Koszty zaopatrzenia supermarketów wzrosły o 8,8% rok do roku, wynika z opublikowanych dzisiaj danych.
Indeks kosztów dostawcy żywności spożywczej – infometria (GSCI) pokazuje stosunkowo niewielkie wzrosty opłat pobieranych przez dostawców od supermarketów za swoje towary w maju 2023 r.
Od października 2022 do kwietnia 2023 wzrost ten wyniósł 10% lub więcej.
Brad Olsen, dyrektor generalny i główny ekonomista w firmie Infometrics, nazwał wzrost o 8,8% poprawą w porównaniu z ostatnimi miesiącami, ale zauważył, że nie oznacza to, że ceny żywności tanieją w razie potrzeby.
„Koszty nie spadły, ale rosną wolniej niż w niektórych miesiącach 2022 r. Co ważne, miesięczny wzrost o 0,4% w maju 2023 r. nadal mieści się w najwyższym kwartylu miesięcznych wzrostów kosztów obserwowanych przez GSCI”.
GSCI mierzy zmianę kosztów artykułów spożywczych od dostawców do spółdzielni spożywczych w całym kraju.
Wykorzystując ponad 60 000 produktów do sporządzenia raportu, Infometrics stwierdził, że wszystkie działy odnotowały wzrost kosztów.
Prawie 5600 części podrożało w zeszłym miesiącu, powiedział Olsen, a około jedna ósma z nich wzrosła o ponad 20% w maju 2022 r.
„Sekcja produktów mrożonych, produktów i artykułów spożywczych odnotowała największy miesięczny ruch, przy czym różne produkty odnotowały większe wzrosty” – powiedział.
„Wzrost cen mrożonek był powszechny, z wyższymi cenami produktów z powodu awokado, ogórków i bananów oraz wyższymi cenami artykułów spożywczych napędzanymi przez karmę dla zwierząt domowych, napoje energetyczne i czekoladę”.
Chociaż najnowsza publikacja GSCI wygląda nieco lepiej w porównaniu z majem zeszłego roku, Olsen ostrzega, że koszty płac, surowców i innych usług nadal napędzają ceny, choć w mniej szalonym tempie.
„Patrząc w przyszłość, zarówno globalne wskaźniki, jak i lokalne dane wskazują na dalsze ograniczenie presji kosztowej w czasie” – powiedział.
„Jednak koszty nadal rosną szybciej niż zwykle, nawet jeśli tempo wzrostu jest mniej gwałtowne niż w zeszłym roku”.