Jeśli planujesz używać frytownicy tylko do pieczenia ziemniaków w te Święta Bożego Narodzenia, pomyśl jeszcze raz: kultowe narzędzie Mam pęknięte szczyty w pieczonym kurczaku.
Która platforma porad konsumenckich w Wielkiej Brytanii? Piecz kurczaka o masie 1,4 kg w standardowym piekarniku elektrycznym, szybkowarze, frytkownicy powietrznej, wolnowarze i piekarniku halogenowym, a wyniki oceniono na podstawie czasu potrzebnego do ugotowania całego kurczaka, ilości energii zużytej przez urządzenie, kosztu energii elektrycznej i jakości pieczeni.
Po 53 minutach i po zużyciu 0,54 kilowatogodzin frytkownica powietrzna wyprodukowała ptaka o bogatym smaku i chrupiącej skórce, według którego?.
Jedynym innym urządzeniem pozwalającym na precyzyjne wypieczenie kurczaka był piec halogenowy. Jednak chociaż zajęło to tylko minutę dłużej niż frytkownica powietrzna, piekarnik halogenowy zużywał ponad dwukrotnie więcej energii — 1166 kWh — i dlatego kosztował ponad dwa razy więcej pieniędzy.
Piekarnik halogenowy wykorzystuje żarówkę halogenową do gotowania żywności w szklanym pojemniku przewodzącym ciepło. Frytownice powietrzne to małe piece konwekcyjne, które wykorzystują element do wytwarzania ciepła rozprowadzanego przez wentylator o dużej mocy.
Piekarnik elektryczny zużywał nieco mniej energii niż wersja halogenowa, ale trwał 76 minut. Na zewnątrz danie było chrupiące, ale mięso było trochę suche.
Szybkowar był najszybszym i najbardziej energooszczędnym z pięciu, po 32 minutach i 0,336 kWh. Ale kiedy kurczak był ugotowany, nie był dokładnie zrumieniony, powiedział, co?, A skóra wcale nie była zrumieniona ani chrupiąca.
Danie gotowane w powolnej kuchence cierpiało te same męki, mimo że dotarcie do niego zajęło 180 minut i zużyło 0,9 kWh.
Który? Redaktor ds. Energii, Emily Seymour, powiedziała, że badania wykazały, że „w niektórych przypadkach szum reklamowy może być uzasadniony”.
Ostrzegła jednak: „Oszczędności wkrótce zostaną utracone, jeśli będziesz musiał gotować więcej niż jedną partię, więc nadal najlepiej jest używać piekarnika, jeśli gotujesz duże partie”.
Chociaż frytownice powietrzne są dostępne od 2010 r., zyskały popularność podczas globalnych blokad Covid-19 w 2020 r. W Nowej Zelandii Były one najczęściej kupowaną pozycją w tym okresie.
Urok frytkownic polega na tym, że naśladują wyniki smażenia w głębokim tłuszczu bez dużej ilości niezdrowych olejów i zużywają mniej energii niż zwykły piekarnik.
To sprawiło, że byli szczególnie popularni przy robieniu rzeczy takich jak gorące chipsy ziemniaczane lub bryłki – nie mniej niż celebryci Kim Kardashian niedawno przyznała, że używa jednego do gotowania wegańskich nuggetsów z kurczaka dla swoich dzieci – ale wielu fanów też go używa Zrób wszystko, od omletów po ciasteczka.