dostarczone
Wygląda na to, że majonez Best Foods brązowieje, ale firma twierdzi, że nie ma powodu do paniki.
Fani majonezu Best Foods mogli zauważyć, że ostatnio wygląda on nieco inaczej.
Zazwyczaj jasne białe dla miłośników sałatek i kanapek, niektóre popularne słoiki z przyprawami zmieniły się ostatnio w kierunku beżu.
Jednak rzecznik Best Foods powiedział, że nie ma powodu do paniki z powodu różnicy w kolorze, która wynikała raczej ze zmiany w produkcji, a nie ze zmiany składników.
„W połowie 2022 r. firma Best Foods przeniosła produkcję majonezu z naszych zakładów w Kanadzie do naszej fabryki w Tatura w Australii” – powiedziała.
„Ze względu na ograniczenia dostaw i niedobory jaj w Australii Unilever International pozyskuje obecnie majonez Best Foods z Kanady i Australii”.
Emily Brooks/Personel
Test smaku majonezu
W ramach przejścia na bardziej zrównoważone opakowania firma zastosowała w swoich słoikach pochodzących w Kanadzie w 100% plastik z recyklingu, dzięki czemu majonez ma na zewnątrz białawy wygląd.
„Chociaż australijskie i kanadyjskie przepisy na majonez są bardzo podobne, istnieją różnice wynikające z regionalnych różnic w składnikach.
„Testy konsumenckie produktów pochodzących z Kanady i Australii wykazały, że produkty te były równie lubiane przez konsumentów”.
To nie pierwszy raz, kiedy konsumenci zauważyli widoczną zmianę koloru.
W 2020 roku wiele osób zmylił coraz blady kolor masła nowozelandzkiego.
W tym przypadku przyczyną była zmiana diety krów po suszy, która zmusiła rolników do podawania stadom karmionym trawą większej ilości paszy uzupełniającej.
Beta-karoten, naturalny pigment występujący w trawie, nadaje masłu żółty kolor. Krowy jedzące dużo trawy mają więcej karotenu w mleku i wytwarzają więcej żółtego masła niż krowy karmione suchą paszą, taką jak zboża.