Spożywanie tego powszechnego składnika w czasie ciąży może stanowić zagrożenie dla zdrowia

Spożywanie tego powszechnego składnika w czasie ciąży może stanowić zagrożenie dla zdrowia

Nowe badanie pokazuje, że spożywanie emulgatorów, powszechnie występujących w ultraprzetworzonej żywności, podczas ciąży lub karmienia piersią u myszy wiąże się z zaburzeniami metabolicznymi, poznawczymi i psychicznymi u potomstwa. W szczególności badania wskazują, że takie spożycie wpływa na rozwój obwodów nerwowych w podwzgórzu potomstwa, co ma kluczowe znaczenie dla jego metabolizmu.

Badanie sugeruje, że matki muszą być świadome zagrożeń związanych z żywnością ultraprzetworzoną.

Nowe badanie na myszach sugeruje, że spożywanie emulgatorów, powszechnego składnika wysoko przetworzonej żywności dla ludzi, podczas ciąży lub karmienia piersią wiąże się z minimalnym ryzykiem dla zdrowia potomstwa. Maria Mila Guach z Instytutu Badań Biomedycznych Auguste P.I. Sauniere (IDIBAPS) w Barcelonie w Hiszpanii wraz ze współpracownikami opublikowała niedawno swoje odkrycia w czasopiśmie. Biologia PLoS.

Emulgatory pomagają zachować konsystencję wielu ultra przetworzonych produktów spożywczych, w tym niektórych lodów, chleba, mieszanek ciast, zup, sosów sałatkowych i innych. Poprzednie badania powiązały spożycie emulgatorów ze zwiększonym ryzykiem zapalenia jelit, otyłości i innych schorzeń. Ponadto niezrównoważone nawyki żywieniowe u matek w ciąży lub karmiących piersią powiązano z długoterminowym zagrożeniem dla zdrowia potomstwa. Jednakże specyficzny wpływ spożycia przez matkę pastylek do ssania na potomstwo nie był jasny.

Aby pomóc wyjaśnić te efekty, Milla Guach i jej współpracownicy karmili szczury laboratoryjne wodą zawierającą dwa rodzaje emulgatorów powszechnie występujących razem w żywności dla ludzi, karboksymetylocelulozę i polisorbat 80. Od poczęcia do potomstwa w okresie laktacji samice szczurów otrzymywały maksymalne dozwolone stężenie każdego emulgatora. Jego zastosowanie w produktach żywnościowych dla ludzi przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światową Organizację Zdrowia. Dla porównania pozostałe myszy otrzymały wodę bez żadnych emulgatorów.

Przyjmowanie pastylek do ssania w czasie ciąży

Większość spożywanych obecnie ultraprzetworzonych produktów spożywczych zawiera w swoim składzie emulgatory. Źródło: Julia Voss Dominic i Maria Milla Guach (CC-BY 4.0)

Naukowcy odkryli, że u potomstwa myszy, które spożywały pastylki do ssania, występowało zwiększone ryzyko wystąpienia niektórych problemów zdrowotnych, w tym łagodnych zaburzeń metabolicznych, poznawczych i psychicznych. Efekty te były silniejsze u potomstwa płci męskiej, ale potomstwo płci żeńskiej również wykazywało osłabienie.

Połączenie ekspresji genów i innych badań laboratoryjnych wykazało, że spożywanie przez matkę pastylek do ssania zakłóciło rozwój obwodów nerwowych w podwzgórzu potomstwa – części mózgu odgrywającej kluczową rolę w regulacji metabolizmu.

Konieczne będą dalsze badania w celu dalszego wyjaśnienia skutków spożycia emulgatorów przez osoby w ciąży i karmiące piersią. Jednak na podstawie nowych odkryć naukowcy wzywają do zwiększenia świadomości potencjalnych zagrożeń wynikających ze spożywania przez matki żywności ultraprzetworzonej. Byli szczególnie zaniepokojeni produktami postrzeganymi jako zdrowe, w tym niektórymi produktami wegetariańskimi i wegańskimi, które mimo wszystko zawierają emulgatory, które mogą stwarzać zagrożenie dla zdrowia potomstwa.

„Spożywanie pastylek do ssania przez matkę może mieć wpływ na zdrowie potomstwa, powodując łagodne zaburzenia metaboliczne, stany lękowe i upośledzenie funkcji poznawczych” – dodaje współautor Marc Clarett.

Odniesienie: „Programy spożycia emulgatorów przez matkę generują zdrowie metaboliczne i neuropsychologiczne u myszy” autorstwa: María Mila Guach, Sara Ramirez, Sergio R. Lana, Julia Vos Dominic, Lea Maria Dropman, Macarena Pozzo, Elena Eyre, Alicia G. Gomez Valades, Arno Aubry , Roberta Haddad-Toffoli, Marc Claret, 24 sierpnia 2023 r., Dostępne tutaj. Biologia PLoS.
doi: 10.1371/journal.pbio.3002171

Niniejsze badanie zostało sfinansowane przez Europejską Radę ds. Badań Naukowych w ramach programu badań i innowacji Unii Europejskiej „Horyzont 2020” (umowa o grant nr 725004) i wspierane przez: Fundację „la Caixa” (ID100010434) w ramach umowy LCF/PR/HR19/52160016 oraz CERCA Program/Rząd Katalonii, społeczeństwo (do MC); Stypendium Akcji Marie Skłodowska-Curie (H2020-MSCA-IF) NEUROPREG (Umowa o dofinansowanie nr 891247; dla RH-T.); Hiszpańskie Ministerstwo Nauki i Innowacji, stypendium Juana de la Cerva (IJC2018-037341-I do SR); Miguela Serveta (CP19/00083) odbyło się w Instytucie Zdrowia Carlosa III i było współfinansowane przez EFRR (dla AO). Fundatorzy nie odegrali żadnej roli w projektowaniu badania, gromadzeniu i analizie danych, podejmowaniu decyzji o publikacji ani przygotowaniu manuskryptu.

READ  Zupełnie nowe szkło diamentowe wykonane przy użyciu buckyballs z włókna węglowego

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *