Największy kraj owocowy w Ameryce został ujawniony na interaktywnej mapie DailyMail.com.
Na podstawie danych z Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) mapa pokazuje, że prawie połowa dorosłych w ośmiu stanach nie spożywa ani jednego owocu dziennie.
Stany Zjednoczone są skoncentrowane na południu, które tradycyjnie uzyskiwało słabe wyniki pod względem spożycia fast foodów, otyłości i innych środków dietetycznych.
Ogólnie rzecz biorąc, w całym kraju trzech na pięciu Amerykanów spożywa więcej niż jeden owoc dziennie. Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób mówi, że każdy dorosły powinien spożywać od 1,5 do dwóch filiżanek owoców i od dwóch do trzech filiżanek warzyw dziennie, aby uzyskać wystarczającą ilość składników odżywczych i uniknąć wszelkich niedoborów lub pięć filiżanek dziennie.
Dane zostały pobrane z systemu monitorowania czynników ryzyka behawioralnego CDC z 2021 r., który obejmował 440 000 Amerykanów w całych Stanach Zjednoczonych.
W kwestionariuszu poproszono uczestników: „Teraz pomyśl o jedzeniu lub piciu w ciągu ostatniego miesiąca, tj. ostatnich 30 dni, w tym posiłków i przekąsek.
„Poza sokami, jak często jesz owoce?”
W przypadku warzyw zapytano ich: „Jak często jesz sałatę lub sałatkę z zielonych liści, z innymi warzywami lub bez?”
Oklahoma miała najwyższy odsetek osób, które nie jadły przynajmniej jednego owocu dziennie z 48,7 procentami respondentów.
Luizjana (48,6 proc.) znalazła się w pierwszej piątce, a za nią plasuje się Luizjana (48,6 proc.). Mississippi (46,8 proc.), Tennessee (46,1 proc.) i Wirginia Zachodnia (46 proc.).
Stany te należały również do najbiedniejszych w kraju, wszystkie w pierwszej dziesiątce krajów o najwyższych wskaźnikach ubóstwa według spisu ludności USA z 2020 r.
Rodziny o niskich dochodach częściej kupują wysoko przetworzoną żywność i rzadziej owoce i warzywa niż rodziny z bogatszych gospodarstw domowych.
Jest to związane z tym, że żywność ultra przetworzona jest tańsza, a żywność wygodna i przetworzona jest smaczniejsza, ponieważ zawiera więcej tłuszczów i cukrów, zgodnie z badaniem z 2018 r. Uniwersytet Johna Hopkinsa.
W Oklahomie mniej więcej jedna na sześć osób nie ma dostępu do wystarczającej ilości żywności, aby zaspokoić swoje potrzeby. Instytut Polityki Oklahomy.
Zarabia co czwarty pracownik państwowy poniżej krajowego poziomu ubóstwa Mniej niż 13 590 USD rocznie dla osób fizycznych.
Powyższy wykres przedstawia owoce spożywane w Stanach Zjednoczonych na mieszkańca. Ujawnia stopniowy spadek ilości spożywanych produktów, które są przetwarzane, podczas gdy ilość spożywanych produktów świeżych rośnie
Sytuacja nie jest lepsza w Luizjanie, gdzie prawie jedna piąta dzieci żyje w gospodarstwach domowych pozbawionych bezpieczeństwa żywnościowego, wynika z danych zebranych przez Fundacja Annie E. Casey Oferuje.
Około 19 procent gospodarstw domowych w stanie żyje również poniżej krajowej granicy ubóstwa, podczas gdy odsetek w bardzo ubogi Zarabianie mniej niż połowy z 27 750 dolarów potrzebnych czteroosobowej rodzinie – było to 8,7 procent.
Jeśli chodzi o spożycie warzyw, większość ludzi w Luizjanie jadła bardzo mało warzyw, a 25,6% zjadało mniej niż jeden dziennie.
Kolejne miejsca zajmują Teksas (24,1 proc.), Nevada (24 proc.), Mississippi (23,2 proc.) i Iowa (23 proc.).
Niejedzenie wystarczającej ilości owoców i warzyw zwiększa ryzyko otyłości w takich przypadkach, ponieważ jedzą więcej przetworzonej żywności.
Spośród dziesięciu krajów, w których większość ludzi unika owoców, siedem jest – Oklahoma, Luizjana, Mississippi, Tennessee, Wirginia Zachodnia, Arkansas i Kentucky – również miały jedne z najwyższych wskaźników otyłości w Stanach Zjednoczonych.
Oklahoma miała również najwyższy wskaźnik śmiertelności z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych – 264,2 zgonów na 100 000 osób – podczas gdy Luizjana – 235,5 na 100 000 – zajęła czwarte miejsce.
Urzędnicy ds. zdrowia twierdzą, że niezbędne jest codzienne spożywanie „pełnej tęczy” owoców i warzyw, aby mieć pewność, że spożywasz pełen zakres składników odżywczych, których potrzebuje Twój organizm.
Poprzednie badania wykazały, że odpowiednia konsumpcja wiąże się z niższym ryzykiem chorób serca, cukrzycy, niektórych rodzajów raka i otyłości.
„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”