Opublikowany przez
Theodore Reid-Martin,
Asystent redakcji
energia globalna,
Druga polska elektrownia fotowoltaiczna Equinor, Zagórzyca, rozpoczęła produkcję próbną. To kolejny krok w kierunku budowy portfela energii odnawialnej w Polsce, jednym z najszybciej rozwijających się rynków energii odnawialnej w Europie.
„Equinor chce być niezawodnym partnerem energetycznym Polski i wspierać jej transformację energetyczną. Rozwijamy szerokie dostawy energii w kraju, w tym lądowe i morskie odnawialne źródła energii oraz dostawy gazu przez gazociąg bałtycki” — powiedział Michał Jerzy Kołodziejczyk, Country Manager Equinor w Polsce .
Elektrownia fotowoltaiczna Zagórzyca o mocy 60 MW zlokalizowana jest w gminie Damnica w północnej Polsce. Zostanie opracowany i obsługiwany przez polskiego producenta energii odnawialnej Vento, spółkę zależną Equinor. Equinor przejmie Vento i jego 1,6 GW projektów fotowoltaicznych w 2021 roku. Dwa lata po przejęciu w Polsce gotowe są już dwie elektrownie fotowoltaiczne, a kolejna jest w trakcie budowy.
„Dziś inaugurujemy naszą drugą elektrownię fotowoltaiczną Zagórzyca, podwajając naszą moc fotowoltaiczną w Polsce do 120 MW. Nasza pierwsza elektrownia fotowoltaiczna w Stępniu jest już w produkcji komercyjnej, a druga, Lipno, zostanie uruchomiona w 2024 roku. Zgodnie z naszym rynkiem -napędzana strategia producenta energii, morskie źródła odnawialne w Polsce. Dojrzewamy również inne możliwości w zakresie magazynowania energii w bateriach” — powiedział Olav Kolbeinstveit, starszy wiceprezes ds. rynków morskich w obszarze energii odnawialnej w Equinor.
Zagórzyca będzie działać przez 30 lat i będzie produkować 61 GWh energii rocznie, co odpowiada zużyciu energii elektrycznej przez 31 000 polskich gospodarstw domowych.
Za marketing i wprowadzanie energii elektrycznej z Zagórzycy na polski rynek energii elektrycznej odpowiada należąca w całości do Equinor spółka obrotu energią, Danske Commodities.
„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”