Cena mrożonej pizzy z supermarketu wzrosła ponad dwukrotniePrzygotowanie własnego jedzenia jest prostsze i tańsze niż myślisz, mówi Pedro Comay, szef kuchni i dyrektor Bono Pizzeria w Hearn Bay.
Mówi, że domowej roboty pizzę można zrobić przy niskim budżecie i z autentycznym włoskim smakiem.
Zacznijmy od początku – bazy pizzy. Ze wszystkich składników Twoja baza może być najtańsza i najbardziej wszechstronna. Kupowanie ciasta na pizzę może wyczerpać budżet — dwa opakowania w Countdown kosztują 3,50 USD — ale zalecane są łatwe, tańsze alternatywy, takie jak chleb pita, tortille lub płaski chleb, które są dostępne w 10 opakowaniach.
Czytaj więcej:
* Pięć restauracji Queenstown dla całej rodziny
* Supermarket Sleuth – Pięć najlepszych mrożonych pizzy
* To Międzynarodowy Dzień Pizzy – oto nasze najlepsze z całego świata i gdzie kupić kawałek w Nowej Zelandii?
* Nie zamawiaj kiwi ani ananasa na pizzy, mówi włoski szef kuchni
Najtańszy i najprostszy sposób? Zrobione od podstaw.
„Możesz wydać bardzo niski budżet, tylko ze zwykłą czwórką, solą i odrobiną drożdży, to działa. Jeśli chcesz zaszaleć z mlekiem i olejem i innymi rzeczami, które możesz zrobić, ale na koniec dnia, oboje wykonują tę samą pracę”, mówi Kumai.
Od czasu pandemii, jak mówi Kumay, „wszystkie ceny poszły w górę”, ale najbardziej zauważalny skok cen był również najbardziej znaczący – mozzarella.
Przed Covidem Komai kupował 1 kg mozzarelli za 35 USD + GST - i od tego czasu prawie podwoił się do 65 USD + GST.
„To najdroższy produkt do pizzy” – mówi.
Kumai twierdzi również, że z powodu wysokich cen „większość ludzi jest zdezorientowana”. [the mozarella] Z różnymi rodzajami sera w celu obniżenia kosztów. Nie zrobiliśmy tego.”
Jednak w przypadku prostego, niedrogiego przepisu na środek tygodnia Komai zaleca nieco pomieszanie.
„Możesz bawić się serem, to obniżyłoby koszt dużej pizzy”.
Możesz to jednak zrobić bez kompromisów w kwestii prawdziwej włoskiej esencji.
„Zasadniczo potrzebujesz tylko sosu pomidorowego, ciasta i mozzarelli – to prawdziwe włoskie. Z dwoma kawałkami bazylii na wierzchu masz pizzę. Idziesz do sklepów w Mediolanie lub Rzymie i właśnie to zobaczysz na półce ”.
Wszyscy mamy swoje ulubione dodatki, ale dla Komai jest jeden przedmiot, który zawsze rozbije bank.
„Będę brał grzyby bez względu na wszystko. Sprzedam swoje nerki, żeby kupić grzyby.”
W przypadku klasycznej pizzy pepperoni nie ma „prawa” dla konkretnych cienkich plasterków, Pedro sugeruje zbadanie lodówki w supermarkecie pod kątem najbardziej przyjaznej dla budżetu: „Supermarket ma inny wybór salami, które możesz wybrać”.
„Możesz użyć prosciutto i salami”, mówi Komai, ale zaleca również zbadanie zarówno lodówki, jak i zamrażarki, dzięki czemu możesz zaprezentować „wszystkie rodzaje kiełbasy, wołowiny lub mielonej wołowiny”.
Więcej smaku?
„Dwa lub trzy dodatki, jeśli chcesz, to wystarczy – kiedy są gotowe do wyjścia z piekarnika, połóż je na wierzchu”.
Jeśli chodzi o przyprawy, to paczki chili pakują najwięcej ciosu, ale Komai mówi, że suszone płatki chili wystarczą.
W Bono Pizzeria Komai dostosowuje zamówienia do smaku — zastępując brie substytutem, usuwając cebulę do smaku — i to samo dotyczy „tego, co jest najbardziej przystępne cenowo i spełnia Twoje oczekiwania”.
„Cena jest ważna”, mówi Kumai, ale największą zaletą pizzy jest to, że „zawsze można się nią bawić”.
Umieszczenie 100 g grzybów, sześciu bułek tortilli, 500 g mozzarelli, świeżej bazylii i pasty pomidorowej w koszyku Countdown kosztowałoby Cię około 24 USD — to dałoby około sześciu pizz, czyli 4 USD za pizzę, co jest kosztem mrożonej pizzy . jest bycie.
Aby było taniej, odkurz wałek do ciasta i spróbuj zrobić własną bazę od podstaw – to świetny stosunek jakości do ceny, a smakuje dokładnie tak, jak robisz ją z nonna.
„Podróżujący ninja. Rozrabiaka. Badacz bekonów. Ekspert od ekstremalnych alkoholi. Obrońca zombie.”