Diners zostały pożarte i ocenione, sędziowie zostali zasmakowani i skrytykowani, a wyniki konkursu Visa Wellington On a Plate Festival Awards 2021 są już znane.
Ponad 400 festiwalowych potraw, burgerów i koktajli zostało ocenionych online przez tysiące gości przez cały miesiąc gotowania, który został przedłużony o dodatkowe dwa tygodnie z powodu blokady.
Kulinarni eksperci i osobistości Wellington oceniali pięć najwyżej ocenianych dań, hamburgerów i koktajli w ciągu tygodnia, próbując wyłonić zwycięzcę w każdej kategorii. Finaliści byli oceniani na podstawie prezentacji, smaku, zastosowania i jakości składników.
Czytaj więcej:
* Dlaczego każdy smakosz powinien zaplanować wycieczkę do Wellington w sierpniu?
* Sędziowie poszli do Kaia, gdy Wellington jadł uliczne jedzenie
* Czekoladowe jajka, wędzone koktajle i burgery z krewetkami zdobyły najwyższe nagrody Wellington Awards na złotym talerzu
Najlepsze świąteczne danie trafiło do Polcott Street Bistro za „Marseille Lobster”, gotowanego homara z żółtej cegły gotowanego na maśle z domowymi zielonymi warzywami, harissą i sosem pomidorowym z szafranem oraz zielonymi warzywami z pędów nowozelandzkich.
Egmont Street Eatery wygrało w kategorii burgerów, a „Kingston Tastee” pasujące do piwa Golden Path Garage Project to udane połączenie mielonej wieprzowiny i wołowiny z wolnego wybiegu z chutneyem z mango i wieprzowiny, chili z Penray Gardens z serem Mayo i przyprawami cebula tytoniowa w domowym cieście mlecznym.
Firma CGR Merchant and Co wprowadziła kategorię koktajli dla „Old Fashioned Donut”, czarnego pączka Doughboy z białą czekoladą i kremem kokosowym, podawanego z nadzieniem czekoladowym i dojrzałym kokosem.
Beth Brach, kierownik programu Wellington On a Plate, powiedziała, że pomimo tymczasowego wyłączenia, ludzie cieszyli się występami Wellington Festival.
„Nasze miasto ma tak bogatą historię kulinarną, a my uwielbialiśmy takie historie”.
To, co naprawdę wyróżnia zwycięskie restauracje, to ich zdolność do pozyskiwania doskonałych lokalnych produktów i sprawiania, że błyszczą, dzięki czemu są nie tylko pyszne, ale i interesujące, powiedział Max Gordy, szef kuchni Wellington i sędzia nagród festiwalowych. „To była prawdziwa przyjemność dla kubków smakowych”.
Zwycięzcy zostali ogłoszeni podczas Felix Wellington Hospitality Awards w niedzielę wieczorem.