Szczep salmonelli powiązany z kurczakami i jajami importowanymi z Polski spowodował w tym roku ponad 200 osób, co spowodowało ostrzeżenia ze strony urzędników ds. zdrowia.
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) i brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UKHSA) ostrzegają ludzi, aby zachowali ostrożność podczas obchodzenia się z produktami drobiowymi i gotowania ich w domu.
FSA bada niedawny wzrost liczby przypadków zatruć pokarmowych wywołanych salmonellą u drobiu z Polski.
„Wiele przypadków dotyczyło spożycia jaj wyprodukowanych w Polsce i wykorzystywanych w żywności w restauracjach i kawiarniach” – powiedziała Tina Potter, szefowa ds. incydentów FSA.
„Dlatego prosimy władze lokalne, aby przypomniały przedsiębiorstwom spożywczym o znaczeniu dobrych praktyk higienicznych”.
FSA prowadzi rozmowy z władzami Polski i UE, aby zapewnić podjęcie działań poprawiających bezpieczeństwo drobiu i jaj importowanych z Polski.
Rady FSA dla producentów drobiu domowego:
• Postępuj zgodnie z instrukcjami gotowania i przechowywania podanymi na etykiecie produktu, łącznie z czasem i temperaturą gotowania
• Używaj lub zamrażaj produkty zgodnie z datą przydatności do spożycia
• Dokładnie umyć ręce po kontakcie z surowymi produktami drobiowymi
• Nigdy nie myj surowych produktów z kurczaka
• Po kontakcie z surowym kurczakiem umyj wszystkie powierzchnie i przybory gorącą wodą z mydłem
• Odgrzewaj ugotowane i zamrożone mięso tylko raz.
Przeczytaj więcej ze Sky News:
McDonald’s testuje nowe sklepy w stylu kawiarni
W niektórych częściach Anglii pada ulewny deszcz – Met Office wydało ostrzeżenia
Salmonella powoduje ból brzucha, wymioty i biegunkę.
„Objawy zwykle ustępują samoistnie w ciągu kilku dni, jednak mogą być poważniejsze w przypadku gorączki i odwodnienia, szczególnie u małych dzieci, kobiet w ciąży i osób z osłabionym układem odpornościowym” – powiedziała Leslie Larkin, zastępca dyrektora UKHSA ds. infekcji żołądkowo-jelitowych. .
Salmonella może przenosić się z człowieka na człowieka oraz z pożywienia – ostrzegł.
„Każda osoba dotknięta chorobą powinna przestrzegać dobrych praktyk higienicznych, takich jak dokładne mycie rąk po skorzystaniu z łazienki i unikanie kontaktu z jedzeniem dla innych, jeśli masz objawy”.
„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”