Czas iść pod prąd?
Debata na temat „dobrych węglowodanów kontra złych węglowodanów” dręczy gości już od dawna – nowe badania Opublikowano w Frontiers in Nutrition Podpowiada, jakie węglowodany należy wybierać podczas posiłku.
„Kuszące jest myślenie o wszystkich produktach spożywczych zawierających węglowodany jako wymiennych” – mówi autor badania Keith Ayoub, emerytowany profesor nadzwyczajny w Albert Einstein College of Medicine w Bronksie. – stwierdził w oświadczeniu.
„Ale te produkty nie bez powodu są klasyfikowane do różnych grup żywności i, co być może, co ważniejsze, mają zazwyczaj bardzo różną zawartość witamin i minerałów”.
Jego badanie wykazało, że zastąpienie warzyw skrobiowych, takich jak ziemniaki, produktami zawierającymi zboża, takimi jak ryż i chleb pełnoziarnisty, na zaledwie jeden dzień spowodowało zmniejszenie zawartości potasu o 21%, witaminy B6 o 17%, witaminy C o 11% i błonnika o 11%. 10%.
Ayoub opracowała dwa modele menu na jeden dzień: jeden kładący nacisk na warzywa skrobiowe (podawanie puree ziemniaczanego na śniadanie i pieczone ziemniaki na kolację) oraz drugi obejmujący produkty zbożowe (zastąpienie ziemniaków pieczywem pełnoziarnistym na śniadanie i białym ryżem na kolację).
Ayoub zauważył w swoich odkryciach, że w porównaniu do warzyw skrobiowych zboża mają zwykle niższą zawartość potasu i witaminy C, ale dostarczają większych ilości tiaminy, cynku i witaminy E.
Wiele warzyw skrobiowych jest dobrym źródłem potasu (na przykład jeden średni ziemniak dostarcza 15% potasu). [daily value]). Napisał, że spożywanie zbóż zamiast warzyw skrobiowych może jeszcze bardziej zwiększyć różnicę między zalecanym a rzeczywistym spożyciem potasu.
„Zaobserwowano również znaczne zmniejszenie spożycia błonnika (-10%), gdy zboża zastąpiły ziemniaki. To odkrycie wzmacnia potrzebę włączenia do diety warzyw skrobiowych i zbóż.”
Wytyczne żywieniowe dla Amerykanów Większość dorosłych zaleca spożywanie 5 szklanek warzyw skrobiowych tygodniowo.
Warzywa skrobiowe:
- chleb
- Korzeń łopianu
- Maniok
- kukurydza
- Jicama
- fasolki
- Korzenie lotosu
- banan
- Salafi
- tapioka
- rzodkiewka
- Kasztan wodny
- białe ziemniaki
- Ziemniaki
- Yucca
Ayoub nakreślił ograniczenia swojego badania, ponieważ ziemniaki były jedynym warzywem skrobiowym włączonym do modelu menu, które obejmowało tylko jeden dzień.
Modelowanie przeprowadzone z innymi warzywami skrobiowymi przez 7 lub więcej dni może dać różne wyniki.
Zaznaczył, że warzywa skrobiowe zawierają składniki odżywcze inne niż te znajdujące się w produktach zbożowych, co należy uwzględnić w wytycznych dietetycznych.
„Jak to często bywa w świecie żywienia, wskazówki opierają się na równowadze, różnorodności i umiarze – co może wydawać się nudne, ale wszystkie trzy przyniosą korzyści wzorcom żywieniowym większości ludzi” – podkreślił.
„Ważne jest, aby uzyskać odpowiednią mieszankę warzyw i zbóż, obejmującą zarówno warzywa skrobiowe, jak i nieskrobiowe, aby zapewnić zaspokojenie naszych potrzeb w zakresie makro i mikroelementów”.