W tym tygodniu sędziowie przeszli przez finalistów dorocznej nagrody National Ice Cream and Gelato Awards.
Sędzia główny Jackie Matthews powiedział 1News, że uporządkowanie setek zgłoszeń było niemałym wyzwaniem w 25. roku rozdania nagród.
„Wiele osób myśli, że mamy najlepszą pracę na świecie, która jest po prostu:„ Jedz lody, a są pyszne i to wygrywa ”, ale w rzeczywistości jest o wiele więcej i to naprawdę ciężka praca”.
Matthews powiedział, że sędziowie wykorzystali arkusz oceny, który zawierał takie bodźce, jak tekstura ust, lód, słodycz i stosunek cukru do kwasu, wśród wielu cech.
W tym roku modne były mrożone desery z roślin, ale nowe, pełne przygód smaki zostały wzbogacone linijkami z ginem w niektórych smakach.
„Istnieją naprawdę ciekawe smaki” – powiedział.
„Widzieliśmy Marmite z serem i krakersami na boku – i to było świetne – niektórzy mieli kimchi, dużo produktów z orzeszków ziemnych, teriyaki i ananas był inny… trochę gruszki i sera pleśniowego z prawdziwymi kawałkami sera pleśniowego w… Ona.”
Oczekuje się, że zwycięzcy zostaną ogłoszeni wiosną.
Nowa Zelandia posiada około 50 komercyjnych producentów lodów z eksportem do takich krajów jak Japonia i Chiny.