Aktualności
1 maja 2023 | 9:44
Setki naukowców połączyło siły, aby wysadzić w powietrze nacisk na przyjęcie diety roślinnej, argumentując, że mięso jest niezbędne dla zbilansowanej diety – i ostrzegając przed obrażaniem mięsożerców.
za ekspertami Dziewięć nowych artykułów naukowych opublikowanych w Animal Frontiers Wśród prawie 1000 podpisów pod deklaracją mającą na celu udowodnienie wartości czerwonego mięsa w obliczu globalnego wzrostu wegetarianizmu i weganizmu.
„Żywność pochodząca od zwierząt gospodarskich dostarcza różnorodnych niezbędnych składników odżywczych i innych związków prozdrowotnych, z których wielu brakuje w diecie nawet populacji o wysokich dochodach” Stany reklamowe.
Osoby dysponujące odpowiednimi zasobami mogą być w stanie osiągnąć odpowiednią dietę z poważnym ograniczeniem mięsa, nabiału i jaj. Jednak tego podejścia nie należy zalecać ogółowi populacji”.
Inicjatywa twierdzi, że systemy hodowlane są „zbyt cenne, aby paść ofiarą uproszczeń, minimalizacji lub bigoterii”.
„Systemy te muszą nadal integrować się i zdobywać szeroką aprobatę społeczności” – głosi reklama.
Naukowcy stojący za artykułami badawczymi starali się obalić twierdzenia, że spożywanie czerwonego mięsa jest niezdrowe i ma negatywny wpływ na środowisko.
Grupa odkryła, że poprzednie badania sugerujące, że dieta bogata w czerwone mięso była odpowiedzialna za 896 000 zgonów na całym świecie, były błędne i powinny zostać wycofane.
Badanie to, Badanie globalnego obciążenia chorobami, urazami i czynnikami ryzyka, pomogło odsunąć opinię publiczną od spożycia czerwonego mięsa na rzecz diet roślinnych.
Potwierdzają to opublikowane, recenzowane dowody [the 2019 Global Burden of Disease Risk Factors Report] Twierdzenie, że spożywanie nawet śladowych ilości czerwonego mięsa jest szkodliwe dla zdrowia, jest fatalnym błędem naukowym” – przekonywała Alice Stanton z Royal College of Surgeons w Irlandii.
W rzeczywistości usunięcie świeżego mięsa i produktów mlecznych z diety byłoby szkodliwe dla zdrowia ludzkiego. Stanton dodał, że szczególnie negatywnie odczują to kobiety, dzieci, osoby starsze i osoby o niskich dochodach.
Naukowcy ostrzegają również, że trudno jest zastąpić wartość odżywczą mięsa roślinnymi alternatywami, a biedne społeczności, które nie spożywają dużo mięsa, często cierpią z powodu negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak zahamowanie wzrostu, wyniszczenie i anemia z powodu jego niedoboru. składników odżywczych i białka.
„Żywność pochodzenia zwierzęcego przewyższa żywność pochodzenia roślinnego pod względem dostarczania wielu biodostępnych mikroelementów i wysokiej jakości makroelementów, które są niezbędne do wzrostu i rozwoju poznawczego” – powiedział Adegbola Adesogan, dyrektor Global Diet Institute na University of Florida.
„Zalecenia dietetyczne wykluczające z diety pokarmy pochodzenia zwierzęcego ignorują ich znaczenie, zwłaszcza ogromne zapotrzebowanie na te pokarmy w dietach niedożywionych ludzi na Globalnym Południu”.
Deklaracja Dublińska, w której wezwano „zelotów” do zaprzestania promowania diety bezmięsnej, zawiera podpisy ekspertów z kilku głównych uniwersytetów, w tym z Cambridge, Edynburga, Bristolu, Belfastu, Newcastle, Nottingham i Surrey, a także wielu naukowców z Wielkiej Brytanii . Wiodący Uniwersytet Rolniczy Harper Adams.
Animal Frontiers to oficjalne czasopismo naukowe czterech towarzystw nauk o zwierzętach: Amerykańskiego Towarzystwa Zoologicznego, Kanadyjskiego Towarzystwa Zoologicznego, Europejskiego Stowarzyszenia Nauk o Zwierzętach i Amerykańskiego Towarzystwa Nauk o Mięsie.
Załaduj więcej…
{{#isDisplay}}
{{/ isDisplay}} {{#isAniviewVideo}}
{{/ isAniviewVideo}} {{#isSRVideo}}
{{/ isSRVideo}}