przez Davida Cohena
Łamanie łyżek i drewnianych łyżek. Oto sześć najlepszych kulinarnych hitów minionego roku, ułożonych alfabetycznie, aby uniknąć sporów o ich zasadność, wokół którego letniego stołu ustawić.
Eat Up New Zealand: The Bach Edition, Al Brown (Allen & Unwin, 49,99 USD)
„Nikogo nie obchodzi, czy jesteś rozmówcą, czy sędzią Sądu Najwyższego” – Al Brown, restaurator z Oakland, niedawno zauważył na temat spożywania posiłków na świeżym powietrzu latem.
„Ludzie interesują się tym, kim jesteś, a nie tym, co robisz i skąd pochodzisz”. To też racja, ale z pewnością im wszystkim zależy na wysokiej jakości żywności, co do której Brown jest cudownie stronniczy.
Autorska wersja Ody do łóżka z jego słynnej książki Jedz Nową Zelandię Idealnie nadaje się na letnie wakacje. Świeże ryby, proste warzywa, ciasta, kanapki i sałatki to mocna strona tej książki – podobnie jak wspaniały lunch w jego restauracji Depot w Oakland – i na nich skupia się kolor. Jak przystało na lekki letni tom, większość przepisów jest łatwa do odczytania.
Butter, Butter autorstwa Petry Galler (Allen & Unwin, 50 USD)
Najlepszy debiut kulinarny ubiegłego roku o 1km. Galler, która pracowała w Auckland i Melbourne, specjalizuje się w wybornym pieczywie i ciastach, a do jej fanów należy m.in. Yotam Ottolenghi.
Ma także duży wpływ na uwypuklenie typowo europejskiego poczucia kontrastu. To tutaj zdjęła czapkę kucharską przed swoją żydowską babcią, bo po raz pierwszy jej tym zaimponowała. We wszystkim należy zachować umiar, a nawet nadmiar – zapewnia radośnie gospodarz imprezy we wstępie do tego luksusowego, trywialnego tomu i ochoczo dotrzymuje słowa.
Smak Zazdrosnej Sabriny (Astor, 50 USD)
Dla każdego, kto chce opanować sztuczki zdobionego klejnotami ryżu lub subtelności kuchni bliskowschodniej, Sabrina Ghayur prawdopodobnie nie jest ulubioną perską szefową kuchni. Przystępne dla budżetu, swobodne w weekendy i oszczędzające czas to jej słowa kluczowe.
Nie ma jednak w jej najnowszej twórczości kulinarnej przepisu, który nie zawierałby wyraźnych śladów regionu, w którym się urodziła i wychowała przed wyjazdem do Londynu po rewolucji irańskiej. Gwiazda samouk to także świetna mieszanka i dopasowanie. Na przykład jej przyprawiany makaron w stylu samosy w jej nowej książce wygląda na trochę kudłaty na papierze (jak wymieszać bliskowschodnie przyprawy, włoską prezentację i indyjskie składniki?), ale całkowicie sprawdza się na stole w jadalni.
Domowi kucharze być może będą musieli zaopatrzyć się w kilka podstawowych składników, które często pojawiają się w tej soczystej książce z obrazkami – na przykład granaty, oczywiście owocowe lub melasowe, wraz z granulowanym czosnkiem, a zwłaszcza ukochaną przez autora harissą różaną. Większość pozostałych powinna być dostępna w sklepie na rogu.
Kultowe przepisy Nowego Jorku autorstwa Marka Grossmana (Murdoch Books, 32,95 USD)
Marc Grossman, mieszkaniec Manhattanu, obecnie mieszkający we Francji, otwiera i dekonstruuje wiele słynnych przepisów ze swojego rodzinnego miasta. W tym tomie omawiamy wiele charakterystycznych pozycji – BLT, cheeseburgery, gorące płatki owsiane i sernik, które są równie głębokie i satysfakcjonujące, jak te, którymi pisarz rozkoszował się podczas ostatniej wizyty w Carnegie Deli na Manhattanie – oferując jednocześnie poufny przewodnik po placówki Kult, który trzeba odwiedzić następnym razem, gdy będziesz w Apple. Z ponad 130 przepisami do wyboru, wartość przeczy jego niewielkim rozmiarom i niskiej cenie.
Stół rolniczy autorstwa Juliusa Robertsa (Pingwin, 65 USD)
Jak to się stało, że najlepsza lokalnie dostępna w 2023 r. książka „Od pola do stołu” została wyprodukowana przez słynnego młodego brytyjskiego szefa kuchni? To ma być Nowa Zelandia eksportująca produkty rolne, prawda?
Julius Roberts, rolnik w pierwszym pokoleniu, który zyskał rzeszę fanów jako epos Instagramawszystko jest rustykalne – dużo gulaszu jagnięcego, boczku wieprzowego i szczególnie inspirowana wersja krótkich żeberek wołowych. To powinna być zasłużona gratka dla miłośników kiwi, szukających czegoś, co uzupełni obfitość ostatnich prac na temat dań wyłącznie roślinnych.
Nie oznacza to, że autor z Dorset ignoruje kwestie ogrodnicze. Na stronie znajdują się curry przygotowane z pomidorami lub jajkami, żywe zupy i mnóstwo deserów, które uzupełniają tę zachwycającą książkę. Wszystko to jest uporządkowane według pór roku i zaprezentowane wraz ze wspaniałymi angielskimi zdjęciami.
Stół warzywny, Nik Sharma (Kroniki, 75 dolarów)
Urodzony na Fidżi naukowiec, który stał się autorem przepisów i znakomitym lucjanem, spokojnie zwiedza 50 gwiazd roślinnych, dopasowując do nich zupy, sałatki, dodatki, makarony i ryż oraz własne, bezkonkurencyjne zdjęcia. Dzieje się tu o wiele więcej niż w najnowszym tomie Jamiego Olivera.
Dziennikarz i smakosz z Wellington, David Cohen, był współredaktorem książki kucharskiej RNZ wraz z Cathy Patterson i był współautorem książki Ima Cuisine wraz z Yael Schuchat.