Zachodnia dieta zidentyfikowana jako czynnik ryzyka choroby Alzheimera, ostrzegają naukowcy: ScienceAlert

Zachodnia dieta zidentyfikowana jako czynnik ryzyka choroby Alzheimera, ostrzegają naukowcy: ScienceAlert

Nie wiemy jeszcze, jak leczyć chorobę Alzheimera, ale naukowcy dowiadują się więcej o tym, co zwiększa lub zmniejsza ryzyko jej rozwoju — a jednym z tych czynników ryzyka wydaje się być dieta, do której przywykliśmy w świecie zachodnim.

Nowy przegląd 38 wcześniejszych badań z ostatnich pięciu lat identyfikuje zachodni sposób odżywiania jako czynnik ryzyka choroby Alzheimera w łagodnych i umiarkowanych przypadkach choroby.

Z drugiej strony dieta śródziemnomorska dieta ketogenicznaSuplementy z kwasami tłuszczowymi omega-3 i probiotykami wydają się chronić przed chorobą, ale tylko w łagodnych lub umiarkowanych przypadkach.

Naukowcy z kilku instytucji w Chinach sugerują, że zmiany w diecie mogą być jednym ze sposobów zmniejszenia ryzyka choroby Alzheimera i innych rodzajów demencji oraz ograniczenia uszkodzeń naszych zdolności poznawczych.

Niektóre interwencje żywieniowe mogą spowolnić postęp choroby Alzheimera oraz poprawić funkcje poznawcze i jakość życia. On pisze Naukowcy w swoim opublikowanym artykule.

W analizowanych badaniach te „interwencje żywieniowe” poprawiały funkcje poznawcze i jakość życia osób z łagodną do umiarkowanej chorobą Alzheimera. Wydaje się również, że spowalnia postęp choroby.

Chociaż nie wiemy, co powoduje chorobę Alzheimera, wiemy, że powoduje ona jej narastanie Peptydy amyloidu beta (Aβ). I białko tau Skupiska w mózgu, prowadzące do rozpadu neuronów kluczowych dla myślenia i zapamiętywania.

Na podstawie badań sposób, w jaki wybory żywieniowe wpływają na stan zapalny, może być tutaj kluczowy: zachodnie diety bogate w tłuszcze nasycone, cukier i sól mogą wystawiać nasze ciała na dodatkowy stres, w jakiś sposób czyniąc nas bardziej podatnymi na demencję.

„Główne mechanizmy opierają się na zmniejszonym stresie oksydacyjnym i stanach zapalnych oraz mniejszej akumulacji peptydów Aβ” – mówi. On pisze Badacze.

Dieta śródziemnomorska jest bogata w produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa i owoce morza, podczas gdy dieta ketonowa to bardzo specyficzne podejście, bogate w tłuszcze i ubogie w węglowodany. Jak zauważają naukowcy, dieta ketonowa nie jest pozbawiona zagrożeń dla ogólnego stanu zdrowia i powinna być stosowana w porozumieniu z lekarzem.

READ  „Niewytłumaczalne” – naukowcy odkrywają rewolucyjną stal SS-H2

Uważa się, że najbardziej dotyka demencja Ponad 50 milionów ludzi na całym świecie od 2020 r., a liczba ta stale rośnie. Znalezienie sposobów na zmniejszenie ryzyka podczas poszukiwania leczenia może mieć ogromne znaczenie.

Trwają prace nad zrozumieniem, w jaki sposób dieta odnosi się do choroby Alzheimera i związanych z nią mechanizmów – ale to badanie i inne podobne pomagają naukowcom uzyskać dokładniejszy obraz tego, jak to, co jemy, wpływa na mózg.

„Wyniki pokazują, że interwencje żywieniowe są w stanie spowolnić postęp choroby Alzheimera, poprawić funkcje poznawcze i poprawić jakość życia tych pacjentów”. On pisze Badacze.

„Jednak nadal istnieje wiele luk w wiedzy do zbadania, dlatego zaleca się głębsze badanie związku między odżywianiem a chorobą Alzheimera”.

Badania opublikowane w Granice w neuronauce.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *