Viral egg hack: Jak zrobić jajka sadzone na patelni

Viral egg hack: Jak zrobić jajka sadzone na patelni

Dlaczego smakoszy interesuje ta tradycyjna japońska sztuczka kulinarna. Zdjęcie / Getty Images

Od Chef de Cuisine po zwolenników FoodTok, wszyscy próbują wirusowego hakowania jajek — smażenia jajek na patelni.

Korzystając z klasycznej japońskiej techniki gotowania, jajka są tradycyjnie powoli gotowane w gorących wodach źródlanych onsenu w Japonii, dzięki czemu zyskało nazwę Tamago Onsen.

Podczas gdy zarówno jajka w koszulkach, jak i tamago są gotowane w wodzie, ich podobieństwa na tym się kończą.

Aby przygotować tamago onsen, gotujesz jajka ze skorupkami, aby uzyskać chrupiącą, przypominającą budyń konsystencję białka.

Jasmine z Seulu w Korei Południowej stworzyła na Instagramie samouczek wideo, w którym pokazuje swoim obserwatorom, jak ugotować idealne jajka tamago onsen.

„Są tak łatwe do zrobienia i uwielbiam mieć ich kilka w lodówce do wykorzystania przez cały tydzień” – napisała w podpisie w mediach społecznościowych.

„Mój ulubiony sposób jedzenia to z ryżem, majonezem i sosem chili. To takie proste, ale tak satysfakcjonujące.”

Składniki i naczynia

potrzebujesz:

jajko

Frytkownica

Zimna woda

Wrzątek

Tamago onsen można jeść na wiele różnych sposobów - z makaronem, z samym ryżem.  Zdjęcie / Getty Images
Tamago onsen można jeść na wiele różnych sposobów – z makaronem, z samym ryżem. Zdjęcie / Getty Images

metoda

Dodaj tyle wody do garnka, aby jajka były całkowicie zanurzone, a woda się zagotowała.

Jak tylko woda się zagotuje, wyłącz kuchenkę i wlej zimną wodę na patelnię z jajkami.

Jajka należy pozostawić do namoczenia na patelni przez 11-15 minut przed wyjęciem z pieca.

Po wyjęciu jaj, pozwól im ostygnąć przez pięć minut.

Ponownie rozgrzej patelnię i skrop odrobiną oleju jadalnego na dnie.

Kiedy wbijesz jajka na patelnię, powinny one być dość mocno ugotowane z płynnym żółtkiem i nienaruszonymi białkami.

Kontynuuj gotowanie i mieszanie jajka, aż żółtko uzyska pożądaną konsystencję.

Podawaj, doprawiając i smacznego

Wiele osób obejrzało wideo w Internecie i spróbowało szczęścia z japońskim jajkiem, a wielu mówiło o tym, jak łatwo je ugotować.

„Zrobiłam je dzisiaj” – napisała kobieta na Instagramie, załączając zdjęcie swojego pysznego lunchu. „to jest przepyszne!”

„Zawsze miałem problem z jajkami na twardo – nie mogę uwierzyć, że nigdy nie próbowałem ich najpierw ugotować! Geniusz”.

Pat Stephenson

„Obrońca popkultury. Pytanie o pustelnika w komedii. Alkoholista. Internetowy ewangelista”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *