Po wielu szumach firma Whitaker oficjalnie ogłosiła swoją najnowszą ofertę: mleko owsiane, wegańską alternatywę dla mlecznej czekolady. Szalony Chapman oferuje swój werdykt.
Byliśmy tak podekscytowani, prawda? Szeptaliśmy na wietrze, że czekolada z mleka owsianego jest już w drodze, dzięki najlepszym czekoladnikom w kraju. Napisałem nawet Pełny reportaż na ten temat. Whitaker rzadko zawodzi. Kremowy blok mleczny jest prawdopodobnie najlepszym podstawowym blokiem czekolady na świecie, więc jako osoba z łagodną lub umiarkowaną alergią na nabiał (co oznacza, że gdybym zjadł pół bloku, jednocześnie przerzuciłbym się na ul i pozbył się siebie) . Chciał, żeby mleko owsiane było dobre.
Bynajmniej.
Przepraszam! Jestem tak samo rozczarowany jak ty, ale niestety nieposkromiony wcześniej Whitaker potknął się. To, co byłoby małym krokiem w kierunku czekolady i dużym krokiem w kierunku wegańskiego seksu, sprawiło, że jedyny weganin w biurze (nie ja) powiedział: „Po prostu zostanę przy ciemnej czekoladzie, dzięki”.
Początek był obiecujący. Klasyczne opakowanie z pięknym zielonym wykończeniem i eleganckim napisem. Obiecała „kremową wegańska czekoladę”. Wegetarianin, tak. Czekolada bez wątpienia. kremowy? Powiem nie. W tym tkwi problem. Whittaker współpracował z Harraways Oats, aby stworzyć ten smak, mówiąc: „Whittaker znalazł sposób na wykorzystanie istniejącego sprzętu roślinnego do mielenia lokalnie pozyskiwanego owsa Harraways do produkcji mleka owsianego Whittaker”. Teraz poczekaj chwilę. Myślałem tutaj, że czekolada z mleka owsianego zastąpi mleko mleczne mlekiem owsianym i narodził się bada bing bada, klasyczny weganin. Ale położyli mleko na ziemi owies? Czyli nie tylko zapuszczali się w nowy świat wegańskiej czekolady, ale także sami postanowili zrobić mleko owsiane?
Gdybym był urzędnikiem Whitaker – a w pełni zdaję sobie sprawę, że nie jestem – po prostu podzieliłbym się z istniejącym owsem mleko firma zamiast owsa pszenica firma.
Bo ta czekolada jest urocza.
Pierwsze znaki ostrzegawcze były w zapachu. Pachniało woskiem, jak tania czekolada. Tyle że koszt tej czekolady jest taki sam jak każdego innego bloku Whitaker, a więc nie jest tania.
Ale zapachy mogą mylić, więc traktuję je z dużymi nadziejami. Niestety zapach był subtelny.
W przeciwieństwie do kremowego mleka (pysznie rozpływa się w ustach) lub klasycznej ciemnej (rozpływa się nieco wolniej w ustach), czekolada z mleka owsianego była zwarta i nie miała natychmiastowego smaku. Dałem mu trochę czasu, ale smak nigdy się nie pojawił. Zamiast tego pozostało ziarnistą wersją mleka mlecznego do ostatniego kęsa. Woskowa błona pozostała w moich ustach przez resztę popołudnia.
Po całym tym szumie Whitaker stworzył czekoladową bryłkę, która smakuje jak jajko wielkanocne z magazynu The Warehouse. Jeśli kochasz pisanki z magazynu The Warehouse i chciałbyś zjeść ich cały rodzinny blok, masz szczęście.
Poza tym sugeruję zamiast tego trochę gorzkiej czekolady i filiżankę mleka owsianego.
Pierwszy biuletyn żywnościowy Spinoff jest tutaj. Napisany przez Charlotte Morrow Lanning i wyprodukowany we współpracy z Boring Oat Milk, wrzenie To twoja cotygodniowa aprobata dla tego, co dzieje się na różnorodnej i ciągle zmieniającej się scenie kulinarnej, obejmującej osobiste, polityczne i staromodne przysmaki. Subskrybuj The Boil Up tutaj.
„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”