Stacja kosmiczna będzie gościć siedmiu członków załogi przez cały sezon świąteczny.
W skład międzynarodowej załogi wchodzą rosyjscy astronauci Anton Szkaplerow i Piotr Dubrow, astronauci NASA Raja Chari, Thomas Marshburn, Kayla Baron i Vandy He oraz astronauci Europejskiej Agencji Kosmicznej Matthias Maurer.
„Będziemy pracować, ale nie możemy się doczekać wspólnego wspaniałego posiłku” – powiedział Barron. „Zaprosimy naszych kolegów astronautów, aby do nas dołączyli, więc jest to bardzo międzynarodowe Święto Dziękczynienia”.
Astronauci podzielili się tradycjami, które zwykle dzielą ze swoimi rodzinami. Shari powiedział, że on i jego rodzina zwykle chodzą wokół stołu i proszą wszystkich, aby powiedzieli, za co są wdzięczni, więc w tym roku zadzwoni i „zrobi to zdalnie”.
Astronauci zwykle dzwonią do domu, aby porozmawiać z przyjaciółmi, rodziną i bliskimi podczas wakacji poza domem.
Shari powiedział również, że podczas gdy jogging przebiegał jak turecki kłus po ziemi, przywiózł specjalne kolorowe opaski na głowę dla siebie i załogi, gdy uciekali przed świątecznym posiłkiem na bieżni stacji kosmicznej.
W tym roku menu astronauty na Święto Dziękczynienia obejmuje zupę krabową, pieczonego indyka, puree ziemniaczane, słodkie ziemniaki i wiśniowy szewc.
Vande Hei powiedział: „Chcę tylko, aby moja rodzina wiedziała, jak bardzo doceniam ich miłość i wsparcie. Mimo że będę tak daleko i poruszam się tak szybko, moje serce jest zdecydowanie z nimi”.
Wakacje z dala od ziemi
Astronauci obchodzą tradycję obchodzenia świąt w kosmosie od czasów misji Apollo, kiedy to załoga Apollo 8 podzieliła się przesłaniem wigilijnym w telewizji na żywo w 1968 roku, czytając na zmianę Księgę Rodzaju w Biblii.
Następne wydarzenie miało miejsce dopiero 28 listopada 1985 r., kiedy to siedmiu członków załogi STS-61B z Brewster H. Shaw, Bryan D. O’Connor, Jerry L. Ross, Mary L. Cleave, Sherwood C. „Enjoy Woody” Wiosna i Charles De Walker i Rodolfo Neri Villa z prywatnym posiłkiem na pokładzie promu kosmicznego Atlantis.
Oprócz koktajlu z krewetek, promiennego indyka i sosu żurawinowego Neri Vela jest znana z przenoszenia tortilli w kosmos. W przeciwieństwie do chleba, który łatwo się kruszy, tortille są idealnym dodatkiem do kosmicznego menu i do dziś ulubieńcem astronautów. Ostatnio chipsy tortilla stały się idealnym medium dla kosmicznych tacos przyrządzanych przy użyciu pierwszych papryczek chile uprawianych w kosmosie.
Pierwsze Święto Dziękczynienia odbyło się na stacji kosmicznej 23 listopada 2000 r., zaledwie trzy tygodnie po trylogii astronauty NASA Williama M. Dwaj rosyjscy kosmonauci Jurij B. Gadzenko i Sergey Krikalev. Uroczysty posiłek rozpoczął uroczystość, która od tego czasu odbywa się na stacji co roku w listopadzie.
Stacja kosmiczna była gospodarzem największego i najbardziej zróżnicowanego święta Dziękczynienia w 2009 roku. Załoga sześciu astronautów, w tym Jeffrey N. Thirsk był już na pokładzie. Następnie powitali sześciu członków załogi promu kosmicznego STS-129, który przywiózł Charlesa O. Na pokładzie są Hobo, Barry E. Wilmore, Michael J. Foreman, Robert L. Satcher, Randolph J. Bresnik i Leland de Melvin.
12-osobowa załoga reprezentuje Stany Zjednoczone, Rosję, Belgię i Kanadę i świętowała razem dwa dni przed tym, jak prom opuścił stację kosmiczną w samo Święto Dziękczynienia.
Jak zorganizować kolację z okazji Święta Dziękczynienia w kosmosie?
Jak te święta są definiowane i obchodzone, zależy od każdej załogi, a weterani kosmiczni mają tendencję do dzielenia się sugestiami i pomysłami z nowicjuszami przed wejściem na pokład, astronauta NASA, dr Andrew Morgan, powiedział CNN w 2020 roku.
Morgan spędził cały sezon świąteczny na stacji kosmicznej w 2019 roku wraz z kolegami Jessicą Meir, Christiną Koch, Alexandrem Skvortsovem, Olegiem Skripochką i Lucą Parmitano.
Turcja, nadzienie z tłuczonych ziemniaków w standardowym menu dla astronautów NASA, ale mieli też specjalne przysmaki, takie jak wędzony łosoś i sos żurawinowy, którymi mogli się dzielić. W kosmosie sos żurawinowy doskonale utrzymuje kształt puszki, w której się pojawił. Meir i Koch robili również ręcznie robione indyki do dekoracji swojego stołu.
W 2020 roku w menu znalazły się sos z chleba kukurydzianego, wędzony indyk, zielona fasolka i puree ziemniaczane. Astronauta JAXA, Soichi Noguchi, przyniósł japońskie „imprezowe jedzenie”, aby podzielić się nimi, w tym ryż curry, ryż z czerwonej fasoli i specjalne owoce morza, przygotowane dla załogi przez japońskiego ucznia szkoły średniej na Ziemi.
Dla astronauty NASA Mike’a Hopkinsa było to jego drugie Święto Dziękczynienia w kosmosie po wakacjach na stacji w 2013 roku.
„Dla mnie Święto Dziękczynienia dotyczy rodziny” – powiedział Hopkins. „W tym roku spędzam go z moją międzynarodową rodziną. Wszyscy czujemy się bardzo szczęśliwi, że tu jesteśmy i jesteśmy bardzo wdzięczni za wszystko, co mamy”.