Tom Lee / Personel
Zespri wyeksportował w tym sezonie 330 000 tacek czerwonych owoców do Japonii, Chin, Singapuru i Tajwanu, pomimo mniejszych niż oczekiwano owoców i ciągłych obaw o jakość owoców.
Zespri potroił ilość kiwi RubyRed, które wypuścił w tym sezonie.
Wraz z produkcją nowych sadów spółdzielnia wyeksportowała 330 000 tac czerwonych owoców do Japonii, Chin, Singapuru i Tajwanu, pomimo mniejszych niż oczekiwano owoców.
Tylko 111 000 tacek tej odmiany zostało wyeksportowanych do tych samych krajów w ubiegłym roku, a problemy z jakością owoców nękają hodowców wszystkich odmian kiwi.
W ubiegłym roku szef Zespri, Bruce Cameron, powiedział w komunikacie branżowym, że straty owoców i roszczenia dotyczące jakości znacznie przekroczyły historyczne średnie w zeszłym roku i przewidział, że pozostanie to problemem w przyszłości.
W kwietniu spółdzielnia poinformowała, że plantatorzy nowej odmiany kiwi RubyRed mogą ponieść straty finansowe po tym, jak wyjątkowo deszczowa pogoda sprawiła, że większość owoców zebranych z nowej odmiany była zbyt mała na eksport.
Odmiana czerwonego kiwi była naturalnie mniejsza niż inne odmiany kiwi, ale była mniejsza w tym sezonie ze względu na wyjątkowo wilgotne warunki pogodowe i wiele młodych sadów, które niedawno zaczęły owocować.
dostarczone
Niskie przycinanie kiwi od Alistair.
Sadzenie nowych odmian komercyjnych wiązało się z zakorzenionym sceptycyzmem, powiedziała Carol Ward, dyrektor ds. hodowców, przemysłu i zrównoważonego rozwoju w Zespri.
Ward powiedział, że RubyRed jest dopiero w drugim sezonie komercyjnej produkcji, w porównaniu do odmiany takiej jak zielone kiwi, która jest uprawiana od ponad 100 lat.
Pomimo problemów z jakością i mniejszymi rozmiarami owoców, Liu Lai, specjalista ds. łańcucha dostaw w Zespri, powiedział, że opakowania poprawiły się wraz ze starzeniem się winorośli, a jakość owoców dostępnych na rynku w tym roku była dobra, chociaż istniały pewne rozbieżności .
Mówi się, że około 780 hektarów RubyRed zostało licencjonowanych w Nowej Zelandii, a kolejne 150 hektarów ma się odbyć w tym roku.
150-300 hektarów będzie uwalnianych corocznie do 2027 r., z zastrzeżeniem corocznego przeglądu.
Według nowozelandzkich hodowców kiwi w Nowej Zelandii było nieco ponad 13 000 hektarów sadów kiwi.