Zapiekanka to historyczna polska kanapka z otwartą twarzą

Zapiekanka to historyczna polska kanapka z otwartą twarzą

Kuchnia polska nie jest eklektyczna. Tradycyjna kuchnia polska wykorzystuje klasyczne składniki, takie jak mięsa, warzywa, zioła, przyprawy i grzyby. Bardzo Masło, ale inne koncepcje, takie jak A la Polonez różnicując jego wielokulturowe aspekty. Prawdopodobnie jednym z najlepszych sposobów na poznanie kuchni kraju jest znane na całym świecie jedzenie uliczne, takie jak pierogi, rurki, knysza i bułka z pieczarkami. Wiele z tych dań ma swoje korzenie w XX wieku, podczas 40-letniego reżimu komunistycznego w Polsce, który wymagał od Polaków nowej kreatywności, ponieważ musieli polegać na ograniczonych dostawach.

W latach 70., wykorzystując innowacje z prostych składników, takich jak chleb, grzyby i ser, Polska stworzyła jedną z najpopularniejszych potraw ulicznych: zapiekankę. Nieco daleki kuzyn pizzy, japicanga to kanapka o otwartej twarzy składająca się z pokrojonej i podpieczonej bagietki z różnymi warzywami, mięsami i serami. Ta kanapka w stylu ulicznym, pierwotnie przygotowana ze smażonych grzybów, półtwardego sera i odrobiny keczupu, ewoluowała i obejmuje różnorodne dodatki i przyprawy.

Czytaj więcej: 20 najlepszych oliw z oliwek do gotowania

Fala komunistycznej nostalgii

Odmiany Japikangi

Odmiany japikangi – Annatamiza/Shutterstock

Wiele lat temu wielu uważało japicangę za jedzenie niskiej jakości, spożywane w desperacji, ponieważ nie było zbyt wielu innych opcji. Podobnie jak mrożona pizza w Stanach Zjednoczonych, mrożona zapicanga istnieje od samego początku, co jest istotnym powodem, dla którego cieszy się złą sławą. Ale co być może ważniejsze, upadek komunizmu w Polsce skłonił wielu do wyrzucenia z umysłów przykrych wspomnień, a wraz z nimi odeszła Żabikanka. Polska została wkrótce zalana zachodnimi sieciami, takimi jak McDonald's, więc nawet popularność zabikanki podawanej w kuchence mikrofalowej spadła.

Ale jak wiele rzeczy – zwłaszcza jedzenie – z przeszłości, japicanga niesie ze sobą wiele nostalgii. Choć ideologia komunizmu w Polsce nie jest traktowana szczególnie ciepło, prostota stylu życia uderza w tych, którzy go przeżyli. W ostatnich latach popkultura z czasów komunizmu stała się nieco „modna” i wiele osób odnajduje pociechę z dzieciństwa w powrocie do żywności takiej jak zapikanga.

READ  Ukraina v Irlandia: Rankingi zawodników po remisowym remisie w Polsce

Jednak to Wyjątkowa kanapka Wrócił z liftingiem twarzy. Zamiast tanich wynalazków właściciele barów i firm cateringowych stawiają na wysokiej jakości składniki i szerokie połączenia smakowe. Dodatki obejmują wszystko, od fety i ananasa, po ser pleśniowy i słodki dżem żurawinowy. Chleb jest teraz chrupiący, świeżo upieczony i pokryty grubą warstwą topionego sera.

Czytaj Oryginalny artykuł na temat stołu degustacyjnego.

Cyril Lamb

„Student. Prawdopodobnie specjalista od kafeterii w kafeterii. Profesjonalista telewizyjny. Kuglarz. Profesjonalny specjalista od żywności. Typowy alkoholik.”

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *