych moich ulubionych potraw”. Ocalona z COVID-19 powiedziała, że ​​musi przestać używać swojego ulubionego balsamu do ciała, ponieważ zapach był tak nieprzyjemny.

Kilku innych użytkowników TikTok przeszło na platformę, aby podzielić się swoją walką z zaburzeniem zdrowia zwanym parosmią, czasem, w którym można zakłócić zapachy. Dla osób z parosmią rzeczy, które kiedyś ładnie pachniały – na przykład balsam do ciała – mogą teraz brzydko pachnieć.

Parasemia jest zwykle spowodowana infekcją górnych dróg oddechowych, urazem głowy, problemem zatok, narażeniem na toksyny lub stanem neurologicznym, takim jak choroba Parkinsona. Wygląda na to, że COVID-19 można dodać do tej listy przyczyn.

„Parosmia może być spowodowana wieloma czynnikami, takimi jak infekcje dróg oddechowych, napady padaczkowe, a nawet guzy mózgu” – powiedział dr Richard Orlandi, lekarz zajmujący się uchem, nosem i gardłem oraz profesor na wydziale chirurgii Uniwersytetu Utah Health. . „Od czasu pandemii zauważyliśmy, że coraz więcej pacjentów, którzy wyzdrowieli z COVID, zgłasza teraz te objawy”.

Chociaż zakłócenie jest na ogół tymczasowe, niektórzy — jak użytkownik TikTok HannahBaked — donoszą, że ich walka z parosmią trwa miesiącami.

READ  Muzyka otoczenia nie jest tłem. To zaproszenie do zawieszenia czasu.

„Noszę maskę za każdym razem, gdy używam dezodorantu lub perfum”, powiedziała Hannah Packed. w filmie dla jej zwolenników. „Nie mogę zrobić większości mięsa”.

Mówi, że od 10 miesięcy cierpi na parosmię.


Chcesz mieć więcej historii o zdrowiu i nauce w swojej skrzynce odbiorczej? Zapisz się do cotygodniowego newslettera salonu wulgarny świat.


Nie jest jasne, „jak powszechny jest węch, ale wydaje się, że anosmia jest bardzo powszechna i mogą być zgrupowane” – powiedział Salonowi dr Amesh Adalja, starszy badacz w Johns Hopkins. Utrata węchu oznacza całkowitą utratę węchu i smaku, co jest bardzo powszechne w przypadku COVID-19.

według Jeden przegląd systematyczny Opublikowane w czerwcu 2020 r. 41 procent z 8438 osób z COVID-19 zgłosiło, że utraciło węch. Niewiele badań przeprowadzono konkretnie na temat parosmii i COVID-19. Jednak wśród badań przeprowadzonych na ten temat wydaje się, że jest to dość powszechne. według Badanie maj 2021 Badając 268 pacjentów z parsomią w ciągu 7 miesięcy, 91 procent badanych zgłosiło zmianę jakości życia.

„Codzienne postrzeganie parsomii było niepokojące dla większości naszych pacjentów i jest zwykle opisywane jako ścieki, spleśniałe skarpetki, zepsute jajka, owoce cytrusowe i zepsute mięso” – donosili poprzedni badacze w badaniu z maja 2021 r. książki. „Wszyscy pacjenci mogą zidentyfikować wyzwalające czynniki”.

Uczestnicy zgłaszali, że parosmia trwała od 9 dni do 6 miesięcy; Średni czas trwania parosmii wynosił 3,4 miesiąca.

Adalja powiedziała, że ​​przyczyna parosmii jest prawdopodobnie podobna do anosmii.

„Prawdopodobnie jest to wynik tego samego procesu, który powoduje utratę węchu, co nie jest w pełni wyjaśnione, ale występuje albo w wyniku bezpośredniej inwazji wirusa, zapalenia układu odpornościowego, albo kombinacji tych dwóch” – powiedział Adalja. „Może się to zdarzyć również podczas początkowej infekcji”.

W rzeczywistości dokładny sposób, w jaki COVID-19 powoduje parosmię, jest nadal nieznany. Jak zauważyła Adalja, możliwe jest, że koronawirus może uszkodzić receptory i nerwy odpowiedzialne za nasz zmysł węchu. Pochodzenie może być również związane ze stanem zapalnym.

READ  Ponure dziedzictwo wielorybnictwa zakodowane w porzuconych kościach: ScienceAlert

Jednak, podobnie jak w przypadku wielu skutków ubocznych COVID-19, potrzebne są dalsze badania, aby znaleźć ostateczne odpowiedzi.

„W tej chwili niewiele wiadomo o długoterminowych skutkach COVID-19” – powiedział Orlandi. „Wszystko, co naprawdę wiemy, to to, że większość pacjentów już doświadcza powrotu do normalnych zmysłów smaku i węchu, ale nie jest jasne, czy i ilu pacjentów kiedykolwiek wróci do normy”.

Dla niektórych praktykują technikę znaną jako „mini-trening” – która polega na wąchaniu tego samego zestawu zapachów, co ich własny. 20 sekund za każdym razem Może pomóc osobie wyzdrowieć zarówno z anosmii, jak i parosmii.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *