Zespri trzykrotnie zwiększa eksport rubinowych owoców kiwi

Zespri trzykrotnie zwiększa eksport rubinowych owoców kiwi
Zespri wyeksportował w tym sezonie 330 000 tacek czerwonych owoców do Japonii, Chin, Singapuru i Tajwanu, pomimo mniejszych niż oczekiwano owoców i ciągłych obaw o jakość owoców.

Tom Lee / Personel

Zespri wyeksportował w tym sezonie 330 000 tacek czerwonych owoców do Japonii, Chin, Singapuru i Tajwanu, pomimo mniejszych niż oczekiwano owoców i ciągłych obaw o jakość owoców.

Zespri potroił ilość kiwi RubyRed, które wypuścił w tym sezonie.

Wraz z produkcją nowych sadów spółdzielnia wyeksportowała 330 000 tac czerwonych owoców do Japonii, Chin, Singapuru i Tajwanu, pomimo mniejszych niż oczekiwano owoców.

Tylko 111 000 tacek tej odmiany zostało wyeksportowanych do tych samych krajów w ubiegłym roku, a problemy z jakością owoców nękają hodowców wszystkich odmian kiwi.

W ubiegłym roku szef Zespri, Bruce Cameron, powiedział w komunikacie branżowym, że straty owoców i roszczenia dotyczące jakości znacznie przekroczyły historyczne średnie w zeszłym roku i przewidział, że pozostanie to problemem w przyszłości.

W kwietniu spółdzielnia poinformowała, że ​​plantatorzy nowej odmiany kiwi RubyRed mogą ponieść straty finansowe po tym, jak wyjątkowo deszczowa pogoda sprawiła, że ​​większość owoców zebranych z nowej odmiany była zbyt mała na eksport.

Odmiana czerwonego kiwi była naturalnie mniejsza niż inne odmiany kiwi, ale była mniejsza w tym sezonie ze względu na wyjątkowo wilgotne warunki pogodowe i wiele młodych sadów, które niedawno zaczęły owocować.

dostarczone

Niskie przycinanie kiwi od Alistair.

Sadzenie nowych odmian komercyjnych wiązało się z zakorzenionym sceptycyzmem, powiedziała Carol Ward, dyrektor ds. hodowców, przemysłu i zrównoważonego rozwoju w Zespri.

Ward powiedział, że RubyRed jest dopiero w drugim sezonie komercyjnej produkcji, w porównaniu do odmiany takiej jak zielone kiwi, która jest uprawiana od ponad 100 lat.

Pomimo problemów z jakością i mniejszymi rozmiarami owoców, Liu Lai, specjalista ds. łańcucha dostaw w Zespri, powiedział, że opakowania poprawiły się wraz ze starzeniem się winorośli, a jakość owoców dostępnych na rynku w tym roku była dobra, chociaż istniały pewne rozbieżności .

Mówi się, że około 780 hektarów RubyRed zostało licencjonowanych w Nowej Zelandii, a kolejne 150 hektarów ma się odbyć w tym roku.

Sadzenie nowych odmian komercyjnych wiązało się z zakorzenionym sceptycyzmem, mówi Carol Ward, prezes Zespri Farms, specjalista ds. przemysłu i zrównoważonego rozwoju, o czym świadczy mniejszy niż zwykle rozmiar owoców RubyRed w tym sezonie.

dostarczone

Sadzenie nowych odmian komercyjnych wiązało się z zakorzenionym sceptycyzmem, mówi Carol Ward, prezes Zespri Farms, specjalista ds. przemysłu i zrównoważonego rozwoju, o czym świadczy mniejszy niż zwykle rozmiar owoców RubyRed w tym sezonie.

150-300 hektarów będzie uwalnianych corocznie do 2027 r., z zastrzeżeniem corocznego przeglądu.

Według nowozelandzkich hodowców kiwi w Nowej Zelandii było nieco ponad 13 000 hektarów sadów kiwi.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *