Dlaczego smakoszy interesuje ta tradycyjna japońska sztuczka kulinarna. Zdjęcie / Getty Images
Od Chef de Cuisine po zwolenników FoodTok, wszyscy próbują wirusowego hakowania jajek — smażenia jajek na patelni.
Korzystając z klasycznej japońskiej techniki gotowania, jajka są tradycyjnie powoli gotowane w gorących wodach źródlanych onsenu w Japonii, dzięki czemu zyskało nazwę Tamago Onsen.
Podczas gdy zarówno jajka w koszulkach, jak i tamago są gotowane w wodzie, ich podobieństwa na tym się kończą.
Aby przygotować tamago onsen, gotujesz jajka ze skorupkami, aby uzyskać chrupiącą, przypominającą budyń konsystencję białka.
reklamy
Jasmine z Seulu w Korei Południowej stworzyła na Instagramie samouczek wideo, w którym pokazuje swoim obserwatorom, jak ugotować idealne jajka tamago onsen.
„Są tak łatwe do zrobienia i uwielbiam mieć ich kilka w lodówce do wykorzystania przez cały tydzień” – napisała w podpisie w mediach społecznościowych.
„Mój ulubiony sposób jedzenia to z ryżem, majonezem i sosem chili. To takie proste, ale tak satysfakcjonujące.”
Składniki i naczynia
potrzebujesz:
reklamy
jajko
Frytkownica
Zimna woda
Wrzątek
metoda
Dodaj tyle wody do garnka, aby jajka były całkowicie zanurzone, a woda się zagotowała.
Jak tylko woda się zagotuje, wyłącz kuchenkę i wlej zimną wodę na patelnię z jajkami.
Jajka należy pozostawić do namoczenia na patelni przez 11-15 minut przed wyjęciem z pieca.
Po wyjęciu jaj, pozwól im ostygnąć przez pięć minut.
Ponownie rozgrzej patelnię i skrop odrobiną oleju jadalnego na dnie.
Kiedy wbijesz jajka na patelnię, powinny one być dość mocno ugotowane z płynnym żółtkiem i nienaruszonymi białkami.
reklamy
Kontynuuj gotowanie i mieszanie jajka, aż żółtko uzyska pożądaną konsystencję.
Podawaj, doprawiając i smacznego
Wiele osób obejrzało wideo w Internecie i spróbowało szczęścia z japońskim jajkiem, a wielu mówiło o tym, jak łatwo je ugotować.
„Zrobiłam je dzisiaj” – napisała kobieta na Instagramie, załączając zdjęcie swojego pysznego lunchu. „to jest przepyszne!”
„Zawsze miałem problem z jajkami na twardo – nie mogę uwierzyć, że nigdy nie próbowałem ich najpierw ugotować! Geniusz”.