Ashiya Ismail Singer Dzieli się ulubionym przepisem ze swojej nowej książki kucharskiej, Wiry pyłu szafranu i kardamonu, Aby pomóc uczcić Eid Al-Nour.
Chociaż nie świętuję Diwali, jestem muzułmaninem, a nie hinduistą czy sikhem, mam przyjaciół, którzy to robią. Wiele świąt religijnych na subkontynencie indyjskim, czy to Eid, Diwali czy Vaisaki, jest obchodzonych słodyczami lub „mitai”, które są spożywane przez cały dzień i podawane rodzinie i przyjaciołom.
Ladoo, burfis i chałwa są powszechne, ale będzie to również zależeć od twoich rodzinnych tradycji i tego, z której części Indii pochodzisz.
Czytaj więcej:
* Przepis: Pomarańczowe Peignets z Kardamonowym Kremem
* Przepisy: Rozmarzone, kremowe desery
* Przepis: Lody Pomarańczowe, Kardamonowe i Miodowe z Karmelizowanym Rozmarynem
Gulab jamun z kardamonem i syropem różanym
Gulab jamun, kulki z ciasta z masy mlecznej, które są smażone, a następnie moczone w syropie o smaku słodkiej róży, to bardzo popularny indyjski deser. Podobnie jak mini bułeczki, nazwa oznacza „śliwkę o smaku róży”. Robią bardzo piękny deser, który lubię podawać z gęstą śmietaną lub mascarpone. Ale bądź ostrożny: nie zatrzymasz się na nikim – są naprawdę boskie.
sprawia, że 12-14
pić
2 szklanki cukru
4-6 kropli wody różanej
1-2 ziarenka mielonego kardamonu
Gulab Dżamun
100g mleka w proszku
2 łyżki mąki samorosnącej
2 łyżeczki drobnej kaszy manny
2 łyżki ghee
4 łyżki mleka
olej do smażenia
służyć
Gęsty krem lub mascarpone
Suszone płatki róż, jadalny złoty pył do dekoracji (opcjonalnie)
metoda:
1. Aby zrobić syrop, połącz cukier i 4 szklanki wody w dużym, ciężkim rondlu na średnim ogniu i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
2. Doprowadź mieszaninę do wrzenia i dodaj wodę różaną oraz strąki kardamonu. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
3. Aby przygotować gulab jamun, wymieszaj w misce mleko w proszku, mąkę, kaszę mannę i ghee. Dodaj tyle mleka, aby uzyskać miękkie ciasto i wymieszaj, aż będzie gładkie. Za pomocą rąk rozwałkuj ciasto i podziel na 12-14 części. Każdy z nich ma kształt małej kulki.
4. Na głęboką patelnię lub karahi (indyjski wok) wlej odpowiednią ilość oleju, tak aby była pełna i podgrzej w 1/3 (będzie wystarczająco gorące, aby ugotować kulki ciasta, gdy mały kawałek chleba w oleju zmieni kolor na złoty).
5. Smaż kulki, po kilka na raz, aż nabiorą ciemnozłotego koloru. Za pomocą perforowanej łyżki wyjmij z gorącego oleju i delikatnie włóż do syropu.
6. Syrop ponownie zagotowuje się, a następnie usuwa z ognia. Odstawić do ostygnięcia i podawać w temperaturze pokojowej w małych miseczkach z odrobiną śmietany. W razie potrzeby udekoruj suszonymi płatkami róż i jadalnym złotym pyłem.
Zarina Berfi róża
Barfi to pyszny indyjski deser, który jest w zasadzie mlecznym, prawie krówkowym deserem podawanym na specjalne okazje. To jest porfia mojej mamy – przywołuje tyle wspaniałych wspomnień, ilekroć to zrobisz – które można doprawić i pokolorować według własnych upodobań. Użyłam wody różanej i barwnika spożywczego, aby odpowiednio go nadać i pokolorować, jednak jeśli wolisz, możesz zostawić go na sobie i udekorować tylko płatkami róż i pistacjami.
Sprawia, że 24-26 sztuk
500g pełnego mleka w proszku
2 łyżki ghee lub bardzo miękkiego masła
200 ml rozcieńczonej śmietany
250 gramów cukru
różowa kropla barwnika spożywczego
1 łyżeczka wody różanej
Perskie róże herbaciane / jadalne suszone płatki róż do dekoracji
posiekane pistacje (opcjonalnie)
metoda:
1. W dużej misce wymieszaj mleko w proszku ze zmiękczonym ghee i śmietaną i pocieraj, aż mieszanina będzie wyglądać jak bułka tarta.
2. W dużym rondlu wlej ½ szklanki wody, cukier, barwnik spożywczy i wodę różaną i podgrzewaj przez około 8-10 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści, a konsystencja będzie płynna, ale syropowata.
3. Zdejmij z ognia i dodaj mieszankę mleka w proszku na patelnię. Używając drewnianej łyżki, mieszaj miksturę, aż mikstura dobrze się połączy.
4. Rozłóż masę na wyłożonej blasze o wymiarach 24 x 18 cm. W razie potrzeby udekoruj róże perską herbatą i pistacjami, a następnie pozostaw na 2-3 godziny (w lodówce, jeśli jest gorąco i wilgotno).
Po ustawieniu pokrój w pożądane kształty. Przechowuj resztki w hermetycznym pojemniku w lodówce do tygodnia.
Swirls of Saffron and Cardamon Dust Ashiya Ismail Singer, fotografia Crystal Lowe, wydana przez Batman Books.