Jeśli szukasz kanapki, która z pewnością wprawi Cię w euforię pikantnych i serowych pyszności, nie szukaj dalej niż Philly Cheesesteak.
Kanapka o epickich proporcjach i skromnym pochodzeniu, cheesesteak to kulinarny produkt eksportowy znany na całym świecie. Ma nawet swoje święto narodowe w Stanach Zjednoczonych, 24 marca.
Pochodzący z Filadelfii Pat i Harry Oliveri są uznawani za wynalazców tej słynnej kanapki na początku lat 30. XX wieku ze stoiska z hot dogami.
Zaczęli sprzedawać kanapkę, stek z mielonej wołowiny i topiony ser na włoskiej bułce na swoim stoisku w pobliżu rynku włoskiego w Filadelfii. Stało się tak popularne, że Pat otworzył Steak King, restaurację, która działa do dziś.
spodek
Zdecydowanie istnieją zdecydowane opinie na temat tego, co jest, a czego nie ma w cheesesteaku. Mieszkańcy Filadelfii nie zawahają się powiedzieć, czym jest oryginał, ale podstawy są następujące.
Aby rozpocząć, rzuć. Hoagie roll, długa bułka lub krótka bagietka. Nic za dużo, coś z odrobiną żucia. Przekroić na pół, lekko upiec i gotowe.
Potem mięso. Mówimy o steku ze spódnicy, mięsie z marmurkowym tłuszczem. Krótkie żeberko lub żeberko wołowe powinno być połówki. Możesz doprawić solą, pieprzem i sosem Worcestershire, jeśli chcesz, a następnie pokroić cienko w plastry wielkości bekonu. Sposobem na ułatwienie krojenia jest wcześniejsze zamrożenie mięsa. Następnie grilluj mięso, aż będzie brązowe i chrupiące od spodu, upewniając się, że patelnia nabrała dobrego smaku.
W przypadku sera jest to zwykle provolone, gdzie chcesz, żeby coś się stopiło. Podoba mi się pomysł połączenia wiórków edamame lub gouda z wędzonym serem cheddar dla większej osobowości. Dodaj go do mięsa tuż przed zakończeniem gotowania, aby roztopił się na wierzchu. Dodatki mogą obejmować cebulę i paprykę smażoną z solą i pieprzem, z odrobiną octu w mieszance.
Wielu w Filadelfii uważałoby dodanie sosów za świętokradztwo, ale jeśli czujesz taką potrzebę, najpierw wybierz musztardę lub chrzan, a jeśli chcesz przejść na pełną pogańską alchemię, dodaj majonez i keczup.
Spróbuj na zewnątrz
Steak jest dostępny w całych Stanach Zjednoczonych i na całym świecie, ale Filadelfia jest jego domem i Mekką.
Każdy uliczny sprzedawca będzie w stanie zrobić dobrą kanapkę, ale jeśli szukasz bardziej popularnych miejscowych lokali, sprawdź Ishkabibble’s, Geno’s Steaks, Sonny’s Famous Steaks, Dalessandro’s, John’s Roast Pork i Oh Brother.
Tylko upewnij się, że wiesz, co zamawiasz, aby nie powstrzymywać głodnych ludzi za sobą. Sztuką jest uzyskanie odpowiedniego zamówienia z wieloma możliwymi wariantami!
Spróbuj tutaj
Lokalnie jest wiele miejsc, które sprzedają sycące klopsiki, ale niszy dla wersji OG tej kanapki nie szukaj dalej niż Phat Philly’s.
Ta niedawno otwarta restauracja w Auckland jest doskonałym miejscem na autentyczny cheesesteak. Byłoby to świetne miejsce na odpoczynek, wypicie kilku drinków i napełnienie przed wyruszeniem do Eden Park na mecz lub imprezę. być widzianym: phatphillys.co.nz
„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”