Być może słyszałeś już, że nowozelandzcy dyplomaci Płatne za usunięcie wyrażenia „diety wegetariańskie” Z krytycznego podsumowania nauk o klimacie, które doprowadziło do pojawienia się fali Relacje w mediach.
Ale negocjatorzy polityczni tylko modyfikują Krótka wersja raportu.
Chociaż są to skrócone wersje Raporty Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu Zdecydowanie imponujące, zawsze jest Dłuższy, podstawowy raport Został wydany wkrótce potem.
Pełne wersje są Napisane przez setki ekspertów Brak wkładu politycznego. Podsumowują tysiące prac badawczych i są przedmiotem wielu naukowych recenzji.
Jeśli chcesz wiedzieć, co mówi najnowszy raport o mięsie, nabiału i roślinach w naszej diecie, możesz przejść od razu do tego Źródło – Albo czytaj dalej.
Każdy z poniższych 11 fragmentów jest bezpośrednim cytatem z ostatniego pełnego raportu (z grupy roboczej III szóstego raportu oceniającego, na temat tego, co możemy zrobić, aby powstrzymać zmiany klimatyczne). [Headings and notes in square brackets were written by Stuff.]
Czytaj więcej:
* Miasta potrzebują niskoemisyjnej infrastruktury i transportu – ale czy samorządy lokalne są wystarczająco elastyczne, aby wprowadzać szybkie zmiany?
* Tak, jest jeszcze czas, aby ograniczyć ocieplenie klimatu do 1,5°C – główny raport
* Świat ma jak dotąd największą szansę na ograniczenie emisji – jeśli zaryzykuje
O jedzeniu roślin kontra mięso i nabiał…
Diety bogate w białko roślinne oraz ubogie w mięso i produkty mleczne wiążą się z niższą emisją gazów cieplarnianych.
„W stosownych przypadkach przejście na diety o wyższej zawartości białka roślinnego, umiar w żywności pochodzenia zwierzęcego i niższe spożycie tłuszczów nasyconych może prowadzić do znacznego zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych. Korzyści obejmą również zmniejszenie zajmowania gruntów i utraty składników odżywczych w otoczeniu środowiska, jednocześnie zapewniając korzyści zdrowotne i zmniejszając śmiertelność z powodu chorób niezakaźnych związanych z dietą”.
O różnicach między mięsem…
“mięso przeżuwaczy [cattle, sheep, deer meat as opposed to pig and chicken] Najwyższa gęstość gazów cieplarnianych. Wołowina z systemów mlecznych charakteryzuje się niższą emisją niż wołowina ze stad mięsnych Kiedy niektóre emisje są przydzielane do produktów mlecznych. Szerokie zróżnicowanie emisji odzwierciedla różnice w systemach produkcji, które obejmują intensywne pola tuczu z zapasami hodowanymi głównie na zbożu na pastwiskach i systemach produkcji wypasu. [note: transhumance farming means moving livestock to different pastures in different seasons, for example between mountains to valleys in summer and winter, to take advantage of natural variations in seasonal grass growth]”
Na mięsie hodowanym w laboratorium… i utrzymywaniu zimnego jedzenia
„Wschodzące technologie żywnościowe, takie jak fermentacja komórkowa, hodowane mięso i roślinne alternatywy dla produktów żywnościowych pochodzenia zwierzęcego oraz kontrolowane rolnictwo ekologiczne, mogą osiągnąć znaczną redukcję bezpośrednich emisji gazów cieplarnianych z produkcji żywności. Technologie te mają niewielki ślad na ziemi, wodzie i składnikach odżywczych i rozwiać obawy dotyczące dobrego samopoczucia Animal. Osiągnij pełne rozcieńczenie [i.e climate pollution-cutting] Potencjał zależy od dostępu do niskoemisyjnej energii, ponieważ niektóre nowe technologie są stosunkowo bardziej energochłonne. Dotyczy to również wdrażania technologii łańcucha chłodniczego i pakowania, które mogą pomóc w ograniczeniu strat i marnotrawstwa żywności, przy jednoczesnym zwiększeniu zużycia energii i materiałów w systemie żywnościowym. „
O tym, które zmiany behawioralne pomogłyby najbardziej…
„łagodzenie [emissions-cutting] Strategie można podzielić na opcje Unikaj-Przejścia-Popraw… Największy potencjał unikania wynika z ograniczenia lotów długodystansowych i zapewnienia krótkodystansowej, niskoemisyjnej infrastruktury miejskiej. Największy potencjał zmiany może wynikać z przejścia na diety roślinne. Największy potencjał poprawy wynika z sektora budowlanego, w szczególności zwiększonego wykorzystania energooszczędnych technologii końcowego wykorzystania oraz obudowa pasywna. „
O kulturze i diecie…
„Ludzkie potrzeby i pragnienia ewoluują w czasie, co sprawia, że przejście w kierunku celów związanych z klimatem i zrównoważonym rozwojem jest mniej lub bardziej trudne. Na przykład zmiany w składzie dóbr konsumpcyjnych, takie jak zamiana diety na równowagę roślinną, mogą zmniejszyć emisje związane z użytkowaniem gruntów bez uszczerbku dla jakości życia”.
„… Diety są głęboko zakorzenione w kulturach i tożsamościach i trudno je zmienić. Zmiana diety wiąże się również z problemami etycznymi w różnych kulturach, a także rolą mięsa w zapewnianiu odżywiania. Od teraz niektóre zachowania, które trudno zmienić, zostaną przekształcone tylko poprzez samą transformację: polityki doprowadzą do transformacji technologii, które z kolei będą sprzyjać nowym zrównoważonym zachowaniom”.
O bogactwie i kaloriach…
Globalne systemy żywnościowe są głównym motorem produkcji per capita, stąd presja gruntowa i AFOLU [Agriculture, Forestry and Other Land Use] emisje. Wraz ze wzrostem dochodów na mieszkańca i urbanizacją ludności, tradycyjne niskokaloryczne diety, które koncentrują się na produktach skrobiowych, roślinach strączkowych i warzywach, przechodzą na produkty energochłonne, takie jak rafinowane cukry, tłuszcze, oleje i mięso. W pewnym momencie rozwoju kraju, zamożność i związane z nią diety wyprzedzają wzrost populacji jako główny czynnik odpowiedzialny za emisje AFOLU. Diety wysokokaloryczne charakteryzują się wysokim wskaźnikiem emisji gazów cieplarnianych na mieszkańca i są powszechne w krajach rozwiniętych”.
„W ciągu ostatnich kilku dekad 'westernizacja’ diet nastąpiła również w krajach rozwijających się. Kraje o niskim i średnim dochodzie, takie jak Indie, Brazylia, Egipt, Meksyk i Republika Południowej Afryki, doświadczyły gwałtownego przejścia na dietę w stylu zachodnim Kolejnym motorem wzrostu zapotrzebowania na żywność na mieszkańca jest marnotrawienie żywności, którego ilość wzrasta nieprzerwanie lub mniej od lat 60. XX wieku we wszystkich regionach z wyjątkiem Europy.
W 2020 roku lodowisko w Nowej Zelandii było zamknięte na tydzień. czemu? Było bardzo ciepło, a ze zboczy padał zalany deszczem śnieg.
O mięsie i celach zrównoważonego rozwoju…
„Zmniejszony popyt – np. na energię i intensywne zużycie ziemi, takiej jak mięso – stanowi synergiczną strategię osiągnięcia ambitnego łagodzenia klimatu bez naruszania Celów Zrównoważonego Rozwoju… Opcje, które zmniejszają popyt na rolnictwo (np. zmiana diety, ograniczenie marnowania żywności) może czerpać dodatkowe korzyści z adaptacji poprzez zmniejszenie zapotrzebowania na ziemię i wodę”.
O mięsie i zdrowiu…
„Korzyści zdrowotne można czerpać z poprawy jakości powietrza poprzez przejście na energię odnawialną i aktywny transport (taki jak spacery i jazda na rowerze), przejście na niedrogie, niskomięsne i bogate w rośliny diety oraz zielone budynki i rozwiązania oparte na przyrodzie”.
Przykład z Wielkiej Brytanii pokazuje, jak przyspieszone łagodzenie skutków poprzez zmiany w diecie wymaga szerokiego zakresu wysiłków, aby zmienić podstawowe czynniki zachowań. W tym przypadku wiele sił współdziałało, aby doprowadzić do zmniejszenia spożycia mięsa, w tym postawy zdrowotne, obawy dotyczące dobrostanu zwierząt, rosnący nacisk na klimat i inne wpływy produkcji zwierzęcej na środowisko, a także inwestycje przedsiębiorstw w możliwości rynkowe i postęp technologiczny w alternatywach dla mięsa. ”
W pierwszej dziesiątce na świecie…
„Globalne emisje CO2 pozostają skoncentrowane: górne 10 procent emitentów odpowiada za około 35-45% całości, podczas gdy dolne 50 procent odpowiada tylko za 13 do 15 procent światowych emisji. W bogatych krajach usługi dodają prywatny transport naziemny, częste loty lotnicze podróże, posiadanie prywatnych samolotów, diety mięsne oraz wypoczynek i rozrywka to znaczące emisje, podczas gdy znaczna część śladu węglowego jest importowana z zagranicy i stanowi integralną część towarów i usług”.
O skutkach marnowania rodziny i żywności…
„Sektor spożywczy dominuje we wszystkich grupach dochodowych i odpowiada za 28 procent śladu węglowego gospodarstw domowych, przy czym głównymi czynnikami są zwierzęta gospodarskie i ryż, a żywność odpowiada również za 48 procent i 70 procent wpływu gospodarstw domowych na zasoby ziemi i wody, mięso , nabiał i żywność przetworzona… Około 20-40 procent żywności produkowanej na całym świecie marnuje się, zanim trafi na rynek, lub jest marnowana przez gospodarstwa domowe”.
„Połączenie ograniczenia marnotrawienia żywności z transformacją żywnościową może zmniejszyć zapotrzebowanie na energię, grunty i zasoby w pierwotnych systemach zaopatrzenia w żywność, co przyniesie znaczne korzyści w zakresie emisji gazów cieplarnianych.
O tym, jak coś zmienić…
„… aktualna literatura na temat zdrowia, diety i emisji sugeruje, że zrównoważone systemy żywnościowe, które zapewniają zdrową dietę dla wszystkich, są w zasięgu ręki, ale wymagają znaczących działań w różnych sektorach, w tym ulepszonych praktyk rolniczych, zmian żywności między konsumentami i zmniejszenia ilości odpadów spożywczych w produkcji dystrybucja, sprzedaż detaliczna i konsumpcja.
Wybór opcji niskoemisyjnych, takich jak życie bez samochodu, diety roślinne bez lub z niewielką ilością produktów pochodzenia zwierzęcego oraz niskoemisyjne źródła energii elektrycznej i ogrzewania domu, a także lokalne plany urlopowe, mogą zmniejszyć ślad węglowy jednostki poprzez aż do 9 ton ekwiwalentu CO 2. Osiągnięcie tych opcji wymaga znacznego wsparcia politycznego, aby przezwyciężyć instytucjonalne, społeczne i kulturowe zamknięcie infrastruktury.
Ostatnia rzecz…
Chociaż w podsumowaniu raportu zmieniono treść na „zdrową i zrównoważoną dietę” zamiast „opartą na roślinach”, dodano przypis mówiący, że zdrowe, zrównoważone diety „obejmują pokarmy roślinne, takie jak te oparte na grubych ziarnach i roślinach strączkowych, owoce , warzywa, orzechy, nasiona i żywność pozyskiwaną ze zwierząt produkowanych w odpornych, zrównoważonych i niskoemisyjnych systemach emisji gazów cieplarnianych.”
„Obrońca popkultury. Pytanie o pustelnika w komedii. Alkoholista. Internetowy ewangelista”.