21 listopada 2022 rDavida Foxwella
Według nowego raportu, przy energii elektrycznej z pierwszej morskiej farmy wiatrowej, która ma zostać uruchomiona w 2026 r., i obecnie wytwarzanych około 8,4 GW, potencjał morskiej energetyki wiatrowej w Polsce jest wysoki.
Oświadczenie, ’Potencjał morskiej energetyki wiatrowej w PolsceInstytut Morski został przygotowany przez UMG, Rampol i KB Consulting na zlecenie Polskiego Stowarzyszenia Energetyki Wiatrowej i mówi, że w odpowiednich warunkach Polska ma potencjał, by stać się rynkiem o mocy 33 GW.
Raport PSEW identyfikuje 20 nowych obszarów już rozwijanych w polskim sektorze regionu Morza Bałtyckiego, w tym 18 w wyłącznej strefie ekonomicznej i dwa na polskim morzu terytorialnym.
Jeśli Polska w pełni wykorzysta potencjał Bałtyku, morska energia wiatrowa mogłaby zaspokoić 57% polskiego zapotrzebowania na energię elektryczną, a lokalny poziom zawartości mógłby osiągnąć 65%, twierdzą autorzy raportu.
„Wzrastające zainteresowanie tym sektorem wyraźnie pokazuje, że morska energetyka wiatrowa stanie się strategicznym elementem bezpieczeństwa i niezależności energetycznej Polski” – czytamy w raporcie opublikowanym na konferencji Offshore Wind Poland.
„Wykorzystując szacowany całkowity potencjał polskiej części Bałtyku, morska energetyka wiatrowa mogłaby do 2040 roku pokryć nawet 57% całkowitego zapotrzebowania Polski na energię elektryczną” – twierdzą autorzy.
„Polska ma potencjał, aby stać się jednym z największych morskich centrów wiatrowych w Europie” – powiedział Janusz Kajowiecki, prezes Polskiego Stowarzyszenia Energetyki Wiatrowej.
„Duże zainteresowanie polskim rynkiem jednoznacznie wskazuje, że morska energetyka wiatrowa stanie się strategicznym elementem budowania bezpieczeństwa energetycznego i niezależności Polski.
„Jeśli produktywność polskich usługodawców zostanie w pełni wykorzystana, lokalny łańcuch dostaw dla morskich farm wiatrowych może sięgać nawet 65%, co niewątpliwie jest szansą dla polskiej gospodarki”.
„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”