SunLive – zbiory kiwi w Nowej Zelandii wyglądają owocnie

SunLive – zbiory kiwi w Nowej Zelandii wyglądają owocnie

Zbiory kiwi w Nowej Zelandii w 2024 r. rozpoczęły się od pierwszego zbioru w Auckland, a w nadchodzących miesiącach w całej Nowej Zelandii zostanie zebranych więcej kiwi.

W czwartek rolnicy Bruce i Shirley Farley zlecili zbiór czerwonych owoców kiwi w sadzie Punchbowl.

Pogoda tworząca idealne warunki uprawy w dużej części kraju oznacza, że ​​w sezonie 2024 oczekuje się dostarczenia znacznie większej ilości 193 milionów tac w porównaniu ze 133 milionami tac wyeksportowanych w zeszłym roku.

Na każdej tacy znajduje się średnio około 30 sztuk kiwi. Jako pierwsza do wprowadzenia do supermarketów w Nowej Zelandii i na niektórych rynkach zagranicznych wybierana jest słodka odmiana Zespri o smaku jagodowym RubyRed, a następnie odmiany Gold i Green.

Zbiory zwykle osiągają szczyt w połowie kwietnia i trwają do czerwca.

Chociaż plantatorzy nie będą mogli odpocząć, dopóki nie znikną wszystkie owoce, panuje ostrożny optymizm, że sezon 2024 będzie bardzo produktywny w porównaniu z ostatnimi latami.

Zeszłoroczna surowa pogoda spowodowana przez huragany Gabrielle i Hale znacząco wpłynęła na wiele sadów kiwi w całym kraju, a trwające opady nadal są opanowane, ponieważ niewielka liczba plantatorów podejmuje decyzje o odbudowie swoich przedsiębiorstw.

„Wpływ cyklonów na sady wpłynął na dobrobyt i kondycję finansową wielu hodowców” – mówi Colin Bond, dyrektor generalny New Zealand Kiwifruit Growers Inc NZKGI.

„Pocieszające było obserwowanie, jak branża skupia się wokół tych, którzy potrzebują wsparcia, co trwa, a jednocześnie ułatwia złagodzenie presji na osoby dotknięte chorobą w dłuższej perspektywie.

„Zła pogoda w 2023 r. w połączeniu ze zwiększonymi kosztami operacyjnymi postawiła wielu hodowców pod znaczną presją finansową i mamy nadzieję, że udane zbiory w 2024 r. przyniosą pewną ulgę.

Dan Matheson, dyrektor generalny Zespri, twierdzi, że w ostatnich tygodniach warunki uprawy były w dużej mierze sprzyjające, co pomogło wesprzeć wysiłki branży mające na celu zapewnienie lepszych i znacznie większych plonów w tym sezonie.

„W roku 2024 ponownie musimy skupić się na kontynuowaniu ważnego postępu, jaki poczyniliśmy w podnoszeniu jakości naszych owoców i dostarczaniu niezmiennie wysokiej jakości owoców przez cały sezon” – mówi Dan.

„Popyt na kiwi Zespri jest duży, zwłaszcza po spadku wolumenów w Nowej Zelandii w zeszłym sezonie, a my wiemy, że owoce, które możemy wprowadzić na rynek w dobrym stanie, będą się dobrze sprzedawać, pomagając zmaksymalizować wartość, jaką możemy zwrócić plantatorom.

„Duże zyski są ważne, biorąc pod uwagę wyzwania stojące przed ostatnimi dwoma latami, dlatego musimy zachować jak najwięcej wartości, którą osiągnęliśmy w tym sezonie, nawet gdy dostępnych będzie więcej owoców.

„Odbyliśmy naprawdę pozytywne dyskusje na spotkaniu z wieloma naszymi kluczowymi klientami na rynku, którzy są podekscytowani nadchodzącym sezonem i spodziewają się większych wolumenów. Sezon został szczegółowo zaplanowany i jako branża chcemy mieć pewność, że zrobimy wszystko, co w naszej mocy aby dobrze rozpocząć sezon.”

„Nasze zespoły rynkowe opracowują również bardziej ekscytujące kampanie sprzedażowe i marketingowe, które pomogą nam szybko przenieść nasze owoce, abyśmy mogli pozytywnie rozpocząć działalność i zapewnić sobie dobrą wartość”.

Oczekiwana duża ilość owoców kiwi w tym roku ma również pozytywny wpływ na lokalne zatrudnienie na wszystkich obszarach, na których uprawia się owoce kiwi. Do zbierania i pakowania tegorocznych plonów będzie potrzeba ponad 20 000 osób.

Wczesne sygnały wskazują, że chociaż dostępnych będzie wiele miejsc pracy dla pracowników sezonowych, pracodawcy wskazali, że obecnie nie należy spodziewać się poważnych niedoborów siły roboczej.

Osoby zainteresowane udziałem w żniwach mogą odwiedzić stronę internetową NZKGI www.NZKGI.org.nz Który zawiera informacje o pracy w branży, w tym listę pracodawców.

„Sezon żniw to jeden z okresów szczytu pracy w branży owoców kiwi i każdy znajdzie pracę dla siebie” – mówi Colin.

„Od marca do czerwca potrzebna jest duża siła robocza zbieraczy, aby zbierać owoce z winorośli, gdy tylko są gotowe. Po zbiorach kiwi muszą zostać zapakowane w jednym z wielu magazynów pakujących dostępnych w branży. Role w ramach pakowalnie odpowiadają szerokiej gamie osób i obejmują pracę zmianową.

„Serwatka obejmuje sortowanie i sortowanie, pakowanie owoców na tacki, obsługę wózka widłowego i obsługę maszyn”.

Chociaż niektóre z tych ról są rolami wykwalifikowanymi, inne nie wymagają konkretnych umiejętności, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Colin twierdzi, że jest to satysfakcjonujące, elastyczne, a stawki są konkurencyjne.

W 2023 roku średnia płaca za zbieranie złotych i zielonych kiwi wynosiła około 29 dolarów. Stawki wahały się od płacy minimalnej do około 40 dolarów za godzinę.

Podobnie w przypadku pakowania, w 2023 r. średnia płaca pracownika niewykwalifikowanego w pakowni wyniosła 23,70 dolara, a pracownika wykwalifikowanego 27,01 dolara. Stawki wahały się od płacy minimalnej do około 50 dolarów za godzinę.

„Chcielibyśmy, aby do naszej branży dołączyło więcej osób, a także emerytów, rodziców i studentów, zwłaszcza jeśli pracują w pobliżu sadów i pakowalni” – mówi Colin.

„Kompletowanie to świetna okazja dla tych, którzy uwielbiają przebywać na świeżym powietrzu, natomiast pakowanie jest odpowiednie dla tych, którzy lubią bawić się w większym zespole w pomieszczeniach zamkniętych”.

Branża owoców kiwi działa przez cały rok, a po zbiorach zmotywowane osoby mogą zyskać więcej możliwości kontynuowania pracy w tej branży.

Istnieje szereg stanowisk naukowych, biznesowych i technicznych, na które można awansować, od kariery naukowej po stanowiska kierownicze w sadach.

Przemysł kiwi w Nowej Zelandii jest największym eksporterem produktów ogrodniczych z około 2800 plantatorami kiwi zlokalizowanymi od Kerikeri do Motueka.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *