Para z Christchurch, która kocha wszystko, co ser, marzy o posiadaniu restauracji poświęconej serowi.
W sierpniu to marzenie się spełniło, a teraz, gdy ich restauracja jest w pełni zarezerwowana na kolację do grudnia, para rozważa już przeprowadzkę do większego budynku.
Yanina Donaldson, lat 36, i Terrence Donaldson, lat 41, byli zszokowani reakcją na ogłoszenie otwarcia baru serowego przy 87 Kilmore Street w hotelu Vino.
Wkrótce po tym, jak para opublikowała na Facebooku zdjęcie restauracji z napisem „Wkrótce otwarcie”, prawie 3000 podekscytowanych mieszkańców Kantabrii oznaczało swoich znajomych i planowało swoją pierwszą wizytę.
Czytaj więcej:
* Tajne miejsca i miejsca w Christchurch
* Plenerowe imprezy dla smakoszy „Bigger and Better” powracają w październiku
* Café Chat: lokalny szef kuchni wygrywa pierwszą nagrodę w konkursie Cross Tasman
Małżonkowie, którzy mają dwoje dzieci, mówią, że w niektóre dni pracują do 20 godzin dziennie, aby nadążać za wymaganiami stale rozwijającego się biznesu.
Rodzina Donaldsonów rozpoczęła swoją przygodę z serem od przyczepy gastronomicznej o nazwie Easy Cheesy, którą zabierali na festiwale i koncerty. Wkrótce zasłynęli z misek do jadalnego sera i patelni do raclette – roztopionego, chrupiącego sera na ziemniakach.
Pandemia zakończyła ich działalność i przenieśli się do nowych miejsc pracy, dopóki nie stała się dostępna dzierżawa restauracji.
„Zaczęło się od rozmowy i zawsze mieliśmy na myśli restaurację poświęconą serowi” – powiedział Terrence Donaldson.
Dzierżawa z hotelem oznacza, że bar jest otwarty na śniadanie dla gości hotelowych, ale nie jest to zwykłe śniadanie kontynentalne lub jajecznica i tosty – każde danie zawiera ser, a popularną opcją są smażone placki z kurczaka ze smażonym raclette.
Restauracja jest otwarta w porze kolacji od środy do soboty i musiała szybko ewoluować, aby sprostać zapotrzebowaniu. Wkrótce zaoferuje menu na lunch.
„Wszystko jest serem” – powiedziała Yanina Donaldson.
“Chcesz stek i sałatkę? Nie, nie tutaj, wszystko ma ser i ser z niespodzianką.”
Powiedziała, że słynne wieczory są w pełni zarezerwowane do Bożego Narodzenia.
Para nie jest obca branży hotelarskiej, Terrence Donaldson pracuje jako szef kuchni od ponad 20 lat, podczas gdy Yanina, która pochodzi z Argentyny, przez całe życie pragnąła jedzenia.
Ale nigdy nie wyobrażali sobie, jak popularny będzie batonik serowy w niecały miesiąc po otwarciu.
„Boimy się, nie spodziewaliśmy się tego, musieliśmy zdobyć więcej doświadczenia, ale jesteśmy bardzo podekscytowani” – powiedział Terence Donaldson.
Zatrudnili więcej pracowników, aby nadążyć, w sumie pracuje teraz siedmiu, w tym trzech kucharzy.
Sery pochodzą z całego świata, w tym z Francji i Włoch, z dużą ilością białego kamienia w Oamaru.
W menu duże fondue, topiony ser, mac i raclette oraz sałatki – oczywiście z serem.
Istnieje wino uzupełniające różne rodzaje sera, a po drodze planowany jest większy wybór win, piwo, koktajle i koktajle bezalkoholowe.
Poprawka: Ser Whitestone jest wytwarzany w Oamaru, a nie w Auckland. (Historia zredagowana 8 października, godz. 9.53).