Wczoraj wycofano szereg produktów tahini czterech różnych marek ze względu na ryzyko zakażenia salmonellą.
Pojawia się po tym, jak nieco ponad tydzień temu wycofano 27 produktów hummus i tahini z różnych marek.
Ministerstwo Przemysłu Pierwotnego poinformowało na swojej stronie internetowej, że produkty, których dotyczy problem, pochodzą od marek Forty Thieves, Bin Inn, GoodFor i Ceres Organics.
Produkty są sprzedawane w szklanych słoikach o pojemności 300 g, 420 g i 500 g, plastikowych pojemnikach o pojemności 500 g i 1 kg, wiaderkach 18 kg lub dystrybuowane w różnych gramaturach w wielu supermarketach i punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.
Cztery produkty z Marka Ceres Organics, w tym obrane organiczne tahini (300 g), ekologiczne nieobrane tahini (300 g), organiczne nieobrane tahini (18 kg) i organiczne nieobrane tahini (18 kg). Produkty są eksportowane do Australii, Fidżi, Hongkongu, Nowej Kaledonii, Filipin, Rarotonga, Tahiti i Vanuatu.
DobreDla marki Silky Ta Heni (420 g), importowany z Turcji, również został dotknięty. Produkt jest sprzedawany w wielu sklepach GoodFor na terenie całego kraju.
Dwa produkty z Marka Benn, w tym ekologiczna tahini obrana (500g, 1kg) i ekologiczna tahini niełuskana (500g, 1kg). Produkty są importowane z Turcji. Dotyczy to wszystkich jego dat i partii.
Marka Forty Thieves Wycofano również obrane organiczne tahini (500 gramów), importowane z Turcji.
Salmonella to choroba bakteryjna, która jest zwykle przenoszona na ludzi poprzez spożywanie pokarmów zanieczyszczonych odchodami zwierzęcymi i atakuje jelita.
Objawy pojawiają się w ciągu 12 do 72 godzin i mogą obejmować skurcze brzucha, biegunkę, gorączkę, ból głowy, nudności i wymioty, zgodnie z MPI.
Choroba trwa zwykle od czterech do siedmiu dni, ale w cięższych przypadkach może trwać do 10 dni.