Plik w sekcji „Co zrobić, gdy znów możemy podróżować”: po 12-miesięcznej przerwie 50 najlepszych restauracji na świecie zostało nazwanych na sezon 2020/21.
W okolicy nie ma restauracji z kiwi błyszcząca lista – Nigdy nie pojawiła się żadna nowozelandzka restauracja – ale chociaż żaden australijski lokal nie znajduje się wśród 50 najlepszych restauracji, są dwie restauracje z rozszerzonej listy 51-100, które można odwiedzić po ponownym otwarciu bańki podróżniczej.
Brae w Birregurra w stanie Wiktoria kosztowało 300 AUD (315 dolarów) za osobę, czyli 57 dolarów.
zastąpić Atticę w Melbourne, Własność Ben Shuri z Taranaki, jako najlepsza restauracja w Australii. Attica, która w 2013 roku miała 21 lat, znalazła się na liście w wieku 97 lat.
Czytaj więcej:
* 50 nagród dla najlepszych restauracji na świecie dokonało zmian, ale czy coś naprawdę się zmieniło?
* Francuska restauracja Mirazur została nagrodzona tytułem Najlepszej Restauracji Świata w 2019 roku
* Kiwi Chef Ben Sheuri na liście 50 najlepszych restauracji na świecie
Jeśli jednak chcesz zasmakować na szczycie listy, będziesz musiał poczekać, aż będziemy mogli podróżować na drugi koniec świata, a konkretnie do Kopenhagi; Stolica Danii, która ma nieco mniejszą populację niż Auckland, ma restauracje w obu pierwszych lokalizacjach.
Na pierwszym miejscu jest Restauracja Noma, która wraz ze swoim słynnym właścicielem Rene Redzepi stworzyła coś, co jest znane jako Nowa Kuchnia Nordycka i przekształciła całe pokolenie kucharzy w uprawę, polowanie i marynowanie – dlatego teraz w każdym menu znajduje się coś, co zostało „jedzenie”.
Poprzednio trzykrotnie nazwana World’s Best Restaurant, Noma nie kwalifikowała się do nagród ze względu na poprawkę z 2019 roku, która wyeliminowała poprzednie najlepsze restauracje z wyścigu, ale była w stanie dokonać cięcia po zamknięciu w 2016 roku i ponownym otwarciu dwa lata później w innej witrynie .
Od teraz nie będzie się kwalifikował.
Pelargonia znajduje się wewnątrz duńskiego narodowego stadionu piłkarskiego (z kuchni jest widok na boisko) pod numerem 2.
W pierwszej dziesiątce znalazły się dwie hiszpańskie restauracje, Asador Extebarri i Disfrutar, dwie z Peru, Central i Maido oraz jedna ze Szwecji (Frantzen), Singapuru (Odette), Meksyku (Pujol) i Hongkongu (The Chief).
W tym roku powraca Top 50, znany jako Oskary dla restauracji, ponieważ pandemia Covid-19 uniemożliwiła rozdanie nagród w 2020 roku.
Lista 2021 została skompilowana z puli głosów oddanych w styczniu 2020 r., która nigdy nie została opublikowana, oraz „Aktualizacji głosowania” w marcu tego roku.
„Ekspert Internetu. Introwertyk. Uzależniony od ulicy. Ewangelista kawy. Pisarz. Myśliciel. Miłośnicy skrajnej śpiączki. Wykładowca”.