Cebula jest obecnie droższa niż zwykle z powodu trudnego sezonu wegetacyjnego i wyższych cen takich produktów, jak nawozy i olej napędowy.
Jeden sprzedawca twierdzi, że skromna brązowa cebula wzrosła o 200 procent. Cebula czerwona jest droższa.
Wczorajsze statystyki NZ pokazały się Ceny owoców i warzyw podskoczyły o 17 procent W tym czasie w zeszłym roku; Przy cenach żywności na najwyższym poziomie od prawie półtorej dekady.
CEO Onions New Zealand, James Coopers, powiedział Punkt kontrolny Trudny sezon wegetacyjny przyczynił się do wysokich cen cebuli.
W grudniu i styczniu było bardzo sucho, co spowodowało spadek plonów.
Powiedział, że podaż jest w tej chwili napięta, ponieważ Nowa Zelandia była pod koniec zbiorów z zeszłego sezonu, a zbiory z nowego sezonu miały zostać zebrane.
Niższe plony oznaczają, że cebula kosztuje około 72 centy za kilogram więcej niż w tym samym czasie w zeszłym roku, powiedział Cooperos.
Powiedział, że inne koszty również wzrosły, a niektóre zostały przeniesione.
„Ceny nawozów wzrosły z około 900 USD za tonę do 2000 USD, więc podwoiły się; ceny agrochemiczne wzrosły, a olej napędowy wzrósł z 80 centów za litr do około 2 USD za litr w ciągu trzech lat – więc te zwiększone nakłady są dwukrotnie, a czasem nawet trzykrotnie prawie spasować.”
Powiedział, że Nowa Zelandia jest teraz samowystarczalna w kwestii cebuli.
„Byliśmy importerem netto cebuli do lat dwudziestych, kiedy wychowaliśmy niesławnego Pukekohe Long Ranger i jesteśmy teraz samowystarczalni”.
Oznacza to, że cebula zebrana w kwietniu i maju była przechowywana i może być spożywana w listopadzie, powiedział.
„Niesamowitą rzeczą w cebuli nowozelandzkiej jest to, że można ją przechowywać przez długi czas – to świetny produkt, który uprawiamy tutaj i eksportujemy na cały świat”.
Powiedział, że cebula z pierwszego sezonu musiała być zbierana ręcznie, ponieważ była trochę bardziej miękka, ale resztę zbiorów zbierano mechanicznie.
Powiedział, że chociaż Nowa Zelandia jest ogólnie samowystarczalna w zakresie brązowej cebuli, na razie musi sprowadzić trochę czerwonej cebuli, ponieważ nie była ona składowana jak ich brązowe odpowiedniki.
Powiedział, że czerwona cebula jest trudniejsza w uprawie, co znalazło odzwierciedlenie w wyższych cenach, a Nowa Zelandia również ją eksportowała.