Zmiana w supermarketach: dlaczego ceny są tak wysokie i co się z tym robi?

Zmiana w supermarketach: dlaczego ceny są tak wysokie i co się z tym robi?

Sekretarz ds. handlu David Clark ogłasza decyzję w sprawie regulacji dla sektora spożywczego. Wideo / NZ Herald

Po południu rząd ogłosi więcej szczegółów na temat regulacji sektora supermarketów.

Reklamę można obejrzeć na żywo o godzinie 13:00 w tym pliku.

Sektor przechodzi metamorfozę w odpowiedzi na poważne dochodzenie, które wykazało, że kupujący w Nowej Zelandii płacili zbyt dużo za artykuły spożywcze z powodu niekonkurencyjnego rynku.

Żywność i Woolworths stanowią 80 procent przemysłu w tym kraju. Ta dominacja jest częściowo przypisywana Nowej Zelandii, która ma piątą najwyższą cenę wyjścia spośród 38 krajów OECD.

Wzrosły obawy o ceny, ponieważ inflacja pchnęła ceny żywności do rekordowych poziomów w tym roku.

Duże firmy stoją teraz w obliczu szeregu zmian w swoich cenach, łańcuchach dostaw i bankowości gruntów, z których niektóre już się rozpoczęły.

Sprawdź cenę

Partia Pracy prowadziła kampanię, aby upewnić się, że Nowozelandczycy nie płacą zbyt dużo w swoich cotygodniowych sklepach. I wkrótce po utworzeniu większościowego rządu zrobiono pierwszy krok.

W listopadzie 2020 r. Komisja Handlu zarządziła dochodzenie w sprawie cen artykułów spożywczych w supermarketach. Nastąpiło to po podobnym śledztwie dotyczącym cen paliw w poprzednim roku.

Dochodzenie zostało wywołane obawami o brak konkurencji w wartym 22 miliardy dolarów przemyśle supermarketów, który jest zdominowany przez Woolworths (właściciel Countdown, Fresh Choice i Super Value) oraz Foodstuff (New World, Pak’nSave i Four Square).

W tym czasie gospodarstwa domowe w Nowej Zelandii wydawały około 17 procent swoich tygodniowych wydatków na żywność, a wskaźnik ten rósł z roku na rok.

Supermarkety stwierdziły, że w sektorze panuje zdrowy poziom konkurencji – ale rząd powiedział, że chce sprawdzić, czy tak jest.

Komisji kazano złożyć raport za rok.

Diopolis

Wstępne wyniki potwierdziły podejrzenia kupujących, że nie dostają uczciwej oferty.

Komisja podała w lipcu ubiegłego roku, że sieci supermarketów osiągają niezmiennie wysokie zyski, a Nowozelandczycy płacą obecnie więcej niż ludzie za granicą. Firmy unikały konkurencji ze sobą, zwłaszcza ceną.

Co więcej, każdy nowy konkurent napotykał ogromne przeszkody w wejściu na rynek.

Komitet stwierdził, że sednem problemu jest struktura sektora supermarketów. To był właściwie duopol.

„Chociaż istnieje coraz bardziej zróżnicowana grupa innych detalistów spożywczych, ich wpływ na konkurencję jest ograniczony” – powiedziała przewodnicząca komisji Anna Rawlings.

„Dzieje się tak, ponieważ nie są w stanie konkurować z największymi detalistami spożywczymi pod względem ceny i asortymentu produktów, aby zaspokoić popyt konsumentów na dużą skalę na flagowy sklep z jednym okienkiem”.

Były też inne problemy. Programy cenowe i lojalnościowe – takie jak One Cards i Club Cards – były mylące i utrudniały dokonywanie świadomych wyborów.

Dostawcy również dostawali surową ofertę. Mieli niewiele alternatyw, ale zaopatrywali duże sieci i byli praktycznie zastraszani: podejmowali wszelkie ryzyko i zgadzali się na złe warunki z obawy, że nie będą zaopatrywać swoich produktów.

Komisja zasugerowała: ułatwienie wejścia na rynek nowym konkurentom lub ekspansję mniejszych konkurentów, być może poprzez zablokowanie dużych sieci bankowości gruntowej, które zrobiłyby miejsce dla nowych sklepów.

Miliony dolarów dziennie

Komitet potwierdził swoje ustalenia w marcu, ale osłabił niektóre z ustaleń dotyczących dużych zysków sektora. Nie posunęła się też tak daleko, by nalegać na radykalną zmianę w branży supermarketów.

Komitet stwierdził, że konkurencja „nie działa dobrze” w sektorze supermarketów.

W odpowiedzi zalecił zmianę przepisów w celu zwolnienia gruntów pod budowę supermarketów, obowiązkowych cen jednostkowych, obowiązkowego kodeksu postępowania oraz dobrowolnego dostarczania przez Woolworths and Foodstuff hurtowych dostaw innym detalistom.

Odrzucono propozycję zmuszenia sektora do utworzenia niezależnego operatora hurtowego, podobnie jak propozycję zmuszenia supermarketów do sprzedaży części swoich sklepów, aby zrobić miejsce dla trzeciej dużej sieci.

Zyski największych detalistów były wyższe niż w wielu innych krajach, ale nie tak złe, jak początkowo sądził. Jednak nadal osiągali 430 milionów dolarów nadwyżki zysku rocznie – ponad milion dolarów dziennie.

Piłka jest teraz na boisku rządu. Minister ds. Konsumentów i Handlu David Clark powiedział, że ułatwiłoby to supermarketom wejście na rynek, otwierając więcej lokalizacji. W Noc Budżetu Parlament uchwalił pilną ustawę, która ma to wprowadzić w życie.

Rząd obiecał również wprowadzenie nowego systemu hurtowego i kodeksu postępowania.

Wezwał supermarkety do podjęcia natychmiastowych działań w sprawie programów cenowych i lojalnościowych i powiedział, że podejmie działania, jeśli nie zrobią tego dobrowolnie.

plan

Kompletny plan rozprawienia się z supermarketami został ogłoszony w maju i przyjęto 12 z 14 zaleceń komisji. Rząd postanowił nie tworzyć nowego systemu dostaw hurtowych i dokonywać przeglądu konkurencji co trzy lata, decydując się na przeglądy roczne.

Oprócz wcześniejszych posunięć przeciwko bankowości nieruchomości, rząd zaproponował nowy nadzór branżowy, obowiązkową cenę jednostkową oraz obowiązkowy kodeks postępowania dla supermarketów i ich dostawców.

Clark ostrzegł, że w razie potrzeby zostaną wprowadzone dalsze zmiany.

„Jeżeli supermarkety nie będą zawierały umów hurtowych w dobrej wierze ze swoimi konkurentami – nasze działania regulacyjne doprowadzą do ich realizacji. Nie boimy się otwierać drzwi do magazynu, aby zapewnić konkurencyjny rynek”.

Oczekuje się, że dziś ogłosimy więcej szczegółów na temat niektórych zmian.

Wzrost cen żywności

Próba przeciwdziałania rosnącym cenom żywności nabrała pilnego charakteru, ponieważ inflacja spowodowała w tym roku wysoki poziom kosztów artykułów spożywczych.

W marcu ceny żywności osiągnęły najwyższy od 11 lat wzrost o 6,8 proc.

W odpowiedzi na rosnącą inflację i prace komisji Countdown and Food skromne zamrożenie cen setek produktów codziennego użytku.
W ponad 100 artykułach spożywczych produkty spożywcze obniżyły ceny artykułów spożywczych średnio o 10 procent. Odliczanie spowodowało zimowe zamrożenie ceny na 500 przedmiotach.

Phoebe Newman

"Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie."

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *