Wzrost przypadków salmonelli powiązano z drobiem importowanym z Polski

Wzrost przypadków salmonelli powiązano z drobiem importowanym z Polski

Szczep salmonelli powiązany z kurczakami i jajami importowanymi z Polski spowodował w tym roku ponad 200 osób, co spowodowało ostrzeżenia ze strony urzędników ds. zdrowia.

Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) i brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UKHSA) ostrzegają ludzi, aby zachowali ostrożność podczas obchodzenia się z produktami drobiowymi i gotowania ich w domu.

FSA bada niedawny wzrost liczby przypadków zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą u drobiu z Polski.

„Wiele przypadków dotyczyło spożycia jaj wyprodukowanych w Polsce i wykorzystywanych w żywności w restauracjach i kawiarniach” – powiedziała Tina Potter, szefowa ds. incydentów FSA.

„Dlatego prosimy władze lokalne, aby przypomniały przedsiębiorstwom spożywczym o znaczeniu dobrych praktyk higienicznych”.

FSA prowadzi rozmowy z władzami Polski i UE, aby zapewnić podjęcie działań poprawiających bezpieczeństwo drobiu i jaj importowanych z Polski.

Rady FSA dla producentów drobiu domowego:

• Postępuj zgodnie z instrukcjami gotowania i przechowywania podanymi na etykiecie produktu, łącznie z czasem i temperaturą gotowania
• Używaj lub zamrażaj produkty zgodnie z datą przydatności do spożycia
• Dokładnie umyć ręce po kontakcie z surowymi produktami drobiowymi
• Nigdy nie myj surowych produktów z kurczaka
• Po kontakcie z surowym kurczakiem umyj wszystkie powierzchnie i przybory gorącą wodą z mydłem
• Odgrzewaj ugotowane i zamrożone mięso tylko raz.

Przeczytaj więcej ze Sky News:
McDonald’s testuje nowe sklepy w stylu kawiarni
W niektórych częściach Anglii pada ulewny deszcz – Met Office wydało ostrzeżenia

Salmonella powoduje ból brzucha, wymioty i biegunkę.

„Objawy zwykle ustępują samoistnie w ciągu kilku dni, jednak mogą być poważniejsze w przypadku gorączki i odwodnienia, szczególnie u małych dzieci, kobiet w ciąży i osób z osłabionym układem odpornościowym” – powiedziała Leslie Larkin, zastępca dyrektora UKHSA ds. infekcji żołądkowo-jelitowych. .

Salmonella może przenosić się z człowieka na człowieka oraz z pożywienia – ostrzegł.

„Każda osoba dotknięta chorobą powinna przestrzegać dobrych praktyk higienicznych, takich jak dokładne mycie rąk po skorzystaniu z łazienki i unikanie kontaktu z jedzeniem dla innych, jeśli masz objawy”.

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *