Travel Bites: kanadyjskie danie, które prawdopodobnie jesz źle

Travel Bites: kanadyjskie danie, które prawdopodobnie jesz źle
Poutine to nieoficjalne danie narodowe Kanady.

123RF

Poutine to nieoficjalne danie narodowe Kanady.

Prawdopodobnie słyszałeś o poutine — nieoficjalnym, wysokokalorycznym daniu narodowym Kanady. Być może próbowałeś tego. Ale są szanse, że jeśli nie przeprowadziłeś badań – masz taniego oszusta, któremu brakuje najważniejszych małych elementów.

Talerz

Poutine można spotkać w całej Kanadzie, pod wieloma różnymi postaciami – od ekskluzywnych restauracji po McDonald’s i Burger King. Chociaż jego cena może się różnić, główne składniki pozostają takie same: smażone ziemniaki, bogaty brązowy sos i pyszna kupa twarogu serowego.

Danie to pojawiło się w Quebecu, jedynej francuskojęzycznej prowincji Kanady, pod koniec lat pięćdziesiątych XX wieku i stało się ikoną kuchni Quebecu i jednym z najsłynniejszych kulinarnych produktów eksportowych Kanady.

Ale to twaróg serowy sprawia, że ​​poutine jest tym, czym jest. Jest powód, dla którego większość dań z poutine poza Kanadą posypuje się odrobiną sera cheddar lub mozzarellą (szok i przerażenie) i gotowe.

Skrzep serowy wytwarzany jest ze świeżego (najczęściej) pasteryzowanego mleka, do którego dodaje się kultury serowe i podpuszczkę. Kiedy mleko się ścina, kroi się je w kostkę, a następnie gotuje i wyciska, aby usunąć serwatkę ze skrzepu. Gotowy produkt znany jest z charakterystycznego „pisku”.

Ponieważ twaróg to w zasadzie po prostu kostki zsiadłego mleka, istnieją szczególne zasady dotyczące jego przechowywania – dlatego może być tak trudno dostępny.

Batoniki poutine w La Banquise to innowacja w kuchni Quebecu.

Ashley Stewart

Batoniki poutine w La Banquise to innowacja w kuchni Quebecu.

Kanadyjski krajowy kodeks mleczarski stanowi, że twaróg serowy może być sprzedawany wyłącznie w temperaturze pokojowej przez 24 godziny po wytworzeniu. Następnie należy je przechowywać w lodówce – a to oznacza śmierć dla tych małych mlecznych poduszek. Po ochłodzeniu tracą swój „pisk” i tym samym tracą zainteresowanie każdego szanującego się kanadyjskiego konsumenta.

Ale choć składniki są specyficzne, samo danie jest niezwykle proste. Twaróg serowy należy obficie rozłożyć na zdrowym stosie średnio krojonych frytek, a następnie zanurzyć w gorącym sosie – dając tym uroczym skrzepom wystarczającą szansę na przekształcenie się w lepki bałagan.

Spróbuj na zewnątrz

W każdej prowincji Kanady znajdziesz odmianę poutine, ale aby skosztować tego najlepszego, musisz odwiedzić Quebec.

W Montrealu trudno będzie Ci wybrać ulubionego w mieście z dziesiątkami słynnych sieci poutine. Najbardziej popularną w mieście jest La Banquise, oferująca różnorodne kreacje poutine dla 30 osób.

Weźmy na przykład La Sud-Ouest – klasyczny poutine z boczkiem, czerwoną cebulą, guacamole, krążkami cebuli i sosem chipotle – lub L’Obelix – z wędzoną szynką z Montrealu.

A jeśli potrzebujesz drugiej pomocy, jesteś we właściwej okolicy. Bo po drugiej stronie ulicy znajduje się szalenie popularna Ma Poule Mouillee – portugalska restauracja słynąca z dania jakim jest doskonale marynowany pieczony kurczak. Poutine podawane jest tutaj z kupą kurczaka i chorizo, a jego niewielki rozmiar wystarczy dla co najmniej dwóch osób – więc zabierz ze sobą przyjaciela.

Jeśli jednak szukasz klasycznego dania w lokalnej przysmaku, nie możesz przejść obok Chez Claudette w modnej dzielnicy Le-Plateau Mont-Royal. Dania z poutine w tej taniej i przytulnej restauracji są uwielbiane ze względu na charakterystyczny bulion. być widzianym: labanquise.com; Mapoulemouillee.ca

Spróbuj tutaj

Przygotowywanie poutine, dania popisowego, w restauracji Beaver & Bear.

Warwick Smith/Stuff

Przygotowywanie poutine, dania popisowego, w restauracji Beaver & Bear.

W Aotearoa nie jest łatwo kupić poutine, przynajmniej w jego najbardziej autentycznej formie, ale jeśli jesteś w Palmerston North, możesz spróbować go w Beaver and Bear, restauracji w kanadyjskim stylu, która rozpoczęła życie jako food truck.

Zapewniamy, że nie ma tu cheddara ani mozzarelli. powiedziała współzałożycielka Brooke Argyle Rzeczy W zeszłym roku zdobycie twarogu serowego do dania zajęło im cztery miesiące i nie chcieli powiedzieć, skąd je wzięli. być widzianym: beaverandbear.co.nz

Tammy Lowe

„Ekspert Internetu. Introwertyk. Uzależniony od ulicy. Ewangelista kawy. Pisarz. Myśliciel. Miłośnicy skrajnej śpiączki. Wykładowca”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *