Rumuńska Agencja Bezpieczeństwa Żywności zintensyfikowała kontrole drobiu i jaj z siedzibą w Polsce.
Narodowy Urząd ds. Zdrowia Zwierząt i Bezpieczeństwa Żywności (ANSVSA) powiedział, że posunięcie to było spowodowane wykryciem Salmonella enteritis i Salmonella duru brzusznego w mięsie kurczaka z Polski.
Firma poinformowała, że otrzymała kilka ostrzeżeń z Europejskiego Szybkiego Ostrzegania o Żywności i Żywieniu (RASFF) dotyczących produktów wysyłanych do Rumunii.
Według ANSVSA w tym samym okresie 2021 r. w porównaniu z sierpniem-październikiem ubiegłego roku nastąpił wzrost o około 40 proc. ostrzeżeń dotyczących produktów drobiowych z Polski.
Od początku tego roku władze rumuńskie otrzymały od RASFF 28 zgłoszeń dotyczących mięsa lub jaj kurzych zakażonych Salmonella enteritis lub Salmonella duru brzusznego.
Szeroki problem
Portal RASFF we wrześniu i październiku br. miał blisko 50 zgłoszeń dotyczących salmonelli w produktach drobiowych z Polski.
Większość wysłana w ramach oficjalnych ograniczeń Polski, ale Francja, Szwajcaria, Czechy, Łotwa i Niemcy były innymi krajami deklarującymi. Prawie połowę uznano za niepoważne, ponieważ Salmonella należy do rodzaju Salmonella, takiego jak Newport, Derby czy Infantis. Rozporządzenie UE w sprawie świeżego drobiu wymienia jedynie diagnozę Salmonella enteritis lub tyfusu.
Polska niedawno zatwierdziła eksport produktów drobiowych do Stanów Zjednoczonych, po ocenie przeprowadzonej przez USDA Food Safety and Research Service (FSIS). USDA nie uważa Salmonella infantis za skażone drobiem i zezwala na sprzedaż zakażonych kurczaków.
Największy producent drobiu w Unii Europejskiej. Eksport przekroczył 1,4 miliona ton w 2019 roku, według Overseas Agricultural Service z USDA.
ANSVSA zintensyfikowała oficjalne ograniczenia dotyczące chłodni, placówek logistycznych supermarketów, jednostek przepakowywania drobiu i ubojni drobiu, aby zmniejszyć ryzyko dla zdrowia publicznego. Nie jest jasne, jak długo potrwają.
Próbki zostaną pobrane w celu zidentyfikowania potencjalnych ilości świeżego mięsa z kurczaka skażonego Salmonella enteritis lub Salmonella typhium. Zostaną one przeanalizowane w sieci akredytowanych laboratoriów.
Marketing jaj z innych krajów członkowskich jest kolejnym celem sprawdzenia, czy standardy są przestrzegane.
Celem dodatkowych kontroli jest wykrycie niezgodności z przepisami dotyczącymi obrotu jajami kurzymi i jajami spożywczymi, co gwarantuje, że produkty te nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzi.
(Aby zapisać się na bezpłatną subskrypcję Wiadomości o bezpieczeństwie żywności, Kliknij tutaj.)
„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”