NYON, Szwajcaria (AP) – UEFA rozpoczęła w poniedziałek sprzedaż biletów na finał Ligi Europy w Polsce, z 2000 miejsc zarezerwowanych dla każdego klubu z maksymalnie 9500.
Nie jest jasne, czy kibice dwóch finalistów będą mogli wjechać do Polski, gdzie sędziowie zatwierdzili 25-procentowy limit pojemności sceny na Arenie Gdańsk na mecz 26 maja.
„Kibice z zagranicy muszą przestrzegać ograniczeń i wymogów wjazdu na granice, które będą obowiązywać w ostatniej chwili, ponieważ posiadaczom biletów nie zostaną przyznane żadne zwolnienia” – oświadczyła UEFA w oświadczeniu.
Całkowicie angielski finał jest możliwy z Manchesterem United prowadzącym Roma 6-2 po pierwszym meczu półfinałowym w zeszłym tygodniu. Arsenal pokona Villarreal 2-1 w rewanżu w czwartek.
Plik Obecnie doradza rząd brytyjski Bez wyjątku dla elitarnych sportowców Polska jest „przeciwna przede wszystkim niezbędnym podróżom”, ale nie dla widzów. Ci, którzy przyjeżdżają do Polski, po powrocie muszą się teraz izolować.
UEFA stwierdziła, że dostęp na stadion w Gdańsku „może wiązać się z koniecznością udowodnienia szczepienia lub negatywnego wyniku testu na COVID-19”.
Ceny biletów wahają się od 40 euro (48 dolarów) do 130 euro (7157) i są sprzedawane kibicom na całym świecie w jednym głosowaniu za pośrednictwem strony internetowej UEFA 2000. Aplikacje są zamykane w piątek. UEFA zarezerwowała łącznie 3500 miejsc dla lokalnych organizatorów, międzynarodowych działaczy piłkarskich, sponsorów i nadawców.
UEFA oświadczyła, że zwróci pełną cenę biletu zwycięzcom, dodając, że zmniejszenie pojemności stadionu zostanie ogłoszone na późniejszym etapie przez lokalne władze.
Gdańsk jest gospodarzem finału Ligi Utopia rok po tym, jak pierwotny termin hostingu został przesunięty z powodu infekcji koronawirusem. Turniej zakończył się w zeszłym roku jako mini turniej w Niemczech.
___
Więcej AP Football: https://apnews.com/hub/soccer i https://twitter.com/AP_Sports
„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”