Więcej produktów z ciecierzycy z trzech zespołów – w tym popularna usługa zestawów posiłków My Food Bag – zostało wycofanych z rynku w związku z ryzykiem salmonelli.
Dzieje się tak po tym, jak wczoraj wycofano 21 produktów z ciecierzycy i tahini.
Dotknięte produkty obejmują marki Seasons Gourmet i Turkish Cuisine, które są produkowane przez Brillita Foods, oraz markę My Food Bag, mówi Ministerstwo Przemysłu Pierwotnego.
Produkty, których dotyczy problem, są sprzedawane w plastikowych opakowaniach lub torebkach po 20 g, 40 g, 50 g, 100 g, 200 g, 350 g, 380 g, 400 g i 700 g i są sprzedawane w supermarketach i punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.
Trzy spośród produktów marki Turkish Kitchen to hummus z wędzonym czosnkiem Manuka (200g, 350g); Pieczona Ciecierzyca Czosnkowa (50g, 100g, 200g, 380g); Do tego burak, kminek, tymianek i ciecierzyca (100g, 200g).
Istnieją trzy inne produkty Seasons Gourmet, w tym oryginalny wegański hummus z czosnkiem i wędzoną papryką (700 g); Oryginalny Hummus Wegetariański Z Papryką Horobito (400g); Oryginalna wegańska ciecierzyca z krzakiem bazylii kawakawa (400 g).
Dotknięte partie są używane do daty 15 kwietnia 2023 r. włącznie.
Sos miso marki My Food Bag (100 gramów); Krem Babaganoush (20g); Wpłynęło to również na jogurt tahini (40 g, 100 g).
Salmonella to choroba bakteryjna, która jest zwykle przenoszona na ludzi poprzez spożywanie pokarmów zanieczyszczonych odchodami zwierzęcymi i atakuje jelita.
Objawy pojawiają się w ciągu 12 do 72 godzin i mogą obejmować skurcze brzucha, biegunkę, gorączkę, ból głowy, nudności i wymioty, zgodnie z MPI.
Choroba trwa zwykle od czterech do siedmiu dni, ale w cięższych przypadkach może trwać do 10 dni.
Pełna lista produktów, których dotyczy problem, może być znaleźć tutaj I Tutaj.