rzeczy
Sarah Adams, wnuczka Ernesta Adamsa, założyciela Ernest Adams Ltd., znajduje kuszący moment topnienia w 1987 roku.
Rodzina stojąca za nazwiskiem Ernest Adams, które od pokoleń jest synonimem wypieków, ma filozoficzny pogląd na upadek marki.
Firma macierzysta Goodman Fielder po cichu zaprzestała produkcji wszystkich plastrów, ciast, bochenków i biszkoptów Ernesta Adamsa na początku tego roku, Obwiniaj linie zaopatrzeniowe.
Brak jakichkolwiek ostrzeżeń lub reklam poza pustymi półkami w supermarkecie, Konsumenci są zirytowani marką.
Sarah Adams, wnuczka tytułowego piekarza z Christchurch, która była twarzą rodzinnego biznesu, dowiedziała się o tym dopiero, gdy do niej zadzwoniłem rzeczy.
Czytaj więcej:
* Obwiniam linie zaopatrzeniowe za upadek wypieków Ernesta Adamsa
* Nelson Girl wygrywa konkurs Wellington Chocolate Factory po tym, jak zainspirowała się lodami i Food Network
* Tak, nadal można znaleźć pisankę marshmallow w kształcie jajka
Jako nastolatka rozpoczęła naukę zawodu u Ernesta Adamsa w latach 80., zanim pojawiła się w reklamach telewizyjnych i zdobyła czołowe miejsca w promocjach piekarni w Christchurch.
Adams podchodził filozoficznie do wygaśnięcia marki, biorąc pod uwagę, że jej rodzina oddzieliła się od firmy ponad 20 lat temu.
„W życiu jest tak wiele rzeczy, których nie możesz kontrolować. Myślę, że jestem wystarczająco stary, aby zdać sobie sprawę, że niektóre rzeczy musisz odpuścić. „
Rodzina Adamsów zrzekła się kontroli nad firmą w 1996 roku, zanim Goodman Felder przejął firmę w 1999 roku. Międzynarodowa firma zmniejszyła fabrykę w Christchurch i przeniosła większość operacji do Palmerston North.
„Łatwo dostrzec negatywne rzeczy, które dzieją się, gdy widzisz [Ernest Adams] Blisko.
„Wiele osób, w tym ja, jest smutnych z tego powodu, ale myślę, że ważne jest również, aby zdać sobie sprawę, że dzieje się wiele dobrych rzeczy, nie tylko z nami, ale także z wieloma małymi firmami”.
„Nas” Adams, o których mówi Adams, to jej własne przedsięwzięcie, Queen Anne Chocolates, której niegdyś przerwana linia Ernesta Adamsa została wznowiona w 2010 roku, otwierając fabrykę w Christchurch.
„Dla mnie to rodzaj dziedzictwa, wiesz, część pracy mojego dziadka z tego powodu”.
Pod koniec lat 90. poświęciła dużo czasu i wysiłku na odnalezienie byłych pracowników i zbieranie oryginalnych przepisów, w tym numeru 0800 i bezpłatnej poczty.
Z włamaniem skontaktował się mężczyzna, który miał oryginalne książki o czekoladach Ernesta Adamsa.
„Jeden jest z wczesnych lat dwudziestych z klasy, o której wiedziałem, że był kierownikiem fabryki. Więc nagle znalazłem wszystkie przepisy w jednym miejscu. To było niesamowite”.
Od tego czasu Queen Anne powiększyła się z dwóch do trzech pracowników do zespołu 20 osób w szczycie sezonu i przeniosła się do większej fabryki na początku tego roku.
Spuścizna jej dziadka jest również istotnym elementem jej stylu zarządzania.
„Dla nas mamy sposób królowej Anny i nasze standardy królowej Anny, a tego rodzaju cechy są naprawdę ważne, ponieważ się zaczęły”.
Queen Anne, niegdyś popularna marka lodów dla Adams Bruce Ltd, będzie obchodzić stulecie swojego istnienia w 2025 roku.
Przekształcenie Ernesta Adamsa z firmy rodzinnej w firmę międzynarodową było podstawą badania przeprowadzonego w 2006 r. przez Alana Robba, Yvonne Shanahan i Beverly Lord na University of Canterbury.
Ich badania szczegółowo opisały zmianę stylu zarządzania ze środowiska „pracowników z poczuciem zaufania i przyjaźni” do ery „zasobów ludzkich”… do wykorzystania i utylizacji, gdy nie są już potrzebne”.
Trzydziestu dziewięciu pracowników Palmerston North albo odeszło, albo zrezygnowało w kwietniu, kiedy Ernest Adams Sweet Products został zwolniony.
Linia pysznych ciast i ciastek jest nadal produkowana, a przyszłość ciast bożonarodzeniowych nie została jeszcze przesądzona.