Lokalni eksperci twierdzą, że zmiany klimatyczne mogą prowadzić do wyższych cen kawy i czekolady, ale nie wyeliminują ich całkowicie.
Dzieje się tak pomimo szacunków Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu, że światowa produkcja kawy i ziaren kakaowych może spaść o jedną trzecią do 2050 r.
Dyrektor generalny Coffee Supreme, Andrew Low, powiedział, że istnieje wiele motywacji do kontynuowania handlu.
„Wiele rodzin i wiele społeczności w Azji, Afryce i Ameryce Środkowej zależy od zrównoważonego rozwoju kawy, dlatego mamy pewne spójne motywacje.
„Mam ogromne zaufanie do technologii i postępu w rolnictwie, dzięki któremu uprawy te będą zrównoważone w długiej przyszłości”.
Jednak wyzwania pozostają. Wraz ze wzrostem temperatury i opadów zmniejsza się ilość gruntów odpowiednich do uprawy ziaren kawy.
Lu był w zeszłym tygodniu w Brazylii i twierdzi, że skutki tego zjawiska są ogromne, a średnia temperatura wzrosła o trzy stopnie od 1990 r.
„W 1990 r. Brazylia miała 97 000 km gruntów pod uprawę kawy” – powiedział.
„Dziś jest to tylko 38 000”.
Brazylia dostarcza dużą część światowych ziaren kawy, które znajdują się w większości mieszanek. Rzadko zdarza się, aby mieszanka kawy pochodziła tylko z jednego miejsca, co oznacza, że polegamy na krajach produkujących kawę na całym świecie – wyjaśnił Lu.
„Kupując torebkę kawy, wybierasz swój ulubiony przepis. To trochę jak pieczenie ciasta – ziarna kawy z czterech lub pięciu różnych krajów często łączą się, aby stworzyć idealną, spójną kawę, którą będziesz cieszyć się każdego dnia”.
W miarę rozprzestrzeniania się skutków zmian klimatycznych na całym świecie Nowozelandczycy nie będą zwolnieni z ich konsekwencji.
„Techniki rolnicze uległy poprawie, więc ilość kawy, jaką możemy uzyskać z drzewa, wzrosła i nadrobiliśmy część niedoborów ziemi. Ale nie możemy tego robić w nieskończoność. Chyba że wprowadzimy duże zmiany w sposobie uprawiania ziemi , zobaczymy, że wspaniała kawa stanie się droższa.” Dużo.”
Ziarna kakaowe również znajdują się pod presją
Nie tylko kawa jest gorąca. Meteorolodzy twierdzą, że do 2050 roku prawie jedna trzecia światowej produkcji kakao może zostać wyeliminowana.
Dzieje się tak dlatego, że drzewa lubią określone środowisko o jednakowej temperaturze, wysokiej wilgotności i obfitych opadach deszczu.
Jednak dwie trzecie światowej produkcji kakao pochodzi z Wybrzeża Kości Słoniowej i Ghany, gdzie dni są cieplejsze i częściej występują susze.
Gabe Davidson, współzałożyciel fabryki czekolady w Wellington, powiedział, że cena tego towaru jest wyższa niż kiedykolwiek widział.
„Osiągnął najwyższy poziom od 46 lat. W ciągu ostatnich pięciu lat wzrósł o 150 procent. Przypisuję to światowemu wzrostowi popytu, zaostrzonemu przez wyzwania związane ze zmianami klimatycznymi”.
Powiedział jednak, że jego mała specjalistyczna firma, która kupuje bezpośrednio od rolników po cenach wyższych niż rynkowe, jest lepiej izolowana niż „duzi producenci czekolady”.
„Na najwyższym poziomie rynku jesteśmy w stanie zaabsorbować pewne podwyżki cen. Nie planujemy sprzedawać czekolady po tej samej cenie przy jednoczesnym zmniejszeniu wagi sztuki, jak to robią niektóre firmy produkujące czekoladę”.
Nie zabraknie Ci
Kupujący zieloną kawę i mistrz palarni kawy w Hawanie, Joe Stoddart, ma podobne przekonania jak Andrew Lo. Powiedział, że nie jest tak źle, że w najbliższym czasie nie zabraknie mu kawy i czekolady.
Musimy jednak poważniej zastanowić się, skąd pochodzi nasze poranne paliwo.
„Zrównoważona, bioróżnorodna plantacja kawy potrzebuje zacienionego baldachimu i wielu różnych drzew” – wyjaśnił.
„Jeśli dodamy kawę do tak zwanej„ pojedynczej uprawy ”, może ona wyprodukować dużo, ale jest bardziej podatna na ciepło ze środowiska i niedobory wody”.
„Wolelibyśmy kupować mniejszą ilość i wyższą jakość, niż uzyskać lepsze wyniki [the farmers’] „Możliwości i wymuszanie niezrównoważonych nawyków” – stwierdził, jednocześnie zauważając, że zrównoważone rozwiązania mogą kosztować więcej.
To podejście okazało się skuteczne, powiedział Stoddard.
„Istnieje wiele niesamowitych innowacji podobnych do mentalności korpusu nr 8 w Nowej Zelandii.
„Metody magazynowania wody i recyklingu składników odżywczych z powrotem do gleby to kolejny poziom”.
Davidson stwierdził, że aby zapewnić kontynuację tej działalności, można spodziewać się dalszych podwyżek cen.
„Czekolada powinna być przyjemnością, powinna być luksusem” – powiedział.
„Musi być wysokiej jakości i uczciwa. W tym sensie uważam, że ceny tradycyjnej czekolady muszą wzrosnąć”.
„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”