W związku ze wzrostem liczby zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą Brytyjska Rada Drobiarstwa (BBC) wezwała do sprawdzania każdego ładunku produktów drobiowych i paszy przybywających z Polski do Wielkiej Brytanii.

Rada z zadowoleniem przyjęła przypomnienie Agencji ds. Standardów Żywności (FSA) skierowane do konsumentów, aby zachowali ostrożność podczas obchodzenia się z produktami drobiowymi i gotowania ich w domu, w tym schłodzonych i mrożonych udek z kurczaka i indyka, piersi, udek i kawałków kurczaka.

KNF wydała ponaglenie w związku ze wzrostem liczby przypadków zatruć pokarmowych salmonellą w związku z importowanymi z Polski produktami drobiowymi.

Dyrektor naczelny BPC, Richard Griffiths, powiedział: „Od dawna ustaliliśmy rygorystyczne procedury postępowania z salmonellą i ściśle ich przestrzegamy, aby produkować żywność, której ludzie ufają i którą cenią.

„To rozczarowujące, że Polska nie może tego zrobić i woli eksportować, niż zajmować się swoimi problemami zdrowotnymi.

„Pozytywne jest to, że FSA podkreśla znaczenie wprowadzenia pełnej kontroli importu Żywność oraz żywność przybywająca do Wielkiej Brytanii z UE.

„Niezbędne jest wprowadzenie ograniczeń w imporcie w imię uczciwości dla brytyjskich przedsiębiorstw drobiarskich, aby utrzymać standardy definiujące nasz system produkcji”.

Griffiths stwierdził, że ograniczenia ochronią konsumentów i przedsiębiorstwa przed ryzykiem stwarzanym przez import niskiej jakości, a im szybciej zostaną one w pełni wdrożone, tym lepiej.

„W międzyczasie chcielibyśmy, aby władze przestały sprawdzać każdy ładunek z Polski i odrzucały te, które nie spełniają wymogów” – powiedział.

Zalecenie dotyczące Salmonelli

Zalecenia FSA dotyczące zapobiegania Salmonelli:

  • Postępuj zgodnie z instrukcjami gotowania i przechowywania podanymi na etykiecie produktu, w tym czasem i temperaturą gotowania;
  • używać lub wyłączać produkty według daty przydatności do spożycia;
  • Dokładnie umyć ręce po kontakcie z surowymi produktami drobiowymi;
  • Nigdy nie myj surowych produktów z kurczaka;
  • Po kontakcie z surowym kurczakiem umyj wszystkie powierzchnie i przybory gorącą wodą z mydłem;
  • Gotowane i zamrożone mięso podgrzewaj tylko raz.

FSA oświadczyła, że ​​bada kilka szczepów salmonelli powiązanych z produktami drobiowymi importowanymi z Polski do Wielkiej Brytanii.

W tym roku zgłoszono ponad 200 przypadków salmonellozy u ludzi spowodowanych specyficznymi szczepami genetycznymi Salmonella enteritidis występującymi w produktach drobiowych, takich jak mięso i jaja.

„FSA prowadzi rozmowy z władzami w Polsce i UE, aby zapewnić podjęcie wszelkich niezbędnych środków w celu poprawy bezpieczeństwa drobiu i jaj importowanych z Polski” – podała FSA.

„Zbliżające się kontrole importu żywności i paszy z UE do Wielkiej Brytanii pomogą zapewnić wprowadzenie tych kontroli, utrzymać wysokie standardy żywności i paszy w Wielkiej Brytanii oraz chronić zdrowie publiczne”.