02 lutego 2024 rPrzez Riviera News
Polski państwowy operator sieci gazowej Gas-System ogłosił, że Mitsui OSK Lines (MOL) złożył najlepszą ofertę przetargową na pierwszy w kraju terminal regazyfikacyjny LNG.
Nowy terminal, oczekujący na ostateczne zatwierdzenie, będzie zlokalizowany w Zatoce Gdańskiej, w południowo-wschodniej części Morza Bałtyckiego, niedaleko polskiego miasta portowego, które nosi nazwę tej zatoki.
Przy pierwotnie wyznaczonym terminie zakończenia projektu na rok 2027 lub 2028, oczekuje się, że faktycznym miejscem budowy FSRU będzie miejsce do cumowania zlokalizowane w odległości około 3 km od brzegu w Zatoce Gdańskiej, pomiędzy obydwoma ujściami Wisły. Odnogi rzeki: Śmiała i Martwa. Jak podaje MOL, w ramach projektu wybudowana zostanie także niezbędna infrastruktura morska i offshore.
MOL przekaże statek władzom polskim na warunkach, które nie zostaną jeszcze wynegocjowane, a Gas System będzie obsługiwał przyszły terminal LNG.
„W przyszłości skupimy się na opracowaniu szczegółowych warunków czarteru czasowego. Ponadto, aby podpisać umowę z armatorem, będziemy musieli uzyskać wszelkie niezbędne pozwolenia organizacyjne od organów zarządzających Systemem Gazowym” – powiedział Andrzej Kensbok, Wiceprezes Zarządu Systemu Gazowego.
Flota LNG MOL jest największa na świecie i liczy prawie 120 statków, w tym siedem jednostek FSRU. Armator został wybrany w drodze przetargu, w wyniku którego w listopadzie 2023 r. oba armatorzy zaoferowali najlepsze warunki dostawy i obsługi FSRU.
W lipcu 2023 roku Gas System zakończył proces uzyskiwania pozwoleń administracyjnych dla wszystkich gazociągów podmorskich, które będą budowane w ramach planu budowy. Według stanu na sierpień 2023 r. pełna zdolność regeneracyjna terminala FSRU wynosząca 6,1 miliarda metrów sześciennych jest zarezerwowana na 15 lat.
Komisja Europejska przyznała projektowi LNG Gdańsk FSRU kwotę do 20 mln euro w postaci dotacji na prace przedinwestycyjne w celu uzyskania zgody na budowę podmorską w ramach instrumentu „Łącząc Europę”.
Zarejestruj się na serię seminariów internetowych i konferencji technicznych i operacyjnych Riviera:
„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”