„Sezon kalafiorowy zaczyna się bez zwłoki w Polsce”

„Sezon kalafiorowy zaczyna się bez zwłoki w Polsce”

Rozpoczyna się polski sezon kalafiorowy, popyt od początku jest bardzo duży. Ponieważ w Polsce jest więcej uchodźców ukraińskich, popyt lokalny jest wyższy niż zwykle, a zainteresowanie na arenie międzynarodowej jest wystarczające.

Według Cornelii Levikovskiej, Purchasing Manager, Green Best, polskiego eksportera warzyw, polscy eksporterzy kalafiorów byli w stanie rozpocząć sezon na czas: „Tegoroczny sezon kalafiorowy w Polsce rozpoczął się bez zwłoki. Na polach może być susza, a rolnicy twierdzą, że potrzebujesz deszczu na optymalny sezon.

Lokalne zapotrzebowanie na kalafiory jest duże, ponieważ wielu Ukraińców uciekło do Polski od początku rosyjskiej inwazji – wyjaśnia Lewikowska. „Wojna na Ukrainie na pewno wpłynie na polski rynek warzywny, bo do Polski przyjechało wielu Ukraińców, co zwiększy zapotrzebowanie na żywność w Polsce. Z moich obserwacji zainteresowanie kalafiorem zaczyna zwalniać…”

Sezon kalafiorowy w Polsce dopiero się rozpoczął, ale tempo ma wkrótce wzrosnąć: „Chociaż zaczynamy teraz powoli, za kilka tygodni, spodziewam się, że eksport kalafiorów będzie w pełnym rozkwicie. Szybkie tempo eksportu powinno się utrzymać do listopada, kiedy sezon się skończy.” Konkluduje Lewikowska.

Po więcej informacji:
Kornelia Lewikowska
Zielony Najlepszy
Zespół: +48 737 602 848
Email: [email protected]
www.greenbest.pl

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *