Według nowych badań najlepsze węglowodany do spożycia

Według nowych badań najlepsze węglowodany do spożycia

Czas iść pod prąd?

Debata na temat „dobrych węglowodanów kontra złych węglowodanów” dręczy gości już od dawna – nowe badania Opublikowano w Frontiers in Nutrition Podpowiada, jakie węglowodany należy wybierać podczas posiłku.

„Kuszące jest myślenie o wszystkich produktach spożywczych zawierających węglowodany jako wymiennych” – mówi autor badania Keith Ayoub, emerytowany profesor nadzwyczajny w Albert Einstein College of Medicine w Bronksie. – stwierdził w oświadczeniu.

„Ale te produkty nie bez powodu są klasyfikowane do różnych grup żywności i, co być może, co ważniejsze, mają zazwyczaj bardzo różną zawartość witamin i minerałów”.

Jego badanie wykazało, że zastąpienie warzyw skrobiowych, takich jak ziemniaki, produktami zawierającymi zboża, takimi jak ryż i chleb pełnoziarnisty, na zaledwie jeden dzień spowodowało zmniejszenie zawartości potasu o 21%, witaminy B6 o 17%, witaminy C o 11% i błonnika o 11%. 10%.


Mężczyzna siedzi przed talerzem i sztućcami
„Kuszące jest myślenie o wszystkich produktach zawierających węglowodany jako wymiennych” – stwierdził autor badania Keith Ayoub. „Ale nie bez powodu te produkty są klasyfikowane do różnych grup żywności”.
Antonifano – Stock.adobe.com

Ayoub opracowała dwa modele menu na jeden dzień: jeden kładący nacisk na warzywa skrobiowe (podawanie puree ziemniaczanego na śniadanie i pieczone ziemniaki na kolację) oraz drugi obejmujący produkty zbożowe (zastąpienie ziemniaków pieczywem pełnoziarnistym na śniadanie i białym ryżem na kolację).

Ayoub zauważył w swoich odkryciach, że w porównaniu do warzyw skrobiowych zboża mają zwykle niższą zawartość potasu i witaminy C, ale dostarczają większych ilości tiaminy, cynku i witaminy E.

Wiele warzyw skrobiowych jest dobrym źródłem potasu (na przykład jeden średni ziemniak dostarcza 15% potasu). [daily value]). Napisał, że spożywanie zbóż zamiast warzyw skrobiowych może jeszcze bardziej zwiększyć różnicę między zalecanym a rzeczywistym spożyciem potasu.

„Zaobserwowano również znaczne zmniejszenie spożycia błonnika (-10%), gdy zboża zastąpiły ziemniaki. To odkrycie wzmacnia potrzebę włączenia do diety warzyw skrobiowych i zbóż.”


Wybieraj źródła węglowodanów złożonych
Jego badanie wykazało, że zastąpienie na jeden dzień warzyw skrobiowych, takich jak ziemniaki, produktami zawierającymi zboża, takimi jak ryż i chleb pełnoziarnisty, na zaledwie jeden dzień spowodowało zmniejszenie kluczowych składników odżywczych.
Anomenko – Stock.adobe.com

Wytyczne żywieniowe dla Amerykanów Większość dorosłych zaleca spożywanie 5 szklanek warzyw skrobiowych tygodniowo.

Warzywa skrobiowe:

  • chleb
  • Korzeń łopianu
  • Maniok
  • kukurydza
  • Jicama
  • fasolki
  • Korzenie lotosu
  • banan
  • Salafi
  • tapioka
  • rzodkiewka
  • Kasztan wodny
  • białe ziemniaki
  • Ziemniaki
  • Yucca

Ayoub nakreślił ograniczenia swojego badania, ponieważ ziemniaki były jedynym warzywem skrobiowym włączonym do modelu menu, które obejmowało tylko jeden dzień.

Modelowanie przeprowadzone z innymi warzywami skrobiowymi przez 7 lub więcej dni może dać różne wyniki.

Zaznaczył, że warzywa skrobiowe zawierają składniki odżywcze inne niż te znajdujące się w produktach zbożowych, co należy uwzględnić w wytycznych dietetycznych.

„Jak to często bywa w świecie żywienia, wskazówki opierają się na równowadze, różnorodności i umiarze – co może wydawać się nudne, ale wszystkie trzy przyniosą korzyści wzorcom żywieniowym większości ludzi” – podkreślił.

„Ważne jest, aby uzyskać odpowiednią mieszankę warzyw i zbóż, obejmującą zarówno warzywa skrobiowe, jak i nieskrobiowe, aby zapewnić zaspokojenie naszych potrzeb w zakresie makro i mikroelementów”.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *